11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzeul Civilizaţiei Montane la Rânca

Muzeul Civilizaţiei Montane la Rânca

Turiştii care vor urca la Rânca vor putea vizita din primăvara acestui an Muzeul Civilizaţiei Montane, care va funcţiona la Casa Obştei „Cerbul“ Novaci, chiar la intrarea în staţiune

La Muzeul Civilizaţiei Montane, turiştii vor putea admira obiecte specifice oieritului şi vor asista chiar la prepararea brânzei sau a iaurtului. Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Păstrarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, a declarat că astfel turiştii vor putea vedea ce înseamnă munca unui oier şi cum laptele devine brânză, iaurt sau unt. „Pe lângă expoziţia care va cuprinde obiectele specifice oieritului, de la cojoace până la vasele în care se prepară brânza, turiştii vor putea vedea cum se face iaurtul, brânza şi alte produse din lapte. În cadrul Muzeului Civilizaţiei Montane va fi amenajată o cameră specială pentru a se putea desfăşura ciobanii. Ne-am gândit că turiştii vor putea degusta preparatele. Va fi un muzeu viu. Construcţia este făcută din lemn, de o echipă de meşteri populari din Maramureş. Aceştia au păstrat elementele arhitecturii gorjeneşti şi acea cabană este o adevărată bijuterie“, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

Chetă în obiecte de muzeu

În acest muzeu se vor regăsi elemente specifice zonei montane a judeţului Gorj. Muzeul Civilizaţiei Montane va avea două segmente: un segment de etnografie, în care vor fi incluse obiecte reprezentative pentru activitatea păstorească şi un segment lucrativ. Pentru a face rost de obiectele necesare muzeului, Ion Cepoi a luat legătura cu numeroşi reprezentanţi ai unităţilor administrative şi de cultură din zona montană a Gorjului pentru ca fiecare să doneze obiecte. „Se colectează obiecte tradiţionale specifice vieţii şi activităţii păstoreşti din zona Novaci şi din împrejurimile. Noi am luat legătura cu administraţiile locale şi aşezămintele culturale din nordul judeţului Gorj, pentru ca fiecare să doneze măcar câte un obiect specific, care să identifice aria largă a culturii şi civilizaţiei păstoreşti din acest judeţ. Având în vedere că investiţiile sunt făcute, în totalitate, de Obştea Novaci, domniile lor vor decide, în ultimă instanţă, care este perioada în care muzeul şi implicit Casa Obştii din Novaci vor fi inaugurate“, a declarat Ion Cepoi. În imobil se vor desfăşura diverse întâlniri, inclusiv de afaceri în interesul Obştii, şi va funcţiona şi Muzeul Civilizaţiei Montane. Trebuie menţionat că fără contribuţia şi implicarea Obştii  „Cerbul“, proiectul nu ar fi putut deveni realitate.

Turiştii ar dori un magazin de produse tradiţionale păstoreşti

Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, care face legătura între Oltenia şi Ardeal, a fost tranzitată anul trecut de zeci de mii de turişti. Mulţi dintre ei şi-au manifestat dorinţa ca în zona Rânca să existe posibilitatea achiziţionării produselor lactate dintr-un loc special amenajat. „Şoseaua este unică în România prin ceea ce oferă: imagini pe care nu le poţi exprima în cuvinte. Înălţimea fantastică la care este construit acest drum cere totul de la şofer. Pentru cei pasionaţi de şofat, Transalpina va detrona imediat Transfăgărăşanul prin spectaculozitatea virajelor şi a peisajelor care se desfăşoară în faţa ochilor“, a spus unul dintre turiştii care au vizitat Rânca şi Transalpina vara trecută. Luiza Pâşcoveanu este studentă la Medicină la Craiova şi originară din Târgovişte. A crescut la oraş, aşa că vacanţa la Rânca a fost o experienţă frumoasă. „Este fantastică zona, am fost acolo astă-vară. Am căutat să cumpărăm brânză pentru cei de acasă, dar parcă mi-a fost aiurea să o cumpăr de pe marginea unui drum. De ce nu se construieşte un magazin, o piaţă a ciobanilor? Am văzut că sunt foarte multe stâne în zonă. Eu, care am crescut la oraş, am fost încântată de peisaj, animale, de tot ce am văzut acolo“, a spus Luiza Pâşcoveanu din Târgovişte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS