16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOstrovul Mare, locul fără identitate

Ostrovul Mare, locul fără identitate

E greu de crezut că un loc ce oferea odată o imagine magnifică spre Dunăre a ajuns acum un morman de gunoaie. Colonia Ostrovul Mare din Mehedinţi, acolo unde în urmă cu două săptămâni ministrul Traian Igaş inaugura Vama Porţile de Fier II, este o așezare fără identitate, în care tineri, bătrâni şi copii trăiesc în cele mai proaste condiţii.

Peste 200 de români trăiesc fără acte de identitate într-o localitate care nici măcar nu există pe harta ţării. După căderea comunismului, oamenii veniţi în Ostrovul Mare din toate colţurile ţării au rămas ai nimănui. Copii şi bătrâni trăiesc din reciclarea fierului vechi. Cei mai norocoşi muncesc la PF II sau la Energomontaj, însă au salarii foarte mici.
„Viaţa noastră a devenit foarte grea după ’90 încoace. Mulţi dintre cei care locuiesc aici au rămas încet-încet fără loc de muncă, primăria nu s-a mai interesat de noi şi uite aşa am ajuns să trăim într-o mizerie cruntă, fără apă, fără curent, fără nimic. Suntem ca în Evul Mediu şi cu fiecare zi ne ducem şi mai mult în jos“, a declarat Emil Popescu, locatar al coloniei.
Este greu de înţeles cum în România de astăzi mai poate exista o aşezare unde bătrâni şi copii trăiesc laolaltă cu câinii maidanezi şi cu şobolanii care mişună printre mormanele de gunoaie.
„Blocurile din colonie în care locuim sunt în administrarea Primăriei Gogoşu, care ar fi trebuit să aibă grijă de clădiri. Nu s-a mai investit nimic aici de când a luat fiinţă această colonie, iar unele apartamente sunt scoase la vânzare de primărie. Păi cine ar veni să dea bani să se mute în această cocină, unde nici apă nu există? Cărăm apă cu găleţile ca să ne gospodărim şi noi cumva. De gunoi nici nu mai zic, că intră peste noi în apartamente, direct din stradă!“, a spus alt locatar.
 Colonia din Insula Ostrovul Mare a luat fiinţă în anul 1977, ca urmare a planului de construire a Hidrocentralei Porţile de Fier II. Au fost aduşi muncitori din toate colţurile ţării şi peste noapte a luat fiinţă un adevărat oraş, ridicat în special din barăci din carton, iar mai târziu s-au făcut blocurile din cărămidă, unde oamenii locuiesc şi acum.
„Eu sunt aici din 1979, de pe timpul lui Ceauşescu, şi când am venit eu era mai mare dragul să locuiești aici. În fiecare dimineaţă deschideam geamul la camere şi se simțea mirosul Dunării, aer curat, se auzeau raţele sălbatice cum zburau pe apă, era un vis. Acum e un coşmar, pentru că primăria şi-a bătut joc de noi, ştie să ne ceară bani peste bani, dar nu ne oferă nimic“, a povestit Emilia Stoienescu.
 
„Oamenii trebuie să îşi creeze şi singuri un mediu propice“
 
Colonia este administrată de Primăria comunei Gogoşu, sau cel puțin aşa ar trebui, pentru că, după cum recunoaşte şi primarul, aici nu s-a făcut niciodată nimic, nici măcar nu a fost ridicat gunoiul, care stă mormane în faţa blocurilor.
„Este foarte adevărat că nu mai este nimic din ce era odată în Colonia Ostrovul Mare, însă vreau să specific că nu este numai vina primăriei. Într-o societate şi într-o comunitate, oamenii trebuie să trăiască frumos şi să îşi creeze şi singuri un mediu propice, dar aici nu se poate. Dacă nu s-a mai investit nimic, nu s-a făcut din lipsa fondurilor, pentru că la început, în 1977, când primăria a preluat colonia, a fost vorba că tot ce există acum trebuia ras de pe faţa pământului şi terenul predat curat, fără nici o clădire, însă s-a pus problema că aceşti oameni nu au unde să meargă şi până la urmă am hotărât să îi acceptăm“, a declarat Gheorghe Haneş, primarul din Gogoşu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS