16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii de familie, nemulţumiţi de normele contractului-cadru

Medicii de familie, nemulţumiţi de normele contractului-cadru

Reprezentanţii medicilor de familie cer retragerea de la Monitorul Oficial a normelor de aplicare a contractului-cadru pentru anul viitor, pe motiv că, deşi bugetul alocat asistenţei medicale primare este mai mare decât cel pentru 2011, acest lucru nu se regăseşte în respectivele norme.
„Ne-am aşteptat ca, după votarea bugetului de stat, să ne întâlnim instituţional cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Având în vedere că bugetul alocat asistenţei medicale primare a crescut în anul 2012 faţă de 2011, ne‑am aşteptat să regăsim creşterea şi în norme, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Unde va ajunge suplimentarea de buget promisă de decidenţi, dacă normele nu conţin nici o modificare prin care aceste fonduri să ajungă la furnizori? Este neclar şi din ce fonduri se vor plăti gărzile pe care le fac medicii de familie în cele peste 100 de centre de permanenţă din întreaga ţară“, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie şi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Reprezentanţii celor două federaţii mai spun că normele de aplicare a contractului-cadru pentru 2012, aprobate de CNAS şi de Ministerul Sănătăţii, se află la Monitorul Oficial pentru a fi publicate „fără nici un fel de consultare serioasă cu organizațiile reprezentative ale medicilor de familie“.
„Cerem pe această cale retragerea normelor de la Monitorul Oficial, pentru a fi discutate cu reprezentanţii furnizorilor de servicii medicale. Suntem din nou puşi în faţa faptului împlinit în lipsa unui dialog real, a unor consultări constructive, şi nu formale, aşa cum a fost cea din 10 octombrie, singura întâlnire cu CNAS, de altfel.(…) Normele pentru anul 2012 anulează mult din ce s-a obţinut pentru pacienţi în 2011 şi, prin urmare, cei care vor suferi cel mai mult vor fi tot cetăţenii României, pacienţii noștri, care contribuie la strângerea fondului pentru sănătate şi care, de acum, vor suporta şi coplata“, spun medicii de familie.
Tot medicii de familie susţin că, întrucât le sunt acceptate doar 20 de consultaţii pe zi, conform noilor norme, cel de-al 21-lea pacient va fi considerat neasigurat, pentru că nu va beneficia de consultaţii gratuite şi nici de reţete compensate, bilete de trimitere şi alte facilităţi rezervate statutului de plătitor de asigurări de sănătate.
Medicii de familie au fost nemulţumiţi şi de contractul-cadru pentru 2011. Ei au reclamat sumele care le-au fost alocate, considerate insuficiente, precum şi faptul că informatizarea cabinetelor medicale ar fi urmat să se facă pe banii lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII