Căldura ajunsă în „mediul ambiant“, suportată de bugetul local?Termoficarea insistă ca pierderile din reţele să fie suportate tot de cetăţeni. Pentru a doua oară consecutiv, RATf solicită consilierilor locali să aprobe plata de la buget a pierderilor de căldură care nu ajung niciodată în caloriferele abonaţilor, ci în „mediul ambiant“.

În fiecare an, pierderile de energie termică înregistrate de furnizorul de căldură al oraşului, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova, fac gaură în bugetul local.  În medie, la nivelul oraşului, un sfert din energia termică se pierde pe drumul către beneficiar, prin conductele care leagă punctele termice sau centralele de blocurile craiovenilor. Dacă Termoficarea ar fi investit în cei peste 120 km de conducte, cu siguranță că pierderile ar fi fost mai mici, însă, în cazul de faţă, acestea au înregistrat de la an la an o curbă ascendentă. Prin urmare, Termoficarea susţine (sau cel puţin aşa reiese dintr-un bilanţ efectuat de SC Electra Total Consulting SA) că pe centralele termice (CT), 15 la număr, are pierderi de 33,69% din totalul de energie termică produsă, iar pe puncte termice – pierderi de 22,57%. Prin urmare, o parte din căldura destinată craiovenilor ajunge în „mediul ambiant“. Dar costurile de producţie şi distribuţie, fie ea chiar şi în mediul ambiant, trebuie suportate de cineva. Termoficarea s-a gândit că ar fi bine să fie suportate de bugetul local şi implicit de cetăţeanul de rând, care din această iarnă va plăti facturi mult mai mari la căldură.

Drept urmare, reprezentanţii Termoficării sunt perseverenţi şi solicită consilierilor locali, pentru a doua oară, în şedinţa de consiliu ce va avea loc pe 24 noiembrie, să aprobe plata din banii bugetului local a pierderilor de energie termică în instalaţiile de producere şi distribuţie. Asta după ce aceeaşi cerere a fost introdusă pe ordinea de zi din şedinţa consiliului local din 29 septembrie 2011, însă a fost respinsă.

Consilierii vor argumente convingătoare


Proiectul de hotărâre a născut discuţii aprinse chiar la nivelul Comisiilor de specialitate. Mulți dintre consilierii locali nu au fost convinşi că pierderile pe care Termoficarea susţine că le are sunt reale. Iar dacă sunt reale, cauza ar putea fi chiar o proastă administrare din partea producătorului de căldură. „Solicitarea celor de la Termoficare nu este elocventă. Nu este fundamentată pe documente convingătoare. Tocmai din această cauză am cerut depunerea unor documente care să argumenteze raportul prin care se arată că există aceste pierderi. Altfel, de ce să suporte craiovenii nişte costuri în plus, de ce să le plătească oamenii dacă ele sunt cauzate poate de proasta administraţie a respectivei Regii?“, este părerea consilierului local Niuri Radu Ţui.

Pierderi, pierderi, dar să le ştim şi noi, sunt de părere alţi consilieri locali. „Au fost discuţii la nivelul comisiei, iscate atât de suportarea pierderilor de la bugetul local, cât şi de preţul gigacaloriei. Noi am solicitat Regiei să ne demonstreze pe ce se fundamentează structura preţului şi din ce cauze se înregistrează astfel de pierderi. Este cert că există pierderi la nivelul întregii ţări, acolo unde funcţionează sistemul centralizat de încălzire, dar trebuie căutate soluţii de eficientizare. Eu încă din primăvara acestui an am adus în discuţie problema Termoficării“, este părerea altui consilier local, Gheorghe Nedelescu.Comenteaza acum

25 Comentarii

 1. orly said:

  Termoficarea trebuie sa moara. Prea mult timp a avut grija statul sa ii spuna romanului cand ii e frig si cand trebuie sa se spele.

 2. stupid said:

  Pierderile incalzesc aerul din toata Craiova, asa ca desteptii de la Tf. ar trebui sa puna la plata pe toti cetatenii orasului, iar pe cei care sunt doar in trecere sa le ia taxa la intrare…

 3. sigma said:

  si totusi mult iubitul si indragituk nostru primar penal il lauda nu de mult pe directorul termoficarii, ca vezi Doamne, ce bun e el,dragutul, ce manager deosebit, bla bla ,bla.in loc sa fie dat afara, acesta, directorul si-a luat-o in cap si ce si-a zis:daca sint laudat pentru infeicienta, hai sa le-o fac dragilor de craioveni, ca inghit orice galusca.asa ca le maresc pretul si daca zic ceva iese mult iubitul si indragitul primar penal si ma lauda nitel si le-a inchis gura.si se vede treaba ca merge,.el , directotul, dragutul pilelor si relatiilor politice pripasite pe acolo vor lua salarii mai mari, prime, adica trai nineaca pe spatele gusterilor.

 4. care pierderi said:

  am mai scris acum ceva luni de hotia de la temoficare …. CUM POTI SA PLATESTI CALDURA MAI MULT LA UN APARTAMENT CARE ESTE LA TERMOFICARE DECAT CEL CARE ARE CENTRALA PROPIE …. TOATA LUMEA STIE CU CAT INCALZESTI MAI MULTE APARTAMENTE COSTUL PE UN APARTAMENT SCADE LOGIC ASA SPUNE LA CARTE DA NU LA BUZUNARELE HOTILOR CARE AU PROSTIT O TARA …… TRAIASCA POLITICA SI POLITICIENI

 5. ana said:

  Unde sunt banii primiti de la guvern sau de la fondurile europene pentru reabilitarea Termo craiova?Ei cred ca noi suntem tare prosti si nu stim, iar ei isi fac traba cum vor.Asociatiile de propietari ar trebui sa-i dea in judecata pe cei de la termo pentru costurile pierderilor nejustificate,dar ei dau tot pe amaritii care sunt restanti si de multe ori nu din vina lor…

 6. UN CETATEAN !!!! said:

  Toata vara cei de la termo, dorm cu c.u.r.u.l pe camasa si nu fac nimic pentru depistarea si izolarea tevilor si punctelor de agent termic.Uitati-va cu atentie in cartiere cind sa asternut deja strat de zapada si veti vedea traseele termo cu usurinta.In acele locuri pamantul este doar umed nu si acoperit de zapada. DECI; A colo sunt pierderi majore de caldura. Sa plateasca PRIMARIA? sa plateasca POPULATIA subjugata de sistemul centralizat de incalzire? NU NU NU !!!! Singuri care trebuie sa suporte pierderile toate,. trebuie sa fie cei de la termoficare. !!!!!!

 7. Nicolae said:

  De ce RATf nu si- izolat conductele sa elimine pierderile, ori sa le izoleze acum? A… micsoreaza veniturile care conduc la diminuarea salariilorexagerat de mari ? Mai bine platesc ceilalti ,care saracii au un salariuminim pe economie, somaj, pensie destul de ica, ori nici un venit. RUSINE SA LE FIE CELOR DIN CONDUCERE, CELOR CARE II SUSTIN SI AU FOLOASE DE PE SEAMA ACESTOR REGII CARE TERORIZEAZA POPULTIA. SA INTERVINA JUSTITIA., BASESCU (cu ceata care guverneaza) PROTECTIA CONSUMATORULUI si cine Dracu mai trebuie.

 8. Mirela said:

  AR TREBUI SA INTERVINA SI GARDA DE MEDIU, PIERDERILE DE CALDURA CONSTITUIE POLUARE. PENTRU CETATEANUL DE RAND S-A IMPUS OBTINEREA CERTIFICATULUI ENERGETIG ! PENTRU RATF NU E VALABIL?! AR PUTEA SA IN TERVINA SI ADMINISTRATIA FINANCIARA SA-I INTREBE DE ADMINISTRAREA FONDURILOR SI INVESTITII. SUNT MULTE PIRGHII DE A ACTIONA DACA ESTE VOINTA. ASTA E! PE HARTIE SE FAC ACTE CA S-AU INVESTIT BANI IN MODERNIZARI SI SUNT MIJLOACE DE PRODUCTIE IN CONSERVARE DE 20 ANI!!!!iN PRINCIPIU PRIMARIA SI PREFECTURA AU SPECIALISTI CARE AR PUTEA SA VERIFICE,ADICA AU COLECTIVE DENUMITE ASTEFEL.CAT SUNT DE CAPABILI SI DE BINE INTENTIONATI, ASTA E ALTA ISTORIE!!!

 9. Electrica said:

  Pe acelasi rationament si Electrica ar putea cere recuperarea energiei disipate pe cablurile de inalta tensiune.

 10. psycho_the_rapist said:

  Bai, animalelor de la RATf, dupa logica voastra, eu daca-mi comand o marfa cu plata ramburs si o pierde posta pe drum ar trebui sa platesc, nu? Ca doar comerciantul a expediat-o, e treaba mea sa ajunga la mine acasa.

 11. WWW said:

  Moartea termoficarii ar usura viata craiovenilor. Aici este adunata si satisfacuta toata crema locala a mafiei portocalii. Oameni buni nu mai acceptati magariile astora, hai sa iesim in strada si sa-i alungam ca pe niste caini ce sunt. Hotiiiiiiiiiii.

 12. TREZIREA!!! said:

  RATf ,sa va ia dracu, sa muriti in chinuri!
  De ce ba nenorocitilor sa plateasca un amarat fiindca sunteti voi incompetenti si hoti?

 13. grigorescu georgeta said:

  Suntem si de aceasta data, noi, contribuabilii intr-o situatie dificila, nu sunt si asa destul de mari impozitele, pe care trebuie sa le platim(ma refer la cei cu venituri mici).In istoria noastra, odata se platea pentru fumul care iesea pe horn si acum ce facem ne intorcem in timp in loc sa lasam civilizatia sa-si faca si mai mult prezenta. RATf trebuie sa plateasca toate aceste pierderi de caldura, pe care nu le produce cetateanul, ci regia pentru ca nu a fost in stare sa verifice din timp retele cu agentul termic. Sunt CT, PT care au facut aceste verificari la momentul potrivit, felicitari lor.

 14. zgabearta said:

  consider ca trebuie implicata Polutiunea Locala, in frunte cu magistralul sau sef loca, domnul Mateescu, ca sa “prinda agentul termic “fugit” din conducte, sa-l legitimeze si sa-i dea amenda! Ca polutiunea mateescovicioasa craioveana se poate pricepe si la asta! Si in plus aduce bani la bugetul local!

 15. ALBERTA said:

  SAU SA PLATEASCA SOLOMON DIN BANII FURATI DE LA CETATENII DE RAND,NU?

 16. Normare pret Gcal! said:

  PNCTELE TERMICE SI CONDUCTELE PANA LA INTRAREA IN BLOC SUNT “IN CURTEA DISTRIBUITRULUI”! EL TREBUIE SA LE GOSPODAREASCA. PROFITUL LUI SA FIE IN FUNCTIE DE CUM STIE SA IZOLEZE ACESTE CONDUCTE, NU DUPA CUM STIE SA CRESCA, NEJUSTIFICAT, PRETUL PE GIGACALORIE. Ar trebui normat pretul gigacaloriei. Cine poate sa se-ncadreze in pretul normat sa supravietuiasca, cine nu, sa dispara! Atunci ar dispare din conducere nulitatile. La noi insa, merge si asa.

 17. rusine RATf !!!! said:

  Cetateanul de rand (a se citi fraierul) trebuie sa plateasca pierderile pt ca cei de la RATf nu pot investi in reabilitarea retelei de distributie!!! Raman la convingerea ca statul roman este de vina pt ca in Romania fiecare face ce vrea, este teren fertil pt tot felul de afaceri necurate in defavoarea omului cinstit.

 18. gogu said:

  sistemul centralizat este acelasi in toata tara.dar nimeni nu ridica problema cit fura locatarul energie termica din sistemul centralizat.

 19. Dan Rotariu said:

  Pentru orice aprobare de majorare tarif trebuie o analiza a costurilor. Analiza costurilor este relativ simplu de facut si in maxim 8 ore primarul (el raspunde direct) poate sa ia o decizie in cunostinta de cauza. Dar de la un primar ca lacomul de Solomon sau viceprimar precum umilul plescar Marinica … cum sa te astepti ca vor face un lucru ispravit?

 20. sebi said:

  Noi trebuie sa suportam tot, ei nu sunt in stare sa-si suporte nici salariile !!!

 21. pt. 19 said:

  Explica cum fura locatarul energie termica din sistemul centralizat ?

 22. unu said:

  simplu scoate repartitorul 25 din 30 de zile. nu iti trebuie facultate pt asta

 23. me said:

  Voi sunteti nebuni? Cum sa dispara Termoficarea? Ar ramane fara locuri caldute de dormit pe bani mai bine de 500 de copii, neveste, amante, nepoti etc ai cui trebuie. Mai bine fac gigacaloria 1000 de lei decat sa inchida sandramaua.

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 23 noiembrie 2011

Actualitate

» Tenis – Perechea Tecău – Lindstedt a fost învinsă de fraţii Bryan la Turneul Campionilor
» Regele Mihai nu va participa la evenimentele de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale
» Năstase: Geoană a ales să se despartă de noi într-un mod incalificabil, jenant
» Marele premiu al Tombolei Abonaţilor, răsplata generozităţii
» Reabilitarea blocurilor, cu fonduri europene
» CAS Gorj îi cheamă în instanţă pe avocaţi şi pe notari
» Gorjencele pleacă la muncă în Spania
» Tunisia: Demisie oficială a guvernului de tranziţie
» Viză pentru SUA, etapa a doua
» 15 proiecte de hotărâre retrase, zece cu aviz negativ
» Deputații au aprobat tacit ca aleșii locali să-și piardă mandatul în cazul condamnărilor penale
» Studina – comuna scriitorilor şi a domnitorilor
» Suporterul care l-a lovit pe stelistul Galamaz rămâne în arest
» Preşedintele Yemenului a semnat înţelegerea pentru a renunţa la putere
» Băsescu a rechemat ambasadorii din Kazahstan, Tunisia, EAU, Algeria, Qatar, Malaezia şi Brunei
» Românul acuzat că a spart serverele NASA rămâne în arest
» Fotbal – Alin Buleică a semnat cu Petrolul Ploieşti
» Fotbal – Marian Dedu şi-a reziliat contractul cu ALRO Slatina
» Jumătate dintre americani sunt de acord cu o intervenţie militară împotriva Iranului
» O delegaţie a PE vine mâine în România pentru a vedea ce-i nemulţumeşte pe români

Local

» Furturile – pe primul loc între infracţiunile stradale
» Consiliul Local Salcia a fost dizolvat în instanţă
» Noi tarife pentru ecarisaj
» Mircea Geoană a fost exclus din PSD
» Control la maşinile cu defecţiuni
» Drăgancea rămâne după gratii
» A căzut cu maşina în groapă
» Căldura ajunsă în „mediul ambiant“, suportată de bugetul local?

Dolj

» Liber la eutanasierea câinilor

Gorj

» Jandarmii, aproape de gorjeni
» Primăria încearcă privatizarea Spitalului din Bumbeşti Jiu
» Pompierii mai au motorină până în decembrie
» Mal surpat la Roşia de Amaradia

Sport

» Ion Alioani, celebrat la Târgu Jiu
» Dulcea s-a despărţit de ALRO, urmează Surugiu
» Ionuţ Mitroi, reîncărcat
» Albici, secundul lui Burcea la SCM Craiova
» Mocanu, achiziţie cu probleme
» Meci greu cu „medicinistele“
» Tecău şi Lindsted înfruntă gemenii minune
» Grig rodează „al doilea val“

Bani & Afaceri

» Educaţie financiară: banii din pensia privată
» Ministerul caută soluţii pentru atragerea fondurilor de mediu

Magazin

» Licitaţie pentru rochiile şi bijuteriile lui Elizabeth Taylor
» Eleganţă la Casa Albă
» Horoscop
» Oprah Winfrey, din nou pe micile ecrane
» Un nou album pentru Bruce Springsteen
» Nicole, mândră de propriul trup
» Livia Graur nu ţine post de frică să nu slăbească

Top