6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMicrobuze noi pentru elevii doljeni

Microbuze noi pentru elevii doljeni

Semestrul al doilea a început cu veşti bune pentru o parte dintre elevii care făceau naveta. Ieri, patru şcoli din Dolj au fost dotate cu microbuze, iar copiii nu vor mai fi nevoiţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la ore. „Patru microbuze achiziţionate de minister vor intra în proprietatea Şcolii cu clasele I-VIII Bistreţ (pentru transportul elevilor din Plosca, Bistreţu Nou şi Brânduşa), a Şcolii cu clasele I-VIII Piscu Vechi (pentru transportul elevilor din Pisculeţ), Şcolii cu clasele I-VIII Mischii (pentru elevii din Motoci – Mlecăneşti – Călineşti) şi Şcolii cu clasele I-VIII „Gheorghe Brăescu“ din Calafat (pentru cei din Golenţi şi Basarab). Aceste patru localităţi au fost selectate în baza unei analize foarte atente. În plus, toate cele patru unităţi şcolare au trimis nenumărate note de fundamentare ca să primească un microbuz“, a declarat Mihaela Moţăţeanu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Aceasta a spus că elevii din Pisculeţ erau nevoiți să meargă pe jos cel puţin 12 kilometri pentru a ajunge la şcoală.

87 de microbuze în Dolj

În Dolj sunt 87 de microbuze care transportă elevii la școli. Dintre acestea, însă, 13 sunt microbuze de tip Aro, ce nu mai corespund din punct de vedere tehnic. „Sperăm ca pe viitor să mai primim microbuze pentru că mai sunt comune care au nevoie“, a precizat Mihaela Moţăţeanu. Daneţi, Pieleşti, Amărăştii de Jos se numără printre cele 20 de localităţi unde mai este nevoie de microbuze. „În prezent, nu există nici o localitate fără mijloc de transport, dar în unele localităţi trebuie să le schimbăm pe cele existente“, a declarat Nicolae Giugea, prefectul judeţului. Cele patru microbuze au fost distribuite direct la şcoli, şi nu la primării, pentru a fi folosite exclusiv pentru transportul elevilor, și nu al fotbaliştilor sau al lăutarilor, cum s-a întâmplat în alte situații.
Directorii şcolilor care au fost dotate cu microbuze au spus că acestea vor fi de mare ajutor. „Avem 50 de elevi navetişti atât din ciclul primar, cât şi din cel gimnazial. În prezent se deplasează cu autobuze particulare, au un abonament ce este decontat de minister. Consider că este esenţial pentru școală acest microbuz“, a declarat Marioara Fera, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII „Gheorghe Brăescu“ din Calafat. Afirmaţia a fost susţinută şi de directorul Şcolii din Mischii, Tudor Lungan Paul Alin: „Acest microbuz e binevenit la nivelul comunei. Microbuzul din dotare era din 2004 şi necesita reparaţii din ce în ce mai dese, iar în anotimpul rece nu se punea problema transportului. Zece elevi din satele Gogoşeşti şi Călineşti, care se află la o distanţă de 10 km de școala de centru, se gândeau să se mute la altă unitate de învățământ“.
 
Unele şcoli vor intra în reabilitare

Şi în Bistreţ era nevoie de microbuz, mai ales că acolo vor începe mai multe investiţii. La Școala din Bistreţ, de exemplu, vin copii din patru sate aflate la o distanţă cuprinsă între doi şi șapte kilometri. „Aici, necesitatea unui microbuz nou decurge şi din faptul că structura de la Bistreţ intră în reabilitare şi atunci copiii trebuie transportaţi către şcoala din centru“, a spus Radu Şerban, directorul şcolii din Bistreţ. O situaţie similară este şi la Piscu Vechi. „Avem foarte mare nevoie de acest microbuz pentru că trebuie să transportăm 35 de elevi din Pisculeţ pe o distanţă de 15 km prin pădure, drum neasfaltat. Până acum am avut un Aro pe care l-am casat. Şi şcoala noastră va intra într-un proiect de reabilitare în primăvară şi va trebui să direcţionăm elevii către alte locaţii“, a spus Cătălin Marius, directorul unității de învățământ.
• Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS