10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnchisoare pentru o avocată şi partenerii săi

Închisoare pentru o avocată şi partenerii săi

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au condamnat, săptămâna trecută, şase persoane din Dolj, printre care se află şi avocata Iuliana Didu, membră a Baroului Dâmboviţa, inculpaţii fiind acuzaţi că, folosind calităţi şi identităţi false, au înşelat mai multe societăţi comerciale cu peste 1,5 milioane de lei

Avocata Iuliana Didu, Florin Fota, George Radu, Silviu Rădoi, toţi din Craiova, Eliza Viorica Vlad, din Bucovăţ, şi Mariana Ştefu, din Sadova, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, la sfârşitul lunii iulie 2010. Printre acuzaţiile aduse de procurori s-au numărat înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, falsul privind identitatea, uzul de fals şi tăinuirea.
Din investigaţiile anchetatorilor doljeni s-a stabilit că inculpaţii, în perioada iunie-august 2009, folosind calităţi şi identităţi false, au înşelat mai mulţi agenţi economici din ţară, printre care SC PREBET Aiud SA, SC PORTOROSA ART SRL, SC COTACO SRL şi SC ROKA UTIL Bucureşti, înşelăciunile fiind făcute prin intermediul firmei SC SIC CONSTRUCT SRL Craiova.
Anchetatorii au stabilit că inculpaţii fie au închiriat de la respectivele firme diverse utilaje de construcţii pe care ulterior le-au vândut, fie au achiziţionat diverse mărfuri pe care nu le-au mai plătit şi le-au revândut sub preţul pieţei. Prejudiciul produs celor patru firme a fost calculat la peste 1.500.000 de lei. După ce au înşelat cele patru firme, inculpaţii au vândut SC SIC CONSTRUCT SRL craioveanului Doru Gogoşanu, de 43 de ani, care la acea vreme avea afecţiuni medicale grave şi care ulterior a decedat.

Puşcărie pentru cinci din şase

Dosarul privindu-i pe cei şase inculpaţi a fost judecat de magistraţii Curţii de Apel Craiova, care s-au pronunţat vineri, 2 decembrie.
Eliza Viorica Vlad a fost condamnată la zece ani de închisoare pentru înşelăciune, pedeapsă la care judecătorii au adăugat şi alta mai veche, de trei ani cu suspendare, femeia urmând să stea 13 ani în închisoare. Mariana Ştefu a primit patru ani, ca şi George Radu şi Florin Fota, iar avocata Didu a fost condamnată la cinci ani de închisoare. La rândul său, Siviu Rădoi a fost condamnat la un an şi șase luni de închisoare cu suspendare, însă pentru tăinuire.
În plus, instanţa a dispus ca inculpaţii să achite despăgubiri civile către SC PREBET Aiud SA în valoare de 452.390,40 de lei, iar către SC PORTOROSA ART SRL, de 15.672,77 de lei. De asemenea, SC COTACO SRL trebuie să primească 508.188 de lei, o parte reprezentând contravaloarea unui buldoexcavator CASE 695S, iar altă parte – beneficiul nerealizat de SC COTACO din chiria utilajului. Aceeaşi firmă mai are de primit de la inculpaţi sumele de 374.280 şi 192.000 de lei pentru alte două utilaje. Instanţa a respins acţiunea civilă formulată de SC ROKA UTIL Bucureşti. Hotărârea Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs.

Urmărită internaţional

Eliza Viorica Vlad nu a fost găsită pentru a fi adusă în faţa instanţei, pe numele acesteia fiind emis un mandat de arestare în lipsă şi, ulterior, a fost dată în urmărire internaţională. Femeia a fost prinsă de oamenii legii pe 30 noiembrie, în Piteşti. Pe lângă mandatul de arestare preventivă, pe numele său fuseseră emise de instanţe diferite cinci mandate de executare a unor pedepse cu închisoarea, toate pentru înşelăciune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII