5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVânătoare de primari

Vânătoare de primari

După un an 2011 în care UNPR a racolat cu înverşunare primari de la celelalte partide, 2012 se anunţă foarte fierbinte în perspectiva alegerilor locale şi generale

Partener de guvernare al PDL, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) a dat startul campaniei de transferuri spectaculoase de primari încă de anul trecut. Nici celelalte partide nu au stat degeaba şi au început negocierile de atragere a edililor de la partidele adversare. Logica este simplă. Un primar câştigat înseamnă sute, mii sau zeci de mii de voturi, deci control asupra deciziilor care se iau la nivelul unei localităţi. În felul acesta, resursele financiare, mai ales fondurile europene, pot fi direcţionate după cum dictează interesele de partid. Cum rolul şi influenţa primarilor asupra electoratului sunt în creştere, în ciuda dosarelor penale pe care le au unii dintre ei, lupta pentru a-i atrage este cu atât mai aprigă. Nu vorbim de şantaj, ci de promisiuni legate de bani pentru investiţii sau orice alte avantaje care i-ar ajuta pe primari să rămână la putere. Partidele care au plecat să-i colinde pe primari mizează şi pe nemulţumirile acestora legate de partidele din care fac parte, pe eventualele probleme cu legea ale acestora sau pe faptul că au căzut în dizgraţia şefilor lor.
O singură, dar mare problemă au partidele. Primarii pe care i-au convins să sară în barca lor au făcut-o doar verbal, nu şi în acte. Concubinajul politic este determinat de legea care îi obligă pe primarii demisionari din partidul pe listele căruia au câştigat voturile să renunţe la mandatul de ales local. Or, ce primar ar renunţa de bunăvoie la scaun de dragul unui partid în care azi eşti, mâine nu eşti? Situaţia are şi aspecte ridicole. Legea spune că, dacă este dat afară din partid, primarul nu-şi pierde mandatul, aşa că partidele părăsite îi ţin legaţi de glie fie pentru a le pune beţe în roate, fie pentru că speră că se vor răzgândi şi vor candida tot din partea lor. Până la alegeri mai este timp şi multe se pot întâmpla.
Cel mai cunoscut caz este al primarului Craiovei, Antonie Solomon. El şi-a declarat intenţia de a candida la alegerile locale de anul acesta din partea UNPR. Legal însă, Solomon figurează cu domiciliul politic la PDL, unde este membru de partid. El nu demisionează din PDL pentru că rămâne fără scaunul de edil-şef, dar nici partidul nu-l dă afară, deşi încasează constant pumni din partea lui. Un fel de parteneri care nu au divorţat, dar locuiesc separat.
Lista primarilor din Dolj despre care se spune că vor schimba partidul la alegeri este mult mai lungă. Ion Răcăreanu este oficial primar la Brădeşti din partea PNL, dar nu exclude o colaborare cu UNPR. „Nu m-am pronunţat. Mi-au făcut curte mai multe partide, dar eu le-am spus că am nevoie de ajutor pentru proiectele pe care le am. Au zis că, dacă se poate, mă ajută. Eu sunt membru PNL şi aşa voi rămâne, dacă se poate“, a explicat Răcăreanu. Apoi a nuanţat. „Dacă la final de mandat m-au ajutat, putem avea o opţiune pentru UNPR. Şi ei, şi cei de la PDL m-au ajutat când au putut“, a spus el. Primarul din Castranova, Marin Cioc, este oficial la PDL, dar gurile rele spun că negociază cu PSD. „O să mă interesez şi eu să văd dacă PDL m-a pus pe lista de transferuri. Să mă anunţe partidul şi mă voi orienta. Nu duc lipsă de oferte, dar este prematur să spun acum ceva. Toate partidele au trecut pe la mine, iar PDL m-a lăsat în stand-by. Domnul preşedinte Berceanu a dat bani tuturor primarilor PDL, mie nu. Cred că i-am supărat la alegerile parlamentare din 2008, când am acceptat bani de la guvernul liberal pentru nişte drumuri. Am fost singurul primar PDL care a primit bani“, a spus Cioc. Întrebat dacă va trece la UNPR la alegeri, primarul a spus că nu se grăbeşte şi că vrea dovezi de bunăvoinţă. „Domnii Gheorghe Bică şi Gigi Neţoiu şi-au trimis reprezentanţi la mine, dar eu nu mă grăbesc. În cazul în care cei care mă vor or să demonstreze prin fapte, le dau voturile atunci“, a comunicat el preţul corect.

Primarul fără vână

Despre primarul PSD din Cetate, Marian Duţă, prin cercurile politice se vorbeşte că ar trage tot spre UNPR. „Lumea vorbeşte multe. Este adevărat, toţi m-au curtat, toţi mă testează, dar mai e mult până la toamnă. Nici nu ştiu dacă voi mai candida. Mi s-a urât de 20 de ani să fiu primar, nu mai am vână, să vină altul mai tânăr. Eu nu îi înţeleg pe cei care candidează la 70 de ani, mai fac o p…“, a răspuns Duţă. Primarul PNL din Ciupercenii Noi, Georghe Mungiu, şi viceprimarul PC din Dobreşti, Mihail Ţiulescu, nu au dorit să comenteze subiectul. „Să fim oameni serioşi! Nu este nici o discuţie. Cu cei de la UNPR sunt prieten, dar e cale lungă“, a replicat Mungiu. „În mod expres nu m-a contactat nimeni din liderii partidelor. La ora asta exclud orice alt partid“, a spus Ţiulescu.

Primar de opoziţie care nu critică guvernul

Ilie Nemţaru este primarul comunei Fărcaş din partea PSD. Pus şi el pe lista transferabililor la bursa zvonurilor, primarul spune că nu are motive să plece din PSD, dar, surprinzător, nu se plânge nici de PDL. Experienţa sau interesele îl determină să declare că şi unii, şi alţii sunt la fel de breji. „Tot din partea PSD voi candida. Am relaţii excelente cu oameni din PDL, dar le-am spus că nu am motive să plec de aici. Sunt prieten de 30 de ani cu domnul Bică, dar nu discutăm politică şi nici nu mi-a propus să mă duc la UNPR“, a spus Nemţaru, primarul care spune că are genă de neamţ în el. Deşi este decis să rămână fidel, primarul îi vede pe toţi politicienii la fel. „Sunt baliverne că guvernul dă mai mulţi bani unor primari. Trebuie să vedem lucrurile just. În condiţiile actuale, oricare ar fi la guvernare, tot dracul ăla e. Astea sunt resursele acum. Eu nu mă plâng de nimeni“, a mai spus Nemţaru.

A schimbat partidul din ambiţie

Primarul PDL din Gângiova, Dumitru Toe, recunoaşte deschis că va trece la PSD la alegerile viitoare. „Înainte de alegerile din 2008, eu am fost mereu la PSD. În 2008 a fost o ambiţie de-a mea să candidez la PDL. S-a schimbat conducerea la PSD Dolj şi am pus pariu cu ei că voi ieşi primar şi din partea PDL. Eu am ţinut în permanenţă legătura cu organizaţia PSD chiar a doua zi după alegeri. PDL nu a zis nimic, dar nici nu m-a invitat la vreo şedinţă de-a lor, iar acest lucru m-a îndepărtat definitiv de ei“, a spus Toe. Conştient că nu numele partidului îl face primar, ci respectarea promisiunilor, edilul-şef liberal din Pieleşti, Viorel Dan Dică, merge pe principiul „eşti om cu mine, sunt primar cu tine“. „Nu discutăm până la alegeri. Mi-au propus să vin la ei, dar le-am spus că, deocamdată, facem administraţie. Să vedem cum mă ajută şi, dacă o fac, mă voi îndrepta către ei“, a spus Dică. Oarecum resemnat, primarul pesedist din Rast, Iulian Silişteanu, nu vede vreun motiv pentru care ar schimba partidul, dar încă se gândeşte. „Nu sunt hotărât, dar să mă apuc acum să-mi schimb părul… ei nu au bani pentru ei, dar să-mi dea mie?“, se întreabă retoric Silişteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS