17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiscul de la Olt - sub lupa DNA?

Fiscul de la Olt – sub lupa DNA?

Dosarul cuprinzând informaţiile cu privire la rezultatele controalelor efectuate de inspectorii Camerei de Conturi Olt la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Olt în urma unei sesizări anonime primite în aprilie a fost transmis, de curând, de Curtea de Conturi a României, prin adresa nr. 807/03.10.2011, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova. Potrivit unui document emis de Curtea de Conturi, la DGFP Olt au fost efectuate două acţiuni de verificare – prima vizând respectarea prevederilor legale privind formarea, evidenţierea, urmărirea şi încasarea veniturilor bugetului de stat, asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, iar cea de-a doua a urmărit modul de colectare a impozitelor şi taxelor cuvenite bugetului public. În anonima adresată instituţiei de control conducerea DGFP Olt, în frunte cu fostul director, Elena Gherghină (foto), era acuzată de fraudarea bugetului de stat prin rambursarea ilegală de TVA către unele firme.
Se făceau referiri la faptul că fostul director Elena Gherghină, alături de şeful inspecţiilor fiscale, Florin Bâlteanu, şeful administraţiei financiare pentru contribuabilii mici şi mijlocii, Ion Encescu, şi şeful AMAVS, Aurelian Zestran, ar fi favorizat rambursarea ilegală de TVA către firmele controlate de liberalul Gheorghe Brătucu – Prodal şi Gabi Plast -, precum şi către Methalux, care o are ca administrator pe fiica lui Gabriel Brătucu, dar şi către firma soţului Elenei Gherghină, SC El Press Import- Export. Fosta şefă a Fiscului a dezminţit, într-o conferinţă de presă susţinută la câteva zile după izbucnirea scandalului, toate afirmaţiile făcute la adresa ei, la fel cum au procedat şi Florin Bâlteanu, Ion Encescu şi Aurelian Zestran, care au negat posibilitatea de a interveni în favoarea unuia sau altuia dintre contribuabili.
Noul şef al Fiscului Olt, Ştefan Gheorghe, a declarat ieri că nu ştie nimic despre faptul că pe firul acestei „afaceri tenebroase“ ar fi intrat DNA. „Nu ştiu nimic. N-am nici o informaţie instituţională în acest sens şi nici cel mai mic indiciu pentru a putea comenta situaţia în vreun fel“, a spus Ştefan Gheorghe, care a fost numit pe postul de director al DGFP Olt acum circa două luni, după ce Elena Gherghină a demisionat, pe 19 septembrie, din funcţie, fără să dea vreo explicaţie. În prezent, ea lucrează pe un post inferior în cadrul Administraţiei Fiscale.
• Costel Drejoi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII