14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLibertatea presei din România, în declin

Libertatea presei din România, în declin

România se numără printre țările europene unde libertatea presei este în declin, potrivit raportului „Democracy Index 2011“, dat publicității de Economist Intelligence Unit. Raportul afirmă că 40 de țări din întreaga lume înregistrează o deteriorare a libertății presei începând din 2008, iar printre acestea se numără 11 țări europene, inclusiv România. Potrivit documentului, toate regiunile lumii sunt afectate, într-o mai mică sau mai mare măsură, de un declin al libertății presei în ultimii ani. Efectele s-au făcut simțite îndeosebi în media electronice, aflate adesea fie sub controlul statului, fie sub influența considerabilă a statului, însă libertatea de exprimare este încălcată și în presa scrisă și, mai nou, în media on-line.
Deteriorarea libertății presei s-a făcut simțită, potrivit EIU, în opt țări din Europa de Est. România figurează printre acestea, alături de Albania, Azerbaidjan, Macedonia, Muntenegru, Rusia, Serbia și Ungaria. Alte trei țări europene – Franța, Italia și Turcia – sunt încadrate în raport printre țările unde se simte un declin al acestei libertăți.
La nivel global, tendința de îngrădire a libertății presei este explicată prin mai multe fenomene: criza economică, din cauza căreia multe guverne s-au simțit tot mai vulnerabile și au reacționat prin încercări de a controla presa și de a împiedica libertatea de exprimare; creșterea numărului de șomeri și lipsa siguranței locului de muncă au încurajat autocenzura în rândul jurnaliștilor; concentrarea proprietății de media a crescut, ceea ce afectează diversitatea punctelor de vedere; națiunile avansate au manifestat un interes mai redus pentru monitorizarea și presarea guvernelor din țările în curs de dezvoltare să respecte libertatea presei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII