10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIar şedinţă, iar scandal

Iar şedinţă, iar scandal

Sala mare a Primăriei municipiului Craiova a fost joi scena unui nou conflict între primarul Antonie Solomon şi membrii consiliului local

Cearta dintre executivul şi legislativul local a pornit joi de la… culorile faţadelor! Sătul să mai aştepte un regulament privind cromatica faţadelor, pe care executivul îl promisese de aproape un an, arhitectul Emilian Ştefârţă a venit el cu un asemenea proiect. În prima fază – acum două luni – proiectul consilierului Ştefârţă a fost respins pentru că avea nevoie de un aviz consultativ al primăriei. Acum avizul a venit, între timp şi proiectul a fost îmbunătăţit, aşa că a fost propus din nou pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local. Doar că executivul – prin arhitectul-şef Mircea Diaconescu – a propus nişte „amendamente“, care ar fi păstrat doar titlul proiectului lui Ştefârţă, conţinutul fiind înlocuit cu varianta lui Diaconescu la această reglementare privind cromatica faţadelor. Aşa se face că pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local Craiova au ajuns două proiecte care vizau acelaşi domeniu.
Luând cuvântul cu privire la ordinea de zi, viceprimarul Mărinică Dincă, în calitate de consilier local, a declarat că va susţine proiectul liberalului Ştefârţă, ceea ce l-a enervat teribil pe primarul Solomon. „Sunt siderat când aud că domnul Ştefârţă este un mare arhitect, iar domnul arhitect-şef Diaconescu este un fel de necalificat. Eu spun că este invers“, a spus primarul, enervându-i peste măsură pe membrii legislativului local.

„Tupeu“, „mârlănie“, „lipsă de respect“

Primul punct de pe ordinea de zi era cel de „Întrebări şi interpelări“ la adresa executivului. Încercând să scape de întrebările consilierilor, Solomon a propus să le răspundă în scris la problemele pe care urma să le ridice. Propunerea a picat însă la vot, aşa că primarul a procedat ca un copil supărat care îşi ia jucăriile şi pleacă. „Vreau să mai spun doar atât: fiind Crăciunul, magia colindelor să vă pătrundă în suflet, să fiţi mai buni anul viitor, vă urez «La mulţi ani!» şi vă las în continuare în conferinţa de presă“, le-a spus edilul consilierilor, înainte să se ridice de pe scaun şi să iasă din sala cea mare a primăriei.
Această atitudine arogantă a primarului a fost criticată foarte dur de consilierul Nicolae Marinescu: „Democraţia înseamnă dialog şi respect al partenerului. Nu există democraţie în care numai o parte are dreptate, ştie ce are de făcut, iar ceilalţi n-au decât să execute ceea ce li se spune. Tocmai ni se spusese că în primărie s-a desfiinţat «eu» şi s-a înlocuit cu «noi», dar constat că «noi» s-a dus de tot. Există consiliul local şi există instituţia primarului, de fapt a primăriei, care se numeşte executiv. Asta înseamnă că execută, nu instituie dictatura asupra consiliului local. Nu pentru asta am ieşit în stradă acum 22 de ani!“.
Consilierii şi-au adus aminte cu această ocazie că sunt nevoiţi să aştepte luni întregi un răspuns din partea primăriei pentru vreo problemă ridicată de ei, iar atunci când primesc răspunsul, e formulat în batjocură. Spre exemplu, consilierul Florentin Tudor a cerut luna trecută o situaţie despre stadiul lucrărilor la pasajul suprateran din Valea Vlăicii, iar primăria i-a trimis o situaţie a lucrărilor din luna… august!
Reprezentanţii primăriei au rupt aproape orice legătură cu legislativul local. Miercuri, spre exemplu, consilierii locali au aşteptat vreme de cinci ore ca un reprezentant al primăriei să vină în şedinţa Comisiei de Urbanism pentru a le explica anumite aspecte din proiectele de hotărâri propuse de primar. Deşi îi despărţeau doar două uşi de sala unde se întrunise Comisia de Urbanism, nici un reprezentant al executivului local nu a catadicsit să vină la întâlnirea – anunţată cu o zi înainte – cu consilierii locali.
Acest chiul în masă al angajaţilor primăriei care ar fi trebuit să dea explicaţii în faţa Comisiei de Urbanism a fost catalogat de consilierul Ştefârţă drept „expresia desăvârşită a grobianismului, a mârlăniei, a lipsei de respect şi a tupeului“, punând şi câteva întrebări retorice: „Cine a dat dreptul primarului să obstrucţioneze o comisie a consiliului local? Cine a dat dreptul primarului să ţină în sertar luni şi luni proiecte ale unor oameni care doreau să investească pe timp de criză?“.

Solomon la chef, consilierii la muncă

Atitudinea lui Solomon n-a rămas însă netaxată de consilierii locali. Aceştia au aprobat Regulamentul privind cromatica faţadelor în varianta propusă de Ştefârţă, respingând-o pe cea promovată de executivul local. În timp ce primarul Solomon sărbătorea cu subalternii la restaurantul Flora apropierea Crăciunului (după cum a anunţat în şedinţa legislativului local consiliera Ani Gheorghe), consilierii locali îi respingeau Planul de funcţionare a funcţiilor publice pentru anul 2012, nemulţumiţi că în primărie sunt prea multe funcţii de conducere (un şef la şapte subalterni), iar municipalitatea mai cere şapte funcţii de directori, şefi de servicii şi birouri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

61 COMENTARII