7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎndrăgostit de cinematografie

Îndrăgostit de cinematografie

Ioan Duţică (foto), de 71 de ani, un doljean înfiat de judeţul Gorj, este un exemplu viu de pasiune care dă sens unei vieţi: de la zece ani şi până când moartea îi va despărţi, acesta va fi îndrăgostit de cinematografie.   
Dragostea pentru cinematografie şi film a descoperit-o la vârsta de zece ani, când, în satul său natal, Drănic, județul Dolj, a poposit o caravană cinematografică. Atunci s-a împrietenit cu un operator de imagine şi a aflat câte ceva despre lumea cinematografiei. Abia după şapte ani avea să decidă ce drum va urma în viaţă: pasiunea pentru cinematografie l-a făcut să nu îşi asculte părinţii, care îl vedeau inginer, şi să se înscrie la şcoala de operatori proiecţionişti. „Doi ani am urmat cursurile acestei şcoli şi m-am ales cu o calificare de operator proiecţionist. Asta sunt şi acum. Iubesc această meserie. Am lucrat şi am deschis câteva cinematografe pe timpul comuniştilor în judeţul Constanţa, la noi în Dolj şi apoi, prin anul 1964, am ajuns la Târgu Jiu. Cinematograful Victoria era deschis din 1959, iar cinematograful Dacia l-am făcut eu. Începuse cineficarea şi trebuia să facem cinematografe în toate satele. Pe vremea aceea erau cinci în tot judeţul, iar acum mai avem doar unul. Trist“, a spus bătrânul.
 
Peste 140 de cinematografe în Gorj

În anii cineficării, după cum povesteşte Ioan Duţică, în judeţul Gorj fuseseră înfiinţate peste 140 de cinematografe. Lumea venea la film, era scăparea de cotidian şi o plăcere destul de rară. Lucrurile au început să se înrăutățească după Revoluţia din 1989, când numărul clienţilor a scăzut. „A trebuit să închidem până au rămas două cinematografe – Victoria şi Dacia – din 135 în comune şi zece în oraşe. Erau multe şi două. Erau cheltuieli mari, televiziunea câştigase teren, apoi a început povestea cu internetul şi aşa mai departe. Am avut de ales care să supravieţuiască şi am ales Victoria“, a mai spus Ioan Duţică. Din păcate, în ultimii zece ani numărul clienţilor a scăzut din ce în ce mai mult. Bătrânul operator speră ca lucrurile să reintre în normal.
 
Bilete vândute în șase zile cât în 16 luni

În vara acestui an, lui Ioan Duţică i-a fost dat să vadă un lucru neobişnuit: în cele şase zile, cât cinematograful Victoria a fost gazda unei caravane 3D, s-au vândut foarte multe bilete. „Nu mă aşteptam să se vândă atât de bine biletele la filmele 3D. A fost fantastic. Am vândut cât în 16 luni! De la începutul anului şi până în prezent am avut cam 3.000 de spectatori. În acele şase zile am vândut peste o mie de bilete. Sala are 300 de locuri“, a afirmat Ioan Duţică.

Cinematograful Victoria va purta numele lui Sergiu Nicolaescu

La începutul lunii octombrie, primarul Florin Cârciumaru a anunţat că, după ce va fi reabilitat, singurul cinematograf care mai există în Târgu Jiu nu se va mai numi Victoria, ci Sergiu Nicolaescu. Pentru realizarea acestui obiectiv, reprezentanţii Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) „România Film“ au venit la Târgu Jiu pentru a perfecta o colaborare cu autorităţile locale. Conducerea Regiei Naţionale de Film, instituţia care administrează în prezent imobilul şi aparatura, a anunţat o investiţie de peste 250.000 de euro, în urma căreia clădirea, care se află acum în paragină, va fi renovată şi va beneficia de cele mai moderne dotări din domeniul proiecţiei de filme. Dacă nu vor exista probleme, de anul viitor tehnologia 3D şi confortul unei săli moderne vor fi puse la dispoziţia iubitorilor de film din Târgu Jiu. Autorităţile l-au contactat deja pe regizor, iar acesta a acceptat propunerea ca un edificiu din oraşul în care s-a născut să îi poarte numele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS