21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

„Cenuşăreasa“, ultimul spectacol „Colibri“ pe 2011

Teatrul de Păpuşi şi Tineret „Colibri“ are sâmbătă, 17 decembrie, ultima reprezentaţie pe anul 2011. Instituţia de cultură a pregătit spectacolul „Cenuşăreasa“, care va fi jucat în sala Teatrului Liric „Elena Teodorini“, începând cu ora 12.00. Cei ce vor spune frumoasa poveste a Cenuşăresei sunt Adriana Ioncu, Iulia Cârstea, Rodica Prisăcaru şi Ionica Dobrescu. Scenariul şi regia îi aparţin lui Cristian Pepino, scenografia lui Eustaţiu Gregorian, iar muzica este realizată de Alin Macovei-Moraru.

Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun,
la Biblioteca „Aman“

Cu prilejul Sărbătorilor de iarnă, Biroul de informare bibliografică din cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ a pregătit expoziţia de carte intitulată „Tradiţii şi obiceiuri de Sfintele Sărbători“. Aceasta a fost deschisă publicului joi, 15 decembrie, şi cuprinde peste 70 de volume de cărţi şi periodice, fiind structurată în lucrări generale, ediţii ale Bibliei, tradiţii şi obiceiuri, legende şi povestiri, colinde şi articole din diferite publicaţii. Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul anului în curs.

Record pe piaţa de artă
din România

Lucrarea „În iatac“ a lui Nicolae Tonitza a fost adjudecată miercuri seară, la licitaţia de iarnă a Artmark, la preţul de 290.000 de euro, stabilind un nou record pe piaţa românească de artă. Tabloul provine din colecţi a doctorului Iosif Dona şi este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil. Opera a fost restituită de Muzeul Naţional de Artă al României moştenitorilor proprietarului în 2007, după un proces care a durat zece ani. Recordul pe piaţa de artă românească era deţinut de lucrarea „Fata cu mărgele roşii“ semnată de Nicolae Grigorescu, care a fost adjudecată anul acesta, tot la Artmark, cu 270.000 de euro.

Mănăstirea Chiajna,
favorita Wiki Love Monuments

O fotografie a Mănăstirii Chiajna-Giuleşti s-a clasat pe prima poziţie în secţiunea europeană a topului Wiki Love Monuments 2011, alcătuit de site-ul Wikimedia. Fotografia este realizată de Mihai Petre şi prezintă mănăstirea din apropierea Bucureştiului într-un peisaj hibernal. Lucrarea este singura imagine care a fost favorita tuturor membrilor juriului şi a câştigat la mare distanţă de fotografiile concurente. Juriul a fost alcătuit din directorul departamentului foto de la Zeit Magazin, directorul programului Cultural din Comisia Europeană, un fotograf profesionist, preşedintele Wikimedia Polonia, un filolog, un arheolog şi secretarul general al Europa Nostra.

Plan pentru jubileul reginei

Regina şi ducele de Edinburgh intenţionează să viziteze cât mai multe zone din Marea Britanie pentru a marca jubileul reginei din 2012, a anunţat Palatul Buckingham, precizând că restul casei regale va avea vizite în străinătate. Jubileul de Diamant va marca 60 de ani de domnie a reginei. Ducele şi ducesa de Cambridge se vor duce în Malaiezia, Singapore, Insulele Solomon şi Tuvalu. Prinţul de Wales şi ducesa de Cornwall vor vizita Australia, Canada, Noua Zeelandă şi Papua Noua Guinee, iar prinţul Harry se va duce în Belize, Jamaica şi Bahamas. Vizita în străinătate a prinţului va fi prima deplasare solo a acestuia din partea reginei. Ţările-gazdă vor organiza o serie de evenimente cu această ocazie, de la banchete oficiale la celebrări publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS