14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii îşi cer ţara înapoi

Craiovenii îşi cer ţara înapoi

Peste o mie de persoane, de la tineri la pensionari, şi pe alocuri membri de partid ai opoziţiei, au protestat ieri până seara târziu în centrul Craiovei, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului

Animaţi de mitingul anunţat la Bucureşti, oamenii au ieşit în stradă în Piaţa „Mihai Viteazul“ într-un număr mult mai mare decât până acum. Alături de revoluţionarii omniprezenţi şi la protestele din zilele trecute, spre ora 17.00 au coborât în stradă şi angajaţii care ieşiseră de la serviciu. Numărul mai mare de manifestanţi s-a datorat şi implicării partidelor politice din Dolj, care le-au transmis membrilor că pot veni în piaţă ca simpli cetăţeni. După ora 17.00, piaţa se umpluse pe jumătate. „Traiane, îţi spun eu că tu nu eşti Dumnezeu“, scria pe un afiş pe care un tânăr cu ochelari îl plimba de la un capăt la altul al mulţimii pentru a intra în bătaia camerelor de filmat. „Noi cu mândria, voi cu hoţia“, „O blondă şi un chior vor să sugă un popor“, „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!“ sau deja uzatul „Jos Băsescu!“ scria pe pancartele pe care protestatarii le agitau atunci când începeau să scandeze. Dacă în celelalte zile la proteste au participat cu preponderenţă revoluţionarii, de data aceasta, mulţimea a fost diversificată. Femei şi bărbaţi între două vârste care doar ce terminaseră lucrul au îngroşat şi ei rândurile, unii părinţi şi-au adus şi copiii, iar tinerii au creat fondul sonor. Pe margine sau în spatele mulţimii stăteau la discuţii consilieri locali sau reprezentanţi ai administraţiei publice de la PSD. Printre politicienii care priveau cuminţi mulţimea s-au numărat preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor, parlamentarul PSD, Ion Călin, consilierul judeţean PSD, Lili Schutz, sau mai mulţi consilieri locali din Craiova tot de la PSD.

Spaima jandarmilor

Mulţimea a căpătat suflu odată cu sosirea unui grup de aproximativ o sută de studenţi. Primiţi cu urale, studenţii au început să strige şi ei la intrarea în piaţă: „Pentru naţiune, direct din sesiune“. Cele două grupuri s-au unit în uralele celor deja prezenţi în piaţă, care strigau „Cinste lor, studenţilor“. Venirea tinerilor a animat piaţa. Aceştia au arborat bannere şi au făcut uz de portavocea din dotare. Timp de o oră, ei au ţinut în viaţă mulţimea care începea să îngheţe. La un moment dat, jandarmii i-au somat să părăsească piaţa pentru că nu au autorizaţie, iar răspunsul a fost un cor de fluierături şi de huiduieli. Apoi, manifestanţii i-au atins pe jandarmi la coarda sensibilă. „Şi Jandarmeria simte sărăcia“. După câteva zeci de minute, tinerii înfriguraţi au decis să facă mişcare. Cu viceprimarul PSD din comuna Leu în frunte, s-au încolonat şi au plecat spre Calea Unirii, spre spaima jandarmilor, luaţi prin surprindere. „Nu staţi la balcoane, că muriţi de foame“ le strigau ei celor pe care zgomotul îi scosese la geamuri. Coloana a făcut turul centrului, apoi a cotit-o pe la restaurantul Doljana, spre Biserica „Sfântul Ilie“, şi s-a întors de unde plecase. Jandarmii care îi flancaseră tot timpul de teamă să nu iasă cu scandal s-au regrupat în faţa prefecturii. „Avem nevoie de întăriri“, a spus în staţie unul dintre jandarmi, care simţea că spiritele se încing. În câteva clipe, trupa de intervenţie apăruse la colţul prefecturii, gata să intervină. Nu a fost cazul. Tinerii s-au liniştit şi şi-au reluat locurile de lângă fântâni, unde au scandat până spre seară, când aşteptau alt grup de studenţi despre care spuneau că ies de la examene.

Între teamă şi răbufnire

Pe lângă mesajele specifice unei manifestaţii, unii protestatari au scris şi texte de mult bun-simţ. De exemplu, un bărbat care privea liniştit fără să scandeze ţinea în mâini o hârtie pe care scria simplu: „Politicieni, respectaţi românii“. Pe foaia altui bărbat între două vârste, la fel de liniştit, scria „Nu vrem decât un trai decent pentru copiii noştri“. Deşi au participat la protest, unora le-a fost teamă să fie fotografiaţi. Au stat de vorbă cu jurnaliştii, dar au spus că le e teamă pentru locul de muncă. „Vorbim cu dumneavoastră, dar nu vrem să ne fotografiaţi. Ne văd şefii şi apoi avem probleme“, au spus ei. Alţii, reticenţi la început, şi-au spus păsurile. „Eu sunt şomer. Am lucrat la Avioane şi sunt aici cu colegii mei. Ceea ce mă deranjează cel mai mult este atitudinea lui Traian Băsescu. Este o atitudine care ne umileşte. Ar trebui făcute alegeri şi cine iese acela să conducă. Să sperăm că va fi mai bine“, a spus Cornel Ştefan. Elena Predeşel, asistentă la un spital din Craiova, a ieşit în stradă de nevoie. „Ne-au tăiat salariile şi şi-au bătut joc de noi. Am fi înţeles să facem aceste sacrificii dacă vedeam că ei nu fură, dacă renunţau la telefoanele mobile, la hoteluri şi maşini de lux. Ei au tăiat tot pensiile şi salariile mici. Am doi băieţi care câştigă şapte milioane fiecare. Cum să‑şi crească ei copiii cu aceşti bani?“, a spus ea, la început reticentă să fie fotografiată. Iacob Tudor este doctor în Craiova. „De mult voiam să ies în stradă, dar nu am avut ocazia. Acum am profitat de acest moment“, a spus el. Pe afişul pe care îl ţinea în mână scria: „Dacă Băse nu e, nimic (rău) nu e“.

Studentul calm cu fular la gură

Şi tinerii au avut ceva de spus, altceva decât scandări ca la galerie. Făcând notă discordantă cu cei care purtau fulare la gură şi glugi pe cap, unii s-au îmbrăcat în tricouri pe care scria „golan“. Alţii erau îmbrăcaţi la costum şi doreau o schimbare. Cu ce să facă schimbarea? Nici ei nu ştiau prea bine, dar simţeau că e nevoie de aşa ceva. „Suntem nemulţumiţi. Este nevoie de o schimbare“, a spus Bogdan, student în Craiova. La fel crede şi Alin, student la Istorie. Pentru el, a venit vremea să se facă alegeri, să se schimbe clasa politică, iar tinerii să fie apreciaţi la justa valoare. Deşi ţinuta cu fular şi glugă aminteşte de tinerii violenţi, nu este întotdeauna aşa. „Eu o port pentru că sunt foarte răcit. Sunt student în anul trei la Teologie, dar am venit mereu aici şi din cauza frigului am răcit. Nu sunt violent, ştiu că fularul la gură creează spaime, dar noi suntem liniştiţi şi împotriva violenţei“, a spus el. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS