Raed Arafat a demisionat

Autori


Medicul Raed Arafat şi-a depus ieri demisia din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi a declarat că, dacă vor intra în vigoare prevederile actuale din proiectul noii legi a sănătăţii, medicina de urgenţă din România se va întoarce, în doi-trei ani, de unde a pornit.

Arafat a subliniat, într-o conferinţă de presă desfăşurată ieri, că legislaţia actuală privind medicina de urgenţă este completă, foarte bună şi nu trebuie înlocuită de prevederile din proiectul noii legi a sănătăţii.

„Legislaţia actuală, care are sute de pagini, este rezultatul unei munci de trei-patru ani şi a fost tradusă de Banca Mondială în engleză, pentru a fi folosită în alte ţări”, a spus Arafat.

În opinia fondatorului SMURD, prevederile privind medicina de urgenţă din proiectul noii legi a sănătăţii vor afecta un sistem „integrat, dar interdependent“. „Noi nu mai putem rupe sistemul în bucăţi, sistemul este sudat. Dacă SMURD sau Ambulanţa vor fi afectate, va fi afectat întreg sistemul“, a spus Arafat.

Principala nemulţumire a subsecretarului de stat demisionar este legată de perspectiva ca mediul privat să intre în concurenţă cu sistemul de stat, în domeniul asistenţei medicale de urgenţă de stat, acoperit de SMURD, Ambulanţă, unităţile de primiri urgenţe (UPU) şi numărul 112. „Dacă vor exista interese comerciale ale unor firme aflate în concurenţă, sistemul va fi afectat. Impactul asupra medicinei de urgenţă va fi unul negativ“, a declarat Arafat.

Medicul de origine palestiniană, de numele căruia se leagă dezvoltarea medicinei de urgenţă din România, a precizat şi că a primit mai multe telefoane în care a fost rugat să nu demisioneze. „Cei care m-au sunat să aibă încredere că voi putea să apăr sistemul, poate mai bine, din exterior. Nu sunt de acord cu punctul de vedere al ministerului cu privire la medicina de urgenţă din proiectul noului act normativ“, a mai spus Arafat, potrivit căruia prevederile legate de acest domeniu au fost elaborate de oameni care nu se pricep foarte bine la medicina de urgenţă.

„Eu plec acasă liniştit în fiecare zi, pentru că ştiu că nu am greşit. Nu trebuie să repari ceea ce nu e rupt, iar asta e valabil şi pentru sistemul integrat al medicinei de urgenţă din România. Eu ţin cu bolnavul şi cu sistemul care îl deserveşte“, a conchis Arafat, cel care a lucrat în Ministerul Sănătăţii în mandatele a cinci miniştri de resort.


Lucian Duţă, preşedintele CNAS, a declarat pentru Hotnews că noua lege provoacă foarte multe spasme în interiorul sistemului pentru că foarte mulţi îşi vor pierde privilegiile.

„… Mi se pare deplasată ideea de a crede că un sistem al statului nu poate merge fără tine. Sau că acel sistem eşti chiar tu. Domnul Raed Arafat a fost chemat să-şi spună punctul de vedere pe această lege, i s-a oferit inclusiv să scrie legislaţia pe capitolul de urgenţă. Reacţia dânsului a fost categorică: nu trebuie să se mai scrie nimic, că legea este perfectă.

Sistemul de urgenţă, aşa cum este el descris în noua lege, rămâne în controlul statului. Mi se pare puţin exagerat să respingi din start această idee de a da acces în sistem şi unor privaţi. L-am rugat pe domnul Arafat să facă standarde de calitate şi de cost pentru această activitate de urgenţă, urmând ca furnizorii privaţi să intre sau nu, dacă le convine. Argumentul care s-a adus a fost acela că vor fi îndreptaţi spre profit. Dacă tu faci standarde de cost şi calitate, astfel încât acei furnizori au profituri mult mai mici ca să le convină să intre în sistem, ei nici nu vor intra. Dar este foarte rentabil să vii să ceri bani de la stat, să cumperi mii de ambulanţe, elicoptere, avioane, neîncercând să adopţi o soluţie alternativă: să cumperi servicii de la cei care ar fi interesaţi să investească în aceste bunuri. E foarte rentabil ca statul să cumpere şi nimeni să nu controleze ce se întâmplă cu bunurile statului şi să spui că sistemul este perfect.

Sistemul medical şi-a atins în acest moment maximul de ineficienţă. Fonduri nu mai avem de unde colecta la CNAS, pentru că am lărgit deja baza de impozitare. Noua lege aduce fonduri în sistem, nu din buzunarul pacienţilor, ci prin acea prevedere că, în limita a 300 de euro, cheltuielile vor fi deductibile. Ceea ce înseamnă infuzie de bani privaţi de cel puţin 1,5 miliarde de euro, nu din buzunarul pacienţilor. Aceşti bani se vor transpune în creşterea calităţii serviciilor medicale şi mai ales în creşterea veniturilor medicilor.

Noua lege care schimbă radical sistemul medical şi care nu mai pune în centru furnizorii de servicii şi politicul, ci pacientul, provoacă foarte multe spasme în interiorul sistemului pentru că foarte mulţi îşi vor pierde privilegiile. Plecarea lui Arafat nu este benefică. Domnul Arafat ar fi putut aduce plusvaloare acestei legi dacă ar fi înţeles un lucru esenţial, şi dacă l-ar înţelege, pentru că noi îl aşteptăm în continuare: că statul nu este reprezentat de o persoană, ci că statul trebuie să-şi exercite pârghiile de control asupra sistemului medical în interesul cetăţeanului. Chiar dacă ceea ce a făcut dânsul este foarte bine şi are efecte, dacă stăm să măsurăm cost-eficienţă ce a făcut dânsul, veţi vedea că nu prea ştim să calculăm acest lucru“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 11 ianuarie 2012

Actualitate

» Gorj: Reţinut pentru proxenetism
» Formula 1 – Kubica a căzut pe gheaţă şi şi-a fracturat piciorul
» Fotbal – Udinese, cu Torje în teren din minutul 75, eliminată din Cupa Italiei
» Handbal – Oltchim, prima victorie oficială în 2012
» Cererile pentru restituirea taxei de poluare pot fi depuse începând de luni
» O nouă hală în Piaţa Centrală
» Emil Boc a semnat demiterea lui Arafat şi numirea lui Andrei Georgescu în funcţia de subsecretar de stat în MS
» Germania: Procuror împuşcat mortal în sala unui tribunal
» 500 de milioane de euro de la UE
» Gunoaie sortate în pubele colorate
» Executivul a aprobat normele de aplicare pentru noua lege privind taxa auto
» Unităţile şcolare nu se mai comasează
» Mandate de arestare preventivă pentru 29 de poliţişti de la Secţiile 1 şi 3 din Bucureşti
» Craiova: Sfânta Muceniţă Tatiana, sărbătorită la Catedrala Mitropolitană
» România deţine 3.850 de produse tradiţionale atestate la nivel naţional
» Hoţii de apă, căutaţi în Faţa Luncii
» Băsescu: În legea sănătăţii nu există nici o referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD

Local

» Şcoli cu datorii mari la Aparegio
» A crescut ajutorul de înmormântare
» Raed Arafat a demisionat
» Alro Slatina s-ar putea închide
» Foștii angajați ai Celrom, la mâna lichidatorilor
» Diculescu rămâne în arest
» Taximetriştii din Craiova au fost verificaţi
» Acuzat de poliţişti că este homosexual
» Durerosul joc de-a mama şi de-a tata

Gorj

» Un băiat a murit după ce s-a prăbuşit un zid peste el
» În vacanţă se pregătesc pentru bac
» Morega a bătut palma cu sindicatele
» Statul, prejudiciat cu 16 milioane de euro
» Dan Bârcină, cercetat pentru mărturie mincinoasă

Sport

» Donadoni, la Parma
» Henry, revenire de vis
» Pantilimon, optimist
» Keşeru, „dublă“ pentru Angers
» Lionel Messi, din nou cel mai bun
» Pandurii, fără jumătate de echipă
» Obreja a câştigat procesul cu AIBA
» Test util pentru handbaliştii olteni
» Nici victoriile nu-l mulţumesc pe Nikolic

Bani & Afaceri

» Nereguli financiare în administraţia doljeană
» Afacere de succes cu ouă ecologice

Sanatate

» Peste 20.000 de doze de vaccin, blocate în Dolj

Magazin

» HOROSCOP
» Daniel Radcliffe, un iubit stângaci
» George Clooney va produce un film despre cel de-al Doilea Război Mondial
» Cindy Crawford, o soţie pasională
» Andreea Esca, în Thailanda cu familia
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei

Top