16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de oameni la mitingul USL

Mii de oameni la mitingul USL

Peste 7.500 de persoane care au luat parte la mitingul organizat de USL au ajuns în Capitală până ieri, la ora 13.00, acestea sosind în Bucureşti cu 139 de autocare, 39 de microbuze şi 215 autoturisme particulare.

Potrivit datelor furnizate de oficiali ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), pentru autobuzele, microbuzele şi maşinile care i-au adus în Bucureşti pe participanţii la mitingul organizat de USL s-a permis accesul în oraş prin cinci puncte, de unde au fost escortate la Arcul de Triumf, în grupuri de câte 10-15, de echipaje ale Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei.

Crin Antonescu: Între noi şi voi nu mai există nici un compromis

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat ieri, în faţa protestatarilor la „Mitingul pentru libertate“, că liderii USL nu promit ceea ce nu se poate face prin ani de bună guvernanţă, dar promit românilor „cinste, pricepere şi cuviinţă“. Antonescu s-a adresat milioanelor de oameni care nu au ieşit în stradă. „Domnilor de la poliţie, nu suntem numai câteva sute colo, câteva zeci de mii colo, suntem milioane, noi suntem aici, în stradă, şi în numele vostru, al celor care sunteţi în casă. Indiferent de opţiunea dumneavoastră politică, vă spun că noi, opoziţia politică, nu promitem acum şi nu vom promite nici când vor fi alegeri ce ştim că nu putem peste noapte, nu promitem sume de bani, nu promitem dublări de salarii, nu promitem lucruri despre care ştim că pentru a fi obţinute trebuie ani întregi de bună guvernare. Ceea ce promitem şi promit împreună cu Victor Ponta, cu Daniel Constantin sunt cinste, pricepere şi cuviinţă. Cinste a conducătorilor care să înţeleagă că guvernează pentru cei care le dau puterea, pricepere prin promovarea oamenilor pe criteriul competenţei profesionale şi nu al clientelei politice şi cuviinţă prin respectul faţă de lege, cetăţean, faţă de muncă, faţă de performanţă, faţă de suferinţa şi nevoia aproapelui. Aceste lucruri pot să le promit şi le promitem“, a spus liberalul.
„Ţara e ocupată de o putere care nu mai are legitimitate. Şi acestei puteri îi spun: pe noi nu ne puteţi speria, pe noi nu ne puteţi cumpăra, pe noi nu ne mai puteţi păcăli, între noi şi voi nu mai există nici un compromis. Noi nu vom comite nici azi şi nici altădată nici o formă de violenţă fiindcă vrem libertate şi ea nu e violenţă. Nici o violenţă, dar nici un compromis“, a adăugat el.

Victor Ponta: Vom fi împreună până când vom scăpa de Băsescu

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că Uniunea îşi ia angajamentul să rămână împreună până ce scapă de Traian Băsescu şi a adăugat că anul acesta va fi sfârşitul actualului preşedinte.
Ponta şi-a început discursul salutându-i pe cei care protestează în România şi în străinătate şi care „nu sunt viermi, nu sunt mahala“, ci sunt români, a căror voce trebuie auzită de Traian Băsescu. Ponta a trecut apoi în revistă nemulţumirile celor care sunt în pieţele marilor oraşe, care, deşi se plâng de nivelul redus de trai, de pensiile mici sau de lipsa şanselor, au în comun un lucru cu opoziţia, şi acesta este dorinţa de a scăpa de Traian Băsescu.
Copreşedintele USL a dat asigurări că Uniunea nu se va destrăma până ce nu scapă de preşedinte. „Trebuie să ne angajăm că nu se va mai întâmpla în România ce s-a întâmplat în ultimii ani. Trebuie să ne angajăm să fim împreună. Vom fi împreună până când vom scăpa de Băsescu şi până când vom reda România românilor“, a mai afirmat Ponta.
Piaţa Universităţii a fost complet blocată după ce numeroși protestatari care au participat la mitingul organizat de USL au ajuns în zonă.
Jandarmii, echipaţi cu scuturi şi căşti de protecţie, au format un cordon uman între cei care au ocupat Piaţa Universităţii, unde circulaţia rutieră a fost complet blocată, şi cei care protestau pe treptele din faţa Teatrului Naţional Bucureşti.
De asemenea, jandarmii au format cordoane pe toate laturile pieţei, la ieşirile spre Piaţa Romană şi spre Piaţa Unirii.
Unii protestari de la fântâna de la Universitate, din zona Facultății de Arhitectură, unde erau, în majoritate, suporteri şi membri ai „Noua Dreapta“, au dărâmat gardurile instalate de jandarmi şi au ieşit în stradă. De asemenea, în Piaţa Universităţii au ajuns şi suporterii mai multor echipe de fotbal, care, de altfel, şi-au anunţat prezenţa la protestele din Bucureşti, însă au susţinut că vor fi paşnici.
Pe de altă parte, jandarmii şi-au întărit efectivele din zona Piaţa Universităţii, fiind totodată montate mai multe garduri, pentru a stabili clar perimetrul în care se poate protesta.
Mitingul USL a fost autorizat de Primăria Capitalei să se desfăşoare în zona Arcul de Triumf – Şoseaua Kiseleff – Piaţa Victoriei până la ora 18.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS