22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pentru carduri cu acte false

Puşcărie pentru carduri cu acte false

Patru membri ai grupului care a obţinut în 2005 credite de la ING Bank cu acte false în valoare de aproximativ 550.000 de lei, printre care Daniela Ilie, fost consilier financiar al ING Bank, şi Silviu Maştalier, fost agent de asigurări la SC Generali Asigurări SA, au fost încarceraţi după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv

Daniel Şchiopîrlan, de 40 de ani, Daniela Ilie, de 53 de ani, Victor Maştalier, de 31 de ani, şi Victor Mănescu, de 63 de ani, au fost ridicaţi ieri de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi duşi în arestul IPJ Dolj, în baza unor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.
Cei patru, dar şi Gabriel Tudor şi Florin Negoiţă au fost condamnaţi definitiv pe 18 noiembrie, la şase ani  după ce au fost trimişi în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals material în înscrisuri oficiale. Toţi au fost reţinuţi în septembrie 2005, după ce procurorii DIICOT au stabilit că au prejudiciat sucursala doljeană a ING Bank cu 550.000 de lei, grupul condus de Daniela Ilie obţinând cu acte false carduri cu descoperire de cont pentru aproape 150 de persoane. În urma anchetei făcute de procurori, s-a stabilit că grupul infracţional coordonat de Daniela Ilie, pe atunci consilier financiar al ING Bank, a racolat peste 100 de persoane care ar fi vrut împrumuturi, însă ori nu aveau loc de muncă, ori aveau salarii prea mici pentru a putea obţine credite.
Membrii grupului s-au orientat spre obţinerea de carduri cu descoperire de cont, toate la ING Bank. Le întocmeau „clienţilor“ adeverinţe de venit false, din care reieşea că au salarii lunare de peste 2.800 de lei.
După ce reuşeau să obţină cardul, clienţii scoteau banii şi plăteau grupului condus de Daniela Ilie un comision ce ajungea până la 40% din sumă. În plus, clientul era obligat să încheie şi o asigurare de viaţă la ING Bank prin consilierul financiar, nimeni altul decât Daniela Ilie.

Până la cinci ani de închisoare

„Afacerea“ pusă la cale de cele şase persoane a funcţionat până în septembrie 2005, când ofiţerii BCCO Craiova le-au reţinut. Totul a ieşit la iveală după ce membrii grupului completaseră documentele pentru o descoperire de card pe numele unui „director general“ cu un salariu lunar de 3.700 de lei, însă cu vârsta de numai… 19 ani.
În acelaşi an, cei şase au fost trimişi în judecată, alături de alte trei persoane care au fost implicate mult mai puţin în acţiunile infracţionale ale grupului – Anişoara Cojocaru, Luminiţa Niculescu şi Manuela Paraschiv. Prima hotărâre a fost luată în 2007 de Tribunalul Dolj, care i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat.
Inculpaţii au făcut însă apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova începând cu 22 februarie 2008. Abia pe 15 mai 2010, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat şi i-a condamnat pe Daniela Ilie, Gabriel Tudor şi Daniel Şchiopîrlan la câte cinci ani de închisoare. Maştalier, Mănescu şi Negoiţă au primit câte trei ani şi şase luni de închisoare. Cojocaru, Niculescu şi Paraschiv au fost condamnate la câte doi ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, inculpaţii au fost obligaţi să achite ING Bank sumele obţinute fraudulos, plus dobânzile şi penalităţile conform clauzelor contractuale.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost atacată de această dată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe 18 noiembrie anul acesta, instanţa a respins recursurile formulate de inculpaţi, care trebuie să execute pedepsele date de Curtea de Apel Craiova.  Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că aşteaptă ca instanţa să emită mandate şi pe numele lui Gabriel Tudor şi Florin Negoiţă pentru a fi duşi în arest.

Amenzi pentru clienţii grupului

Procurorii DIICOT i-au audiat pe toţi cei 145 de beneficiari frauduloşi ai cardurilor cu descoperire de cont, aceştia fiind cercetaţi pentru fals şi înşelăciune. În final, cele 145 de persoane au primit câte o amendă administrativă de câte 1.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

55 COMENTARII