8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiber la eutanasierea câinilor

Liber la eutanasierea câinilor

Primăriile vor putea să dispună uciderea maidanezilor numai în cazul în care cetăţenii sunt de acord cu o asemenea măsură

Aşteptată de majoritatea românilor, dar puternic contestată de opoziţie şi de organizaţiile pentru apărarea drepturilor animalelor, Legea pentru gestionarea câinilor fără stăpân a fost până la urmă adoptată de parlament. Pentru a intra în vigoare, actul normativ urmează să fie promulgat de preşedintele Traian Băsescu, iar apoi publicat în Monitorul Oficial.
În esenţă, noua lege spune că toţi câinii fără stăpân care sunt prinşi de hingheri vor fi ţinuţi 30 de zile în adăpostul primăriei, timp în care pot fi adoptaţi de cei interesaţi. Vor putea fi daţi spre adop­ţie şi câinii cu stăpân adunaţi de pe străzi şi care n-au fost revendicaţi de proprietari în termen de şapte zile.
Adopţia nu va mai fi la fel de simplă ca în prezent, când orice persoană poate să ia un câine, apoi să-i dea drumul la poarta adăpostului, fără teamă de repercusiuni. Noua lege instituie criterii mult mai stricte pentru adop­ţie, în sensul că persoana care vrea un câine trebuie să dovedească faptul că are un spaţiu unde să-l ţină (curte, locuinţă proprietate personală). Asta pentru că iubitorii de câini nu mai au voie să-şi ţină animalele adoptate pe domeniul public (spre exemplu, în grădinile blocurilor), ci doar într-un spaţiu pe care îl deţin în proprietate sau cu chirie, adică la ei în casă.
Persoana care doreşte să adopte un câine trebuie să mai prezinte şi o adeverinţă de venit, care să probeze că are suficienţi bani pentru a întreţine unul sau mai mulţi câini. Un alt document solicitat la adopţie este acordul asociaţiei de proprietari sau, după caz, al vecinilor, în cazul celor care urmează să deţină mai mult de doi câini. Adopţia unui câine va putea fi aprobată doar după achitarea unei taxe pentru sterilizarea şi tratarea de boli a animalului, dar şi pentru microciparea şi înregistrarea câinelui într-un registru unic de evidenţă a animalelor.
Noul act normativ instituie şi pedepse foarte aspre. Spre exemplu, creşterea unui câine pe domeniul public sau în afara proprietăţii stăpânului ori abandonarea unui animal adoptat se sancţionează cu amenzi între 2.000 și 5.000 de lei, iar neefectuarea vaccinurilor şi neluarea măsurii de sterilizare a animalului ori oferirea unor condiţii necorespunzătoare îl pot costa pe proprietar o amendă între 5.000 şi 10.000 de lei.
Ieri, la aflarea veştii adoptării Legii câinilor fără stăpân, primarul Craiovei a menţionat: „Am cerut de nenumărate ori, inclusiv parlamentarilor doljeni, să aibă curaj să susțină această inițiativă legislativă, care vine atât în sprijinul cetățenilor, cât și al animalelor fără stăpân. Vom respecta ceea ce prevede legea, de la sterilizarea animalelor, strângerea, vaccinarea și păstrarea lor în adăposturi, dar și eutanasierea, ca ultimă alternativă de rezolvare. Câinii fără stăpân au devenit un pericol prea mare pentru cetățeni, dovadă numărul mare de sesizări primite zilnic la primărie. Animalele bolnave și cele agresive să fie eutanasiate, iar restul vor fi cazate în adăposturi. De asemenea, vom încuraja și adopția câinilor fără stăpân, dar persoanele care vor dori adoptarea a mai mult de doi câini va trebui să facă dovada că îi pot întreține și au spațiul necesar, să aibă acordul vecinilor sau al asociației de proprietari, să plătească taxele de sterilizare, microcipare și tratare de boli“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

162 COMENTARII