13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoi tarife pentru ecarisaj

Noi tarife pentru ecarisaj

Consiliul Local Craiova este chemat să aprobe în şedinţa de mâine contractul de delegare a gestiunii serviciului de ecarisaj către propria firmă, SC Salubritate Craiova SRL. Gestiunea propriu-zisă a acestei activităţi a fost deja delegată către Salubritate încă din luna ianuarie a acestui an, odată cu transformarea serviciului public în societate comercială, însă nu fusese întocmit contractul de delegare, care este supus acum atenţiei legislativului local.

Redevenţa umflă preţurile

Odată cu adoptarea acestui contract de delegare a activităţii, Salubritatea propune Primăriei Craiova şi noi tarife pentru ecarisaj.
„Actualele tarife ale activităţii de ecarisaj au fost adoptate în urmă cu un an şi jumătate şi nu mai corespundeau realităţii, în sensul că unele preţuri au crescut, iar altele au scăzut. În plus, în aceste tarife – care au la bază calcule contabile foarte clare – se va reflecta şi redevenţa lunară pentru activitatea de ecarisaj, în sumă de circa 140.000 de lei, pe care trebuie să o plătim primăriei“, a explicat Flavius Sirop, directorul executiv al SC Salubritate Craiova SRL.
Multe dintre tarifele de ecarisaj propuse legislativului local spre aprobare sunt mai mici decât cele actuale, adoptate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 399/2010. Spre exemplu, eutanasierea costă acum 26,42 lei/câine, dar Salubritatea propune scăderea acestui tarif la 23,80 lei/câine, iar vaccinarea antirabică, pentru care primăria plăteşte acum Salubrităţii 10,33 lei/câine, ar urma să coste doar 7,42 lei/câine. La fel se întâmplă în cazul sterilizării masculilor, unde tariful scade de la 36,92 lei/câine la 34,06 lei/câine, dar şi al operaţiilor de sterilizare a femelelor, care se ieftinesc de la 72,59 lei/câine la 71,97 lei/câine. Cea mai mare ieftinire se înregistrează însă la crotalierea animalelor capturate, care costă acum 21,17 lei/câine şi ar urma să coste, în baza noilor tarife, doar… 3,43 lei/câine (de şapte ori mai puţin)!
Explicaţia pentru aceste ieftiniri este, potrivit angajaţilor Salubrităţii, scăderea preţului la manopera practicată de veterinarul cu care lucrează Ecarisajul. „Aceste servicii sunt asigurate, în baza unui contract, de cabinetul Ionivet al medicului veterinar Ionel Avram (fost veterinar al Salubrităţii, cu ani în urmă – n.r.), desemnat să se ocupe de această activitate în baza unei selecţii de oferte. Medicul a scăzut tarifele la manoperă, deci am putut să reducem şi noi aceste tarife“, explică directorul Sirop. Într-adevăr, manopera veterinarului în cazul crotalierii a scăzut de la 11 lei/câine, la doar… 1 leu/câine!

„Taxiul“ câinilor, mai scump decât al oamenilor

Există însă şi tarife care cresc. Ba chiar înregistrează creşteri spectaculoase, precum în cazul cazării câinilor în adăpostul de la Făcăi, care costă acum 9,93 lei/zi/câine, dar Salubritatea solicită consiliului local aprobarea unui tarif de 16,22 lei/zi/câine. De ce? Nu pentru că s-ar da câinilor mai multă mâncare ori s-au îmbunătăţit condiţiile „hoteliere“, ci pentru că a crescut preţul la manoperă şi la… apă şi s-a introdus redevenţa.
O situaţie specială se înregistrează în cazul tarifelor pentru capturarea câinilor vagabonzi. În prezent, Salubritatea facturează primăriei 81,65 lei pentru fiecare câine capturat şi transportat la adăpostul canin. Noile tarife propuse spre aprobare par mult mai mici: 22,99 lei pentru fiecare câine capturat cu ajutorul puştii cu tranchilizante, respectiv 46,31 lei pentru fiecare câine prins cu laţul (mai scump în acest caz, deoarece presupune mai multă manoperă). Reducerea de preţ este însă înşelătoare, deoarece Primăria Craiova ar urma să mai plătească separat transportul câinilor, la preţuri mai mari decât cele ale companiilor de taxi. Concret, pentru autospeciala Fiat a hingherilor, cea dotată cu cuşti, municipalitatea ar urma să achite 64,41 lei/ora de funcţionare şi 41,85 lei/ora de aşteptare (cam de trei ori mai mult decât ora de aşteptare la companiile de taxi din Craiova). În cazul autospecialei frigorifice de transport al cadavrelor câinilor, tarifele vor fi şi mai mari: 104,21 lei/ora de funcţionare, respectiv 63,62 lei/ora de aşteptare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII