10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFemeile din Topeşti învaţă să facă afaceri

Femeile din Topeşti învaţă să facă afaceri

Zeci de femei din judeţul Gorj au participat la cursuri de antreprenoriat şi au învăţat
să dezvolte afaceri profitabile în cadrul unui proiect cu finanţare europeană intitulat
„Un viitor mai bun pentru femei“

Mai multe femei din satul gorjean Topeşti, localitate componentă a oraşului Tismana, au început să vadă cu alţi ochi lumea în care trăiesc după ce au participat la câteva cursuri de antreprenoriat în cadrul Proiectului „Un viitor mai bun pentru femei“. „Aceste femei au fost îndrumate către afaceri care merg în mediul din care ele fac parte. Fiecare dintre doamne a avut câte o idee de afacere, de proiect, fiecare a îndrăznit să încerce să îşi deschidă o afacere după ce a participat la cursurile de antreprenoriat şi competenţe manageriale, de management proiect şi de formare formatori. Scopul proiectului nostru este acela de a sprijini aceste femei în deschiderea unei afaceri care să determine crearea de noi locuri de muncă şi schimbarea mentalităţii cu privire la rolul femeilor în comunităţile tradiţionale. Din judeţul Gorj sunt 60 de femei beneficiare ale proiectului“, a spus Oana Seichea, expert în comunicare şi relaţii publice. În cadrul acestui proiect au fost puse bazele unei reţele formale, care să sprijine implicarea femeilor din colectivităţile rurale în proiecte comunitare şi să faciliteze participarea acestora pe piaţa muncii.

Magazin mixt, fermă
de vaci, artizanat
şi croitorie

 
Ioana Liliana Mutu, din Tismana, are 43 de ani, şi, după participarea la cursurile de antreprenoriat, şi-a deschis un magazin mixt şi vrea ca în viitorul apropiat să deschidă alături de alte nouă femei un atelier de covoare olteneşti. „Am absolvit
cursul şi, mulţumită a ceea ce am învăţat acolo, am prins curaj şi încredere în mine şi mi-am deschis un magazin. Este o mică afacere. Vrem să ne implicăm în deschiderea unui atelier meşteşugăresc aici, la Tismana“, a spus Ioana Mutu. Mihaela Lupu este beneficiara cursurilor de formare formatori şi a înfiinţat prima asociaţie a femeilor antreprenor din Oltenia, „Asociaţia Regională a Femeilor Antreprenor Tismana“. „Am fost într-o vizită de lucru în Spania şi acolo am aflat că ne putem uni într-o asociaţie şi aşa devenim mai puternice. Aşteptam de mult asemenea ocazie şi avem multe planuri“, a spus Mihaela Lupu. Corina Sârbu a investit într-o fermă, având opt vaci, peste 200 de oi şi 25 de porci. „Cu piaţa de desfacere este mai greu, dar încet-încet reuşim să facem ceva. Vindem carne, brânză. Vom creşte efectivul de animale. Beneficiem şi de subvenţii. Am aplicat şi pe Măsura 141, sunt şi costuri, dar este afacerea noastră“, a spus femeia din Tismana. Elena Văcaru îşi doreşte să îşi înfiinţeze o afacere în croitorie şi artizanat. Mihaela Pilea face parte din Grupul Mixt pentru Egalitate de Şanse, înfiinţat prin proiectul „Un viitor mai bun pentru femei“, şi este iniţiatoarea unei Asociaţii Profesionale a Fermierilor Topeşti.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII