22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPhoenix, renăscută prin fotografie

Phoenix, renăscută prin fotografie

Festivalul „Luna Fotografiei“ din România a luat startul miercuri, 11 ianuarie, la Craiova. Galeria ARTA a găzduit vernisajul expoziţiei lui Victor Boldâr, care prezintă trupa Phoenix în concert la Craiova, în 1977

De la ora 18.00, mica sală a galeriei a început să se umple, primind fotografi, spectatori de la concertul de atunci, dar şi curioşi veniţi să vadă o altă trupă Phoenix – mai tânără – imortalizată excelent de Victor Boldâr.
Cu o experienţă de peste 50 de ani în această artă, fotograful care l-a surprins pe Henri Cartier-Bresson (considerat părintele fotojurnalismului modern) este modest şi neobişnuit de tăcut. Nu vorbeşte prea mult despre opera lui, dar, când o face, aruncă asupra ei o pătură de simplitate, ca şi cum n-ar însemna nimic. Cu un Fujifilm, care i-a luat locul Zenitului cu film Orwo de altădată, se plimba prin galerie, fotografiind orice cadru i se părea semnificativ, ca la concertul din ‘77. Unul dintre motivele pentru care expoziţia a fost făcută este acela al moştenirii culturale: „Să-i vadă şi tineretul cum arătau acum 35 de ani. Tineretului nu prea o să îi placă, pentru că nu aveau în jurul lor gagici dezbrăcate“, glumea Victor Boldâr în timp ce-şi ţinea strâns aparatul foto.
Puţină lume ştie că numele „Ultimul concert“ al expoziţiei vine de la faptul că acel concert din 1977, de la Grădina Patria, chiar a fost ultimul înainte ca trupa Phoenix să fugă din ţară. Într-o poză sunt imortalizate şi boxele Marshall în care membrii trupei s-au ascuns în timp ce părăseau România. Peste 20 de fotografii ni-i înfăţişează pe Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Erlend Krauser în hainele hippie, pe nişte pantofi cu toc imenşi şi cu părul lung, aterizând parcă de la Woodstock-ul american din 1969.

„Găseşte-ţi şira spinării şi învaţă să spui «nu»“

Directorul Muzeului de Artă, Florin Rogneanu, a mărturisit că descoperirea acestui fotoreportaj a făcut-o Dorian Delureanu – şi el fotograf – iar ideea de a realiza expoziţia este comună. Din Craiova, fotoreportajul lui Victor Boldâr, prelucrat cu grijă de Muzeul de Artă pentru a putea fi văzut aşa cum este acum, va pleca la muzeele din Slatina, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Cluj şi, speră organizatorii, Timişoara.
Nici cuvintele lui Nicu Covaci nu au ocolit acest eveniment inedit. Solistul trupei Phoenix a transmis, prin reprezentanta Asociaţiei Focus Oltenia, Mădălina Călinescu, un gând scurt, care a stat însă la temelia întregii experienţe Phoenix: „Găseşte-ţi şira spinării şi învaţă să spui «nu»“. Horaţiu Buzatu, reprezentantul Fotoclubului „Mircea Faria“, a mărturisit că „mi-aş dori ca între tinerii de azi să existe acelaşi spirit de împotrivire la abuzuri“, completând cu faptul că „Phoenix ne-a ajutat foarte mult pe mine şi pe generaţia mea să avem o atitudine de luptători şi învingători“.
Expoziţia ultimului concert Phoenix va dura până duminică, 15 ianuarie. Curioşii îşi vor putea reaminti, retrăi sau – de ce nu – vor putea descoperi pentru prima dată atmosfera de la un vechi concert Phoenix. Iar fotografiile-document stau ca mărturie că istoria nu rămâne undeva în spate, ci revine mereu, mai actuală ca niciodată, pentru a ne da o lecţie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS