3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSarmale şi fasole de 1 Decembrie

Sarmale şi fasole de 1 Decembrie

Pe lângă tradiţionala masă oferită de primărie, craiovenii vor mai avea parte de Ziua Naţională de spectacole de muzică şi dansuri populare, dar şi de un concert rock susţinut de Iris

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a făcut public vineri, într-o conferinţă de presă, programul manifestărilor organizate de municipalitate cu ocazia Zilei Naţionale a României.
De fapt, manifestările de 1 Decembrie vor începe… cu o zi înainte, adică în după-amiaza de 30 noiembrie, la ora 17.15, când edilul va aprinde personal iluminatul artistic de sărbători şi va deschide Orăşelul Copiilor, amenajat în acest an în Piaţa „Mihai Viteazul“.
„Pot să spun despre noul sistem de iluminat de sărbători din centrul oraşului doar atât: va fi de un milion de ori mai frumos, dar şi de zece ori mai ieftin ca utilizare, pentru că foloseşte leduri care au un consum mult mai mic. Centrul va fi un paradis iluminat în alb-albastru, culorile oraşului“, a declarat Solomon, lăudându-i pe angajaţii Luxten care „de mai multe săptămâni stau căţăraţi pe stâlpi pentru a fixa aceste lumini feerice“. Edilul a precizat că nu s-a cheltuit nici un ban de la bugetul local pentru acest sistem de iluminat pentru sărbători, ci totul a fost făcut pe cheltuiala Luxten, în baza unor prevederi nu tocmai clare din contractul de concesionare a iluminatului public.
„În acel contract se spune că Luxten trebuie să se implice în iluminatul artistic de sărbători, dar nu se menţionează şi cât de mult trebuie să o facă. Aşa că, până acum, aduceau de la Bucureşti nişte instalaţii vechi pe care le folosiseră acolo şi le montau la noi. M-am descurcat şi, prin dibăcie, le-am impus ce să facă în baza acestui contract“, a explicat Solomon.

Defilare, mâncare, muzică şi dans

„Pe 1 Decembrie 1918, toţi românii au ieşit în stradă, s-au bucurat şi s-au prins în hore. De aceea mi-am propus ca în acest an să reiau un obicei mai vechi, adică să-i invit pe craioveni în stradă de Ziua Naţională“, a spus edilul. Drept urmare, locuitorii municipiului sunt aşteptaţi să participe în număr cât mai mare la manifestările pregătite de primărie.
Programul manifestărilor de Ziua Naţională a României va debuta cu un ceremonial militar-religios, organizat de Prefectura Dolj chiar în faţa primăriei. Cu această ocazie vor defila prin faţa celor prezenţi nu doar reprezentanţii armatei, ci şi trupele Poliţiei Locale şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, alături de subofiţerii şi ofiţerii Brigăzii Mobile de Jandarmi Craiova şi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
„Apoi, eu îi voi invita pe toţi cei care vor ieşi în stradă să petreacă în piaţa de la Teatrul Naţional“, a spus primarul Solomon, menţionând că acolo va fi organizat, începând cu ora 11.00, un mare spectacol de muzică şi dansuri populare, susţinut de Ansamblul folcloric „Maria Tănase“. Din program nu vor lipsi Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Petrică Mîţu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu şi formaţia de dansatori a ansamblului. Vor mai urca pe scenă ansamblurile folclorice: „Alunelul“, „Crăiţele“, „Leoveanca“ şi „Ion Şerban“.
Şi pentru că unde-i „circ“ trebuie să fie şi „pâine“, spectatorii vor putea să servească pe esplanada teatrului câte o porţie de sarmale şi fasole cu cârnaţi, ba chiar vor primi şi câte un pahar de vin fiert, ca să se încălzească. Nu mai puţin de 8.000 de porţii gratuite de mâncare vor fi oferite publicului pe cheltuiala primăriei, Antonie Solomon promiţând ferm că „n-o să fie înghesuială“.
Pe strada A.I. Cuza, în faţa Universităţii din Craiova, va fi amenajată o scenă pe care în după-amiaza aceleiaşi zile, de la ora 16.00, va fi organizat un concert rock „destinat tinerilor şi nu doar lor“, după cum a spus edilul. Vor concerta trupa Art a Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, Magazinul de muzică, iar surpriza serii o constituie recitalul formaţiei Iris.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

43 COMENTARII