11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraioveni căutaţi de SUA pentru fraude informatice

Craioveni căutaţi de SUA pentru fraude informatice

Autorităţile judiciare americane au transmis poliţiştilor doljeni şase cereri de extrădare pentru tot atâţia craioveni suspectaţi de comiterea de înşelăciuni prin internet

Cristian Mihai Dumitru, de 26 de ani, Nicolae Dragoş Drăghici, de 27 de ani, Ciprian Dumitru Tudor, de 30 de ani, Andrei Bolovan, de 27 de ani, Sorin Ştefan Ilinca, de 24 de ani, şi Bogdan Boceanu, de 28 de ani, toţi din Craiova, au fost ridicaţi în urma unei acţiuni a poliţiştilor IPJ Dolj, care s-a întins pe trei zile. Miercuri şi joi, cinci dintre ei au fost prezentaţi în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova, care i-au arestat pentru 29 de zile. Ultimul, Bogdan Boceanu, a fost reţinut ieri, urmând să fie şi el dus în fața instanţei pentru confirmarea mandatului internaţional. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, autorităţile judiciare americane au emis pe numele celor şase craioveni cereri de extrădare şi i-au pus în urmărire la nivel internaţional, toţi fiind suspectaţi de comiterea mai multor înşelăciuni prin internet în dauna unor cetăţeni americani. Oamenii legii din Craiova au mai precizat că, în perioada 2005-2007, suspecţii au obţinut în mod fraudulos datele cardurilor unor cetăţeni americani şi au retras diverse sume de bani din conturile acestora. După arestarea preventivă a tinerilor, urmează să fie perfectate documentele în vederea extrădării acestora către autorităţile judiciare americane.

Au golit conturile americanilor

Numele a patru dintre craiovenii căutaţi de autorităţile din SUA apar în două cazuri asemănătoare anchetate de autorităţile din Los Angeles şi Connecticut în anul 2008. În mai 2008, Departamentul de Justiţie al SUA a comunicat că autorităţile au pus sub acuzare 38 de persoane, printre care mai mulţi cetăţeni români, cercetate în două dosare separate privind comiterea de fraude pe internet şi fraude cu cărţi de credit.
Potrivit documentelor oficiale de acuzare, cetăţenii români au obţinut prin metoda phishing datele de pe mii de carduri de credit şi de debit, precum şi informaţii cu caracter personal în urma trimiterii de e-mail-uri tip spam.
Românii trimiteau e‑mail-uri ce păreau că vin de la diverse bănci şi le cereau destinatarilor informaţii confidenţiale cu privire la numere de cont, parole şi alte coduri personale. După ce obţineau datele, le comunicau membrilor grupului aflaţi în SUA, care le treceau pe carduri „blank“, după care scoteau bani din conturile titularilor. O parte din profiturile astfel obţinute erau trimise înapoi către persoanele care au colectat iniţial informaţiile. Potrivit acuzaţiilor, românii au fraudat mii de persoane prin metoda phishing, numai un singur atac numărând 1,3 milioane de e-mail-uri spam.
Printre persoanele puse atunci sub acuzare s-au numărat craiovenii Ovidiu Ionuţ Nicola Roman, Sorin Ştefan Ilinca, Nicolae Dragoş Drăghici, Petru Belbiţă, dar şi Sorin Alin Panait, Costel Bulugea, Florin Georgel Spiru sau Marius Sorin Tomescu şi Lucian Zamfirache.
În al doilea dosar şapte români au fost puşi sub acuzare în statul Connecticut pentru fraude pe internet prin metoda phishing. Ancheta în acest caz a început după ce un cetăţean american a sesizat că a primit un e-mail fraudulos, care părea a fi trimis de o bancă din Connecticut. În fapt, e-mail-ul direcţiona traficul către un computer din Minnesota, unde fusese realizată o „copie“ a site-ului original al băncii. Printre cei şapte români acuzaţi atunci de fraude informatice s-au numărat Ciprian Dumitru Tudor, Ovidiu Ionut Nicola Roman, Cristian Mihai Dumitru şi Petru Belbiţă, toţi din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII