16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTârg de produse handmade la Craiova

Târg de produse handmade la Craiova

În perioada 1-4 decembrie, Craiova a fost gazda primului târg de „produse handmade și de designer“. Intitulat „Made in Craiova“, evenimentul a avut loc în foaierul Filarmonicii „Oltenia“ din municipiu și a fost organizat de Adina Constantinescu, o tânără designer care a studiat în Germania, unde produsele handmade sunt promovate în cadrul unor evenimente similare. „Este o idee și o dorință mai veche a mea. Văzând cum sunt promovate în Germania produsele handmade, m-am gândit că trebuie să fac același lucru și în Craiova. Scopul târgului este de a pune în valoare creatorii locali, care sunt fie meșteșugari, fie fac producție de bunuri de consum și de obiecte de artă. Este o perioadă a globalizării, în care suntem asaltați de produse făcute aiurea, care se vând ca fiind făcute handmade, și atunci trebuie valorificată această tradiție de a produce lucruri de mână, de artizanat, lucruri autentice“, a declarat Adina Constantinescu, designer Concept A.

„Am adus produse de artă textilă“

La eveniment au participat 13 producători și artiști artizani din Craiova, care au expus creații vestimentare, genți de piele, accesorii, decorațiuni de Crăciun, costume de carnaval și de serbare pentru copii sau obiecte decorative pictate manual. „Am adus produse de artă textilă – perne, feţe de masă, coperți de caiet, obiecte decorative de Crăciun făcute după o tehnică americană (patchwork). Produsele sunt create sub formă de sandwich făcut dintr-o suprafaţă top, realizată din mai multe petice, la mijloc e vatelină,  peste care se pune al treilea strat, căptuşeala, toate fixate prin cusături. În funcție de complexitatea modelului, un obiect poate fi lucrat în câteva zeci de minute sau în câteva luni. Pentru un suport de pus paharul lucrez 20 de minute, dar am făcut şi o cuvertură de pat la care am lucrat două luni. Mi-am descoperit această pasiune în urmă cu patru ani, înainte de a ieşi la pensie. M-a ajutat faptul că am făcut parte dintr-un grup internaţional, «Peticelul românesc», format din 28 de femei românce din ţară şi din străinătate, care cunosc acest meşteşug şi care ni l-au transmis și nouă. Metoda a ajuns la rang de artă. Se fac tablouri, peisaje din peticele de materiale“, a precizat Mariana Ţugui.

Bijuterii realizate manual

La eveniment au participat și creatori de bijuterii lucrate din sârmă, piele, pietre semiprețioase, pene și câte și mai câte materiale mai puțin convenționale. „Am început o nouă colecţie, în care îmbin metalul cu pielea. Până acum am lucrat numai în metal şi m-am gândit să folosesc şi piele pentru a aduce ceva în plus bijuteriilor. Cred că cele două elemente spun mai multe împreună decât ar spune separat. Am ca sursă de inspiraţie natura, dar şi gesturile oamenilor, și acest lucru se poate vedea“, a spus Miruna Caminescu. Un alt designer de bijuterii, Roxana Preoteasa, a participat la eveniment cu bijuterii din sârmă pe care o înfăşoară în jurul cristalelor, mărgelelor sau perlelor. De asemenea, pe perioada evenimentului, participanții au putut degusta și cumpăra produse de cofetărie realizate din ingrediente naturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII