11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul primar din Balş, trimis în judecată

Fostul primar din Balş, trimis în judecată

Un om de afaceri din Balş este acuzat că, pe baza unor documente false obţinute cu ajutorul fostului primar din localitate, a luat ilegal fonduri europene de peste 270.000 de euro

Fostul primar din Balş, Vitalie Stanciu (foto), a fost trimis ieri în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi a două infracţiuni de fals intelectual. Alături de el a mai fost deferit justiţiei în acelaşi dosar şi Eugen Butoi, administratorul firmei SC EUROCOM SRL, în sarcina căruia anchetatorii au reţinut infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals şi folosirea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene.

Mânărie la primărie

Procurorii anticorupţie au descris amănunţit, în rechizitoriul pe care l-au întocmit, modalitatea prin care afaceristul Butoi a primit ilegal fonduri SAPARD, pe baza unor documente false eliberate de primarul oraşului Balş din judeţul Olt.
Concret, pe parcursul derulării procedurilor de accesare a unor fonduri SAPARD în vederea construirii unui abator pe raza oraşului Balş, în perioada 2006-2007, Eugen Butoi, în calitate de reprezentant legal al SC EUROCOM SRL, a prezentat la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) – Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 4 S-V Oltenia din Craiova şi, ulterior, la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Olt mai multe documente false, inexacte sau incomplete referitoare la ridicarea construcţiei (certificatul de urbanism, autorizaţia de construire şi copii certificate ca fiind conforme cu originalul autorizaţiei respective). Drept urmare, firma lui Butoi a obţinut pe nedrept suma totală de 942.392,97 lei (echivalentul a 274.624,35 euro), reprezentând fonduri din bugetul Comunităţii Europene şi din bugetul naţional.
„În demersul său, Butoi Eugen a fost sprijinit de inculpatul Stanciu Vitalie, care, în calitate de primar al oraşului Balş, judeţul Olt, a dispus emiterea şi prelungirea în mod nelegal a documentelor false depuse la APDRP, respectiv certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. De asemenea, Stanciu Vitalie a omis să înregistreze în evidenţele speciale ale primăriei aceste documente pentru a ascunde faptul că lucrările au fost începute fără respectarea legii. Prin aceasta, bugetul Primăriei Balş a fost prejudiciat cu suma totală de 35.512,46 lei, reprezentând taxele pe care SC EUROCOM SRL ar fi trebuit să le achite pentru emiterea actelor respective“, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 2.697.477,13 lei, reprezentând valoarea integral decontată SC EUROCOM SRL, plus penalităţile aferente. În vederea recuperării pagubei, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând SC EUROCOM SRL.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII