14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn dosar fără sfârşit

Un dosar fără sfârşit

Instanţele din Craiova nu au reuşit nici până azi să dea o sentinţă într-unul din primele dosare de înşelăciuni pe internet, faptele pentru care au fost trimişi în judecată nouă inculpaţi fiind comise în urmă cu… 11 ani. Pentru unul dintre inculpaţi s-a dispus încetarea procesului penal, pentru că, între timp, s-a împlinit termenul de prescripţie.

La începutul lunii aprilie 2002, ofiţerii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Craiova (în prezent BCCO Craiova) reţineau cu „surle şi trâmbiţe“ mai mulţi tineri acuzaţi că au făcut cumpărături pe internet cu banii de pe cardurile unor cetăţeni străini. Este vorba de Dănuţ Voiculescu, Lucian Ponoran, Valentin Ţucureanu, Bogdan Fota, Alexandru Văduva, Marius Ionescu, Mircea Stoica, Bogdan Boceanu şi Nicuşor Moldoveanu, majoritatea studenţi sau elevi la acea vreme.
Poliţiştii au explicat că tinerii au reuşit să obţină datele cardurilor de credit ale unor cetăţeni străini şi, folosindu-se de ele, au comandat pe internet de la calculatoare, aparatură electronică şi electrocasnică, aparate foto şi până la produse cosmetice, îmbrăcăminte şi… prezervative. Bunurile ajungeau în Bănie prin firme de curierat rapid, iar comenzile erau făcute de la diverse săli de internet din Craiova. Oamenii legii au mai precizat în 2002 că faptele au fost comise începând cu ianuarie 2001, prejudiciul total fiind stabilit la suma de 92.938 de dolari.

Prima rejudecare

 Cei nouă tineri craioveni au fost trimişi în judecată abia în februarie 2004, toţi fiind acuzaţi de comiterea infracţiunii de înşelăciune. Au trecut alţi trei ani până când instanţa de fond, Judecătoria Craiova, a luat o hotărâre în acest caz. În mai 2007, instanţa i-a găsit vinovaţi şi condamnat pe inculpaţi. Moldoveanu, Stoica, Ţucureanu, Văduva şi Ponoran au fost condamnaţi la câte un an şi șase luni de închisoare cu suspendare. Boceanu şi Ionescu au primit câte doi ani cu suspendare, Fota – doi ani şi șase luni, iar Voiculescu – trei luni, tot cu suspendare.
Inculpaţii au făcut apel împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 4 septembrie 2007. Pe 26 februarie 2008, Tribunalul Dolj a hotărât să trimită dosarul pentru rejudecare la instanţa de fond. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, instanţa a reţinut că magistraţii de la Judecătoria Craiova au motivat destul de superficial hotărârea, care nu cuprindea „analiza probelor care au servit ca temei pentru soluţionarea laturii penale şi civile pe baza cărora s-a reţinut vinovăţia inculpaţilor“. În plus, Tribunalul Dolj a considerat că hotărârea primei instanţe a fost lovită de nulitate din cauza lipsei unei încheieri de amânare a pronunţării din 27 aprilie 2007. În aprilie 2008, dosarul a ajuns iarăși pe rolul Judecătoriei Craiova, care, la sfârşitul lui 2009, i-a condamnat din nou pe inculpaţi. Boceanu, Ionescu şi Fota au primit de data aceasta câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar alţi cinci inculpaţi, câte un an şi șase luni, tot cu suspendare.

Încă o greşeală taxată de Tribunalul Dolj

 Inculpaţii şi procurorii au făcut şi de această dată apel, iar în februarie 2010 dosarul a ajuns pentru a doua oară pe rolul Tribunalului Dolj. Instanţa a hotărât… casarea sentinţei şi trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi instanţă de fond, Judecătoria Craiova. De data aceasta, procurorii au fost cei care au arătat că sentinţa dată de Judecătoria Craiova este nelegală pentru că instanţa a dispus scoaterea din cauză a lui Voiculescu, considerând că în cazul său condamnarea din mai 2007 a rămas definitivă pentru că nu a formulat apel odată cu ceilalţi inculpaţi. Şi asta, în condiţiile în care, pe 26 februarie 2008, Tribunalul Dolj a desfiinţat în totalitate prima hotărâre a Judecătoriei Craiova, prin care Voiculescu fusese condamnat. În plus, inculpaţii au criticat sentinţa Judecătoriei Craiova, care nu a ţinut cont de referatele de evaluare întocmite pentru fiecare dintre inculpaţi.  

Prescripţie pentru un inculpat

 Dosarul în care sunt judecaţi cei nouă inculpaţi a ajuns din nou pe rolul Judecătoriei Craiova în iunie 2010, magistraţii pronunţându-se pentru a treia oară în acest dosar în luna martie a anului 2011. Şi de această dată, cu o singură excepţie, inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi. În cazul lui Dănuţ Voiculescu, care era minor în momentul comiterii infracţiunilor, s-a împlinit timpul de prescripţie, iar instanţa a dispus încetarea procesului penal faţă de acesta. În cazul celorlalţi inculpaţi, care erau majori în 2001, faptele pentru care sunt judecaţi se prescriu după 15 ani.
În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi inculpaţi, pedepsele au rămas cam aceleaşi. Boceanu şi Ionescu au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar Fota – la doi ani şi șase luni, tot cu suspendare. Moldoveanu, Ţucureanu, Ponoran şi Văduva s-au ales cu câte un an şi șase luni de închisoare. Pedeapsa primită de Stoica, de un an şi șase luni de închisoare, a fost contopită cu alţi patru ani de închisoare cu suspendare primiţi într-un dosar de trafic de droguri. Instanţa a anulat suspendarea executării pedepsei, Stoica urmând să stea patru ani după gratii.

Dosar pe rolul Curţii de Apel Craiova

În aprilie 2011, acest dosar a ajuns la Curtea de Apel Craiova, instanţă care judecă în prezent recursul formulat de inculpaţi. După ce au amânat pronunţarea pentru 20 decembrie 2011, judecătorii au repus dosarul pe rol, iar următorul termen a fost fixat pe 9 februarie.

Doi inculpaţi anchetaţi de americani

Autorităţile americane au cerut în luna noiembrie 2011 extrădarea mai multor persoane, printre care şi Mircea Stoica şi Bogdan Boceanu. FBI a comunicat că Stoica și Boceanu sunt acuzaţi alături de alţi 12 cetăţeni români, majoritatea craioveni, de comiterea infracţiunii de asociere în vederea comiterii de fraude bancare şi asociere în vederea comiterii de fraude în legătură cu dispozitive de acces.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS