10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCarderii lui Chelu, deferiţi justiţiei

Carderii lui Chelu, deferiţi justiţiei

Grupul infracţional ţintea furtul informaţiilor de pe cardurile spaniolilor şi polonezilor, apoi golirea conturilor victimelor prin intermediul unor colaboratori din SUA

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au deferit justiţiei, săptămâna trecută, un nou grup de carderi care îşi stabiliseră „cartierul general“ în judeţul Dolj. Cei şase membri ai bandei, aflaţi în prezent în stare de arest, sunt: Ionel Valentin Goga, zis Chelu, de 29 de ani, din Craiova, Dragoş Cristian Sorica, zis Metal, tot de 29 de ani, domiciliat în comuna Pielești, Iulian Dumbravă, zis Para sau Parazitu, de 23 de ani, din Craiova, Dumitru Laurenţiu Sîrbu, zis Vătrai, de 23 de ani, din Filiaşi, Florin Zaharia, zis Gheţi, de 22 de ani, din comuna Rediu, judeţul Neamţ, dar stabilit fără forme legale în Craiova, şi Irinel Ocnăreasa, fost Miu, de 35 de ani, din comuna doljeană Braloştiţa, tot fără forme legale în Craiova.
Dintre acuzaţiile formulate împotriva lor de procurori nu lipsesc constituirea de grup infracţional organizat, accesul fără drept la un sistem informatic, deţinerea fără drept a unor dispozitive sau programe informatice şi a unor echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, falsificarea şi punerea în circulaţie a unor instrumente de plată falsificate, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălarea de bani.

Filiera craioveană

Potrivit anchetatorilor, grupul – ai cărui membri se ocupau cu falsificare de carduri şi retrageri frauduloase de numerar de pe teritoriul Spaniei, Germaniei şi Statelor Unite – era supravegheat de la începutul acestui an. Banda a fost anihilată de procurorii DIICOT pe 15 iunie 2011, exact în momentul în care Goga, Zaharia şi Sîrbu se pregăteau să plece în Polonia, ca să-şi plaseze pe bancomatele de acolo dispozitivele de copiere a datelor de pe carduri. N-au mai apucat, întrucât mascaţii de la Serviciul de Intervenţie Rapidă a poliţiei doljene şi ofiţerii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Craiova au descins simultan în zece locaţii din Craiova şi două din Filiaşi, în căutarea suspecţilor şi a probelor. Mai multe persoane au fost apoi conduse la sediul DIICOT Craiova, unde, în urma audierilor, şase dintre suspecţi au fost reţinuţi prin ordonanţă emisă de procuror, iar ulterior arestaţi de Tribunalul Dolj.
În rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea celor şase în judecată, procurorii au consemnat că grupul era coordonat de Goga, Sorica şi Ocnăreasa, în timp ce Zaharia, Sîrbu şi Dumbravă aveau funcţii de execuţie, ocupându-se fie de confecţionarea sau adaptarea echipamentelor de skimming, fie de transportarea şi montarea lor pe bancomate. Informaţiile obţinute pe această cale prin scanarea cardurilor erau transmise lui Goga sau lui Ocnăreasa, de cele mai multe ori prin intermediul aplicaţiei informatice Yahoo Messenger. Ulterior, datele erau transmise mai departe de aceştia din urmă către alţi membri ai grupării – neidentificaţi încă – ce acţionau pe teritoriul SUA. Acolo erau, de fapt, valorificate aceste date, prin inscripţionarea lor pe carduri blank, ce erau ulterior utilizate pentru retrageri frauduloase din conturile victimelor.

Îndeletniciri ştiute de italieni

Îndeletnicirile ilegale ale celor şase erau binecunoscute peste graniţă. Potrivit evidenţelor Biroului Europol din Italia, Dragoş Cristian Sorica a fost anchetat în 2008 şi 2010 pentru conspiraţie, falsificare de carduri, fraude informatice şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Iulian Dumbravă a fost şi el anchetat pentru furt calificat şi fraude informatice în 2010. Ionel Valentin Goga (cunoscut în Italia şi drept Felix Olteanu, originar din Moldova) ar fi fost anchetat şi arestat în 2004 pentru falsificarea unor instrumente de plată electronice, fiind eliberat în 2005. În 2008 ar fi fost prins în flagrant şi din nou arestat pentru falsificare de carduri, faptă pentru care ar fi făcut şi obiectul unei alte investigaţii, în 2010. Aceeaşi instituţie italiană a comunicat autorităţilor române că Sîrbu Dumitru Laurenţiu (cunoscut şi ca Sîrbu Dimitru Laurenţiu sau Sîrbu Dumitru Laurent) a fost anchetat în anii 2010 şi 2011 pentru falsificarea unor instrumente de plată electronică şi fraude informatice. La rândul său, Florin Zaharia ar fi fost anchetat în 2007 pentru furt, iar în 2010 pentru ultraj la adresa unui poliţist, skimming şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
În România, Goga a fost condamnat, pe când era minor, la un an şi opt luni de închisoare pentru furt calificat. Totodată, el a mai fost suspectat şi de alte infracţiuni informatice, dar n-au fost suficiente probe pentru incriminarea sa.
Şi Sîrbu mai are la activ o condamnare, de un an şi şase luni de închisoare pentru furt calificat, faptă săvârşită tot pe când era minor. Antecedentele sale includ însă şi fapte legate de falsificarea cardurilor, pentru care a fost arestat în februarie 2011 de Curtea de Apel Craiova, în baza unui mandat european emis de autorităţile italiene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII