17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScapă craiovenii de plata impozitului pe clădire?

Scapă craiovenii de plata impozitului pe clădire?

Administraţia locală craioveană are posibilitatea să scutească sau să reducă de la plata impozitelor pe clădiri pe o perioadă de şapte ani pe proprietarii care îşi reabilitează locuinţele. Iar cei care execută lucrări de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a imobilului în care locuiesc pot fi scutiţi de la impozit pe o perioadă de cinci ani. Măsurile sunt prevăzute atât în Codul Fiscal, cât şi în Legea nr. 158/2011. Precedentul a fost deja creat de Primăria Sectorului 4 Bucureşti, aici primarul a propus şi consilierii locali au decis ca proprietarii care îşi reabilitează termic locuinţele pe cheltuială personală să fie scutiţi de 65% din valoarea imobilului pe casă. De asemenea, vor fi scutiţi şi cei care îşi refac faţadele degradate ale clădirilor.
Cum văd autorităţile locale şi aleşii locali situaţia în Craiova şi dacă aceste prevederi ar putea fi aplicate. Mai-marele urbei, Antonie Solomon, spune că primăria încă gândeşte o strategie fiscală care să permită autorităţilor reducerea impozitului craiovenilor care aduc îmbunătăţiri imobilelor în care locuiesc, fie că este bloc sau casă. „Ne gândim la o strategie fiscală, care să ne permită reducerea impozitului pentru persoanele care îşi reabilitează locuinţele aflate în stare de degradare, pentru că aceste lucrări presupun nişte costuri destul de mari. Această strategie fiscală ar putea cuprinde mai multe facilităţi pentru contribuabili, în funcţie de modul în care îşi aduc contribuţia la bugetul local“, a precizat primarul Antonie Solomon. Teoretic, nici unul dintre consilierii locali sau dintre reprezentanţii autorităţilor locale nu spun nu unei astfel de decizii. O astfel de decizie este în prezent doar la nivel de propunere, strategie sau discuţie. „Aş fi de acord cu o scutire de la plata impozitelor pentru craiovenii care şi-ar reabilita locuinţele. De altfel, în viitoarea sedinţă de consiliu voi propune ca la bugetul local să fie prevăzută o sumă de bani necesară reabilitării faţadelor clădirilor ai căror proprietari nu au această posibilitate sau nu vor. De exemplu, imobilele din centrul istoric. Aici va fi refăcut pavimentul, întregul aspect din acest spaţiu; unele dintre clădirile de aici sunt o ruină. Primăria avea obligaţia să facă un studiu de evaluare a costurilor până în prezent“, este de părere consilierul local Emilian Ştefârţă.

Bugetul ar permite scutirea de impozit

Scutirea de la plata impozitelor sau măcar o reducere a acestora pentru craiovenii care contribuie la îmbunătăţirea peisajului arhitectonic al oraşului este posibilă de la bugetul local, aşa cum declară şi viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă.
„La sfârşitul lunii octombrie, aveam un excedent pe taxe şi impozite de aproximativ 1,5 milioane de lei. De la anul, cu siguranţă acesta va fi în creştere, dat fiind faptul că marii producători vor da drumul producţiei. Dacă luăm în calcul toţi aceşti factori, putem scădea cu 5% impozitul pe teren şi casă pentru întreaga populaţie din Craiova. Altă variantă ar fi  scutirea pe şapte ani de la plata impozitului cu 10% pentru cei care îşi reabilitează casele. De altfel, am luat în discuţie o astfel de strategie de acum o lună“, a precizat Mărinică Dincă.
Unii aleşi locali sunt mai puţin optimişti în privinţa unui astfel de proiect. Aceștia consideră că o decizie nu trebuie luată de dragul de a da bine în ochii cetăţeanului. „În principiu, orice iniţiativă de acest fel este benefică, dar trebuie făcute nişte calcule riguroase. Aceste lucrări trebuie făcute la anumite standarde şi cu respectarea unor reguli strict precizate. Şi mai trebuie luat în calcul dacă această scutire compensează într-un fel cheltuielile care se fac cu această reabilitare a faţadelor, cu precădere în cazul caselor“, este de părere consilierul local Constantin Răducănoiu.

Amenzi pentru degradarea faţadelor

La cealaltă extremă, Primăria Craiova trebuie să gândească şi nişte amenzi pentru proprietarii imobilelor lăsate în paragină, mai ales a acelor clădiri de patrimoniu. Acestea au fost retrocedate foştilor proprietari, dar în prezent sunt lăsate să se degradeze, sunt imobile impunătoare, cu arhitectură deosebită, situate chiar în centrul Craiovei. În acest sens pot fi enumeratefosta Casă a Studenţilor, fostul sediu al Curţii de Conturi, fostul sediu al RAADPFL, fostul sediu al Statisticii şi exemplele pot continua.
Autorităţile locale s-ar putea folosi în acest scop de prevederile Legii nr. 153/2011 şi îi pot amenda pe proprietarii care nu se preocupă de reabilitarea structural-arhitecturală a clădirilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII