13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Campioni la chiul

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj au primit de la toate unităţile de învățământ situaţia absenţelor primite de elevi în ultima lună.
Iustin Paralescu, inspectorul şcolar general al ISJ Gorj, a declarat că în octombrie elevii gorjeni au înregistrat 264.440 de absenţe, dintre care aproape jumătate au fost deja motivate. „Situaţia nu este deloc plăcută. Nu stăm foarte bine la capitolul absenţe. Sunt destul de multe. Monitorizăm cu mare atenţie unităţile unde au fost înregistrate multe absenţe. Am luat legătura cu directorii. Dumnealor încearcă aplicarea unor măsuri care să reducă absenteismul. Nu putem compara totalul absenţelor cu cel din luna septembrie, pentru că septembrie a fost prima lună de şcoală. Mai erau situaţii de clarificat. Sperăm ca în noiembrie să avem mai puţine“, a spus Paralescu.

Liceul din Rovinari, campion

 Elevii Colegiului Tehnic Rovinari au acumulat în octombrie cele mai multe absenţe. În topul întocmit de ISJ Gorj, cei 85 de elevi de la Liceul din Rovinari au strâns 13.771, adică o medie de 16 absenţe/elev. Pe locul doi se află Liceul nr. 5 din Târgu Jiu cu 12.406 absenţe şi o medie de 13 absenţe/elev. Locul trei al clasamentului ruşinii întocmit de ISJ Gorj este ocupat de Colegiul „Mihai Viteazul“ din Bumbeşti-Jiu cu 7.721 de absenţe şi o medie de 13 absenţe/elev. „Colegiul unde s-au înregistrat cele mai puţine absenţe este «Spiru Haret» din Târgu Jiu. Avem şi şcoli cu absenţe foarte multe, dar şi unități de învățământ cu prezenţă extraordinar de bună. La acest capitol putem enumera şcolile din comunele Negomir şi Ioneşti. Nu ne dorim să aplicăm măsuri coercitive, mai degrabă să mergem pe atragerea la şcoală a elevilor. Fenomenul absenteismului este complex“, a mai declarat Iustin Paralescu, inspector şcolar general al ISJ Gorj.

Exmatriculaţi din cauza absenţelor

 Conducerea Colegiului Tehnic Rovinari a decis, cu aprobarea Consiliului de Administrație, exmatricularea a 13 elevi care au acumulat peste 40 de absenţe. În acest colegiu învaţă 850 de elevi. Unii dintre aceștia sunt navetişti, fac parte din familii sărace şi de multe ori dezmembrate. „Am exmatriculat 13 elevi care nu au mai dat pe la şcoală. Mulţi dintre ei sunt, se pare, plecaţi în străinătate. Vom vedea care va mai fi situaţia în continuare. La 20 de absenţe trimitem preaviz de exmatriculare acasă, luăm legătura cu părinţii, încercăm să îi convingem pe elevi să vină la ore. La 40 de absenţe, exmatriculăm. Elevii din clasele a IX şi a X nu pot fi exmatriculaţi. Avem pază asigurată în liceu. Au fost luate și măsuri de reducere a absenteismului“, a declarat Violeta Popescu, directorul Colegiului Tehnic Rovinari. Directorii unităţilor şcolare unde au fost înregistrate multe absenţe spun că elevii care chiulesc fac parte din familii dezmembrate, au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, au o educaţie precară, nu au bani, sunt navetişti sau chiar sunt angajaţi şi nu le permite serviciul să vină la ore (în această situaţie sunt elevii rutelor progresive – n.r.). Absenteismul este prezent atât la liceu, cât şi la gimnaziu.
• Mihaela Floroiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII