11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPasiune. Bogdan Panait

Pasiune. Bogdan Panait

Pasiune – aşa descrie fotografia, într-un cuvânt, craioveanul Bogdan Panait, unul dintre cei mai apreciaţi peisagişti din România. Săptămâna viitoare, însă, el va aduce în faţa publicului, la Teatrul Naţional din Craiova, o expoziţie de portret, intitulată „Clasic“. Tot cu pasiune.

Evenimentul va aduce la un loc „15 feţe şi fete. Sunt 40 de lucrări tipărite pe pânză – o nouă modă în România“, mărturiseşte artistul. Vernisajul va avea loc luni, 21 noiembrie, la ora 17.00, în holul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, iar expoziţia va dura până pe 26 noiembrie. „Este o expoziţie de portret şi numai de portret, într-un stil aproape clasic, pictural. De pe la anii 1400-1500 încoace există influenţe generate din acest punct de vedere“, a spus Bogdan Panait.
Fotograful recunoaşte că a avut şi că are, fiindcă este unul dintre cei mai buni peisagişti – „o perioadă de câţiva ani de zile în care m-a interesat numai peisajul, numai geometria, cromatică. Sunt lucruri pe care le urmăreşti, le cauţi, le identifici, apoi aştepţi lumina potrivită“. Faţă de fotografia de stradă, cea de peisaj implică o muncă mai elaborată: „Portretul este o muncă destul de complexă, necesită comunicare, timp, în alte locuri decât strada. Merg pe stradă, văd lucruri care merită fotografiate, dar nu le fotografiez pentru că nu e stilul meu“. Aşadar, Bogdan Panait admite că nu poate practica ceea ce se numeşte „portret întâmplător“, pentru că „lipsa de comunicare dintre fotograf şi subiect poate să transpară lejer din fotografie. Eu consider că tocmai comunicarea asta este extrem de importantă“.

„Marea este cel mai generos subiect“

Dintre toate locurile pe care le-a vizitat, văzut şi fotografiat, lui Bogdan Panait i-au rămas în memorie peisajele greceşti. „Din punctul meu de vedere, la momentul actual, cea mai frumoasă ţară pentru peisaj este Grecia. Marea este cel mai generos subiect şi rămân la părerea că cele mai frumoase fotografii de peisaj le-am făcut acolo“. De pe plaiuri româneşti, cel mai frumos loc văzut de ochii de artist ai lui Bogdan Panait este Hinova, lângă Dunăre. Întâlnim iarăşi, aşadar, apa, element care face parte incontestabil din stilul fotografului craiovean.
Din punct de vedere financiar, strict din fotografie, Bogdan Panait mărturiseşte că nu se descurcă deloc. „Banii câştigaţi din fotografie sunt cei din premii; cât putea să dea fiecare organizator. O foarte frumoasă sursă de venit sunt nunţile şi evenimentele, în care nu sunt implicat. Fotografia de nuntă devine, de fapt, un gen de fotografie“. Bogdan Panait mărturiseşte că mai este şi fotografia de produs care poate aduce bani, dar şi vânzarea fotografiilor. Din păcate, la noi nu prea le cumpără nimeni, spre deosebire de alte ţări, cum ar fi Franţa.

A postprocesa,  nu postprocesa?

Prelucrarea imaginilor prin diverse programe de editat este, cu siguranţă, o invenţie care le-a îmbunătăţit munca multor fotografi. Pentru Bogdan Panait, postprocesarea este un element foarte important al fotografierii. „Nu numai că sunt de acord, dar nu sunt de acord cu nefolosirea lui. A lăsa fotografia exact aşa cum o captează aparatul de fotografiat este o greşeală. Cei mai mulţi care nu sunt de acord cu aceasta nu o cunosc. Este o parte a procesării fotografice, fără doar şi poate. Fotojurnalismul este singurul caz în care pot fi de acord cu nefolosirea postprocesării “, a recunoscut acesta.
Bogdan Panait împarte şi pasionaţilor de fotografie cunoştinţele acumulate până acum. El ţine un curs care aduce participanţilor o diplomă emisă de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educației: „Este o diplomă care îi atestă într-o meserie. Speranţa mea – acum a devenit convingere – este că pot să-i fac să onoreze aproape orice comandă le vine. Este vorba de fotografia care se soldează cu bani, cu plată“. Cu „învăţăceii“ săi face frecvent ieşiri în natură, pentru că, aşa cum spune chiar el, practica este necesară. „Nu este un curs care să genereze neapărat artişti, ci unul care să genereze indivizi care să poate să onoreze aproape orice comandă pretabilă a fi plătită. Eu încerc să-i sensibilizez în momentul acesta. Dacă oamenii înţeleg că se poate face mai mult decât fotografia de comandă e un câştig în plus“.
Un cuvânt este suficient pentru a descrie sentimentele fotografului craiovean pentru munca sa: pasiunea. L-a spus fără să se gândească prea mult. Aşadar, cei interesaţi pot vedea, începând de luni, în holul Teatrului Naţional din Craiova, ce înseamnă fotografia lui Bogdan Panait. Ce înseamnă pasiunea lui. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII