16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞapte ani de puşcărie pentru ucigaşul lui Rentea

Şapte ani de puşcărie pentru ucigaşul lui Rentea

Instanţa supremă a dat verdictul în dosarul craioveanului care i-a provocat moartea unui bătrân, luându-l la bătaie pentru că traversa prea încet pe trecerea de pietoni

Dosarul privind moartea craioveanului Pavel Rentea, de 62 de ani, a ajuns la final. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis săptămâna trecută că Gigi Cosmin Drăgan (foto), de 22 de ani, va rămâne în spatele gratiilor timp de şapte ani pentru că i-a aplicat o bătaie mortală unui bunic a cărui singură vină era că, fiind bolnav de inimă şi cu nepoţica de mână, n-a traversat strada pe trecerea de pietoni suficient de repede. Tragicul eveniment a avut loc pe 2 aprilie 2010, în Vinerea Mare, înainte de Paşte, fiind surprins secundă cu secundă de o cameră de luat vederi a Primăriei Craiova, instalată în sensul giratoriu din Valea Gangului.

Plimbare mortală

Pavel Rentea plecase în jurul prânzului cu nepoţica lui să o întâmpine pe mama fetiţei, care venea de la ţară. Ţinând-o cu o mână pe copila de şase ani, iar cu cealaltă trăgând bicicleta fetiţei, bărbatul – bolnav de inimă, cu un infarct la activ – a traversat încet cei trei metri de zebră ai unei alei care dădea în bulevardul Dacia din Craiova. Încetineala l-a scos din sărite pe Gigi Cosmin Drăgan, un tânăr aflat la volanul unui BMW seria 5, înmatriculat în Anglia. După un schimb de replici între cei doi, Drăgan s-a dat jos din maşină şi l-a lovit cu pumnii pe Pavel, apoi s-a întors în autoturism.
După bătaia primită, bunicul şi-a luat din nou nepoţica de mână şi şi-a continuat drumul pe trotuar, către giratoriul de la Consul. Se depărtaseră vreo 30 de metri de locul conflictului iniţial, iar scandalul părea că se sfârşise. Însă Drăgan, într-o nouă criză de furie, a venit în fugă pe urma bătrânului şi l-a luat iar la pumni. Primind loviturile în plin, Pavel Rentea a fost doborât la pământ de adversarul său mai tânăr, fără să schiţeze vreun gest de apărare.
În timp ce tânărul se întorcea la maşină, dispărând apoi pe străzile oraşului, Rentea s-a ridicat cu greu, ajutat de doi trecători. Rămas singur cu nepoţica, bărbatul şi-a dat seama că nu se simte bine. A mai făcut câţiva paşi până la un soclu de beton aflat chiar în dreptul sensului giratoriu, s-a aşezat, apoi a căzut lat, fără cunoştinţă, sub ochii copilei. Alertaţi de ţipetele fetiţei, mai mulţi oameni au sărit în ajutorul bărbatului, chemând o ambulanţă. Inima lui Pavel Rentea n-a rezistat însă noului infarct. Câteva ore mai târziu, bărbatul de 62 de ani a decedat la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Craiova.

Verdict final

În raportul medicilor legişti s-a consemnat că „fără agresiunile exercitate de făptuitor asupra victimei nu ar fi survenit decesul“. Drept urmare, procurorii doljeni au dispus, la sfârşitul lunii mai 2010, trimiterea în judecată în stare de arest a lui Gigi Cosmin Drăgan, atât pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, cât şi pentru loviri cauzatoare de moarte.
În noiembrie 2010, judecătorii Tribunalului Dolj l-au găsit vinovat pe inculpat pentru ambele infracţiuni, condamnându-l la şase ani de închisoare. Atât Drăgan, cât şi fiul lui Pavel Rentea au atacat cu apel această hotărâre. Curtea de Apel Craiova a dat verdictul în acest caz pe 7 septembrie 2011, găsindu-l, de asemenea, vinovat pe inculpat, dar reducându-i pedeapsa cu un an.
Şi această hotărâre a fost însă atacată, atât inculpatul – aflat în arest -, cât şi fiul victimei fiind nemulţumiţi de cuantumul pedepsei. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat săptămâna trecută soluţia definitivă. Pe 8 decembrie 2011, magistraţii instanţei supreme au respins ambele recursuri. Prin urmare, Gigi Cosmin Drăgan rămâne cu cinci ani de închisoare pentru fapta sa, însă va sta în puşcărie şapte ani, pentru că mai avea o condamnare anterioară, neefectuată, de doi ani de închisoare pentru furt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

48 COMENTARII