11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrfanii privatizării sistemului de sănătate

Orfanii privatizării sistemului de sănătate

Noua lege a sănătăţii, care ar trebui să apară dintr-un moment în altul, va face un lucru drastic: va trece toţi banii de la stat în administrare privată, adică va desfiinţa casele judeţene de sănătate şi le va înlocui cu case de sănătate private.
Preşedintele unei case judeţene de sănătate ridica, la un seminar despre reforma sistemului sanitar, întrebarea legată de ce se va întâmpla cu ei, din moment ce sistemul va fi reformat şi dacă vor fi pur şi simplu desfiinţaţi şi înlocuiţi, aşa, de pe o zi pe alta.
Răspunsul primit a fost simplu. „Intenţia noastră nu este de a înlocui casele publice cu cele private, ci de îmbunătăţire a managementului“, a explicat una dintre persoanele care se ocupă de conceperea noii legi privind reforma sistemului. Cu alte cuvinte, casele judeţene de sănătate nu au ştiut cum să împartă banii eficient până acum şi nici să managerieze aşa cum ar trebui instituţiile, prin urmare, pierderea nu ar fi semnificativă. Pentru a se feri de orice acuzaţii, răspunsul dat de persoana respectivă a fost completat de faptul că nicăieri nu este precizat că o casă judeţeană de sănătate nu se va putea implica în reforma sistemului şi să devină o casă privată. Trebuie doar îndeplinite anumite condiţii,care vor fi detaliate în noua lege a sănătăţii.
De atunci, a început forfota în rândul reprezentanţilor acestor instituţii care ar urma să fie desfiinţate. Unii spun că nu înţeleg de ce se ia această decizie, pentru că oricum ei aveau costuri mici şi rezultate excepţionale, alţii ameninţă că au un sindicat care să îi apere, în timp ce alţi preşedinţi încearcă să se unească pentru a avea o voce mai impunătoare. Însă, probabil, nimeni nu încearcă să vadă ce presupune să fii un asigurator privat şi să facă o schimbare în acest sens. Schimbarea majoră va fi aceea a impunerii unui criteriu de calitate în acordarea contractelor cu furnizorii, ceea ce actualele case de sănătate nu prea aveau cum să facă. În primul rând, legislaţia le cam ţinea legate de mâini, întrucât nu le lasă posibilitatea de a spune nu unei anumite companii din anumite motive, însă nici ele nu se străduiau prea mult, pentru că nu era vorba de banii lor.
În timp ce casele judeţene de sănătate îşi aşteaptă sfârşitul, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate s-a pus la adăpost. Banii tot la ea se vor aduna şi tot ea îi va împărţi, de data aceasta însă asiguratorilor privaţi, nu caselor judeţene. De asemenea, va avea şi un rol de reglementare, cum avea şi până acum. Nimeni de aici nu va fi dat afară şi tot nimeni nu va putea fi tras la răspundere pentru o posibilă proastă gestionare.
Întotdeauna casele judeţene de sănătate, precum şi CNAS, au fost acuzate că nu împart banii cum trebuie, că nu decontează toate reţetele, că nu respectă contractul-cadru şi că fac abateri grave. Rând pe rând, casele judeţene s-au aflat în conflict fie cu medicii de familie, fie cu furnizorii de servicii medicale, fie cu farmaciile, cu reprezentanţii spitalelor sau cu Ministerul Sănătăţii. Acum, când posibilitatea de desfiinţare a caselor judeţene de sănătate este doar o chestiune de timp, cine se va solidariza cu reprezentanţii acestora?
• Andreea Stoica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII