10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRachete şi petarde lângă staţia de gaze

Rachete şi petarde lângă staţia de gaze

Firma soţilor Clenciu, care deţin şi restaurantul Le Baron, avea dosite într-un depozit neautorizat de la marginea Craiovei peste 100 de tone de materiale explozive

Poliţiştii şi inspectorii ITM Dolj au descoperit joi seară, la marginea Craiovei, un imens depozit ilicit de substanţe periculoase, din categoria materialelor pirotehnice. Circa 120 de tone de astfel de produse explozive fuseseră dosite într-un depozit aflat la câţiva metri de o staţie de extracţie şi pompare a gazului metan.

Control pe baza
unor informaţii

Cu câteva zile în urmă, ofiţerii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) obţinuseră o informaţie potrivit căreia craioveanul Gelu Clenciu, patronul restaurantului Le Baron din Craiova, ar deţine la marginea municipiului un depozit ilegal de substanţe pirotehnice. Pe baza acestei informaţii, poliţiştii bucureşteni au pus la cale un control la boxa deţinută cu chirie de firma SC Gegim Impex SRL (administrată de soţia lui Gelu Clenciu, Mihaela) în complexul de depozite Obeidat, situat pe DN 65, la intrarea în Craiova. Joi seară, ofiţerii Direcţiei AEST din cadrul Poliţiei Române, împreună cu cadre ale Biroului AEST din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, au descins la depozitul cu pricina pentru un control. Nu mică le-a fost mirarea oamenilor legii când au găsit acolo o cantitate enormă de materiale pirotehnice.

Oficial – o tonă, neoficial – peste 100

Oficial, firma Gegim Impex – autorizată pentru organizarea jocurilor de artificii – avea în complexul Obeidat un depozit de 40 mp pentru care primise de la poliţia doljeană şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj o autorizaţie pentru deţinerea şi depozitarea unei cantităţi maxime de 1.000 kg de substanţe pirotehnice.
„Depozitul a fost autorizat pentru deţinerea unei cantităţi maxime de 1.000 kg, autorizaţia a fost vizată ultima dată în 2010. Pe 7 noiembrie 2011, au depus la ITM un nou dosar în vederea reavizării pentru anul 2011. Până la această dată nu s-au făcut încă verificările, deci nu a fost prelungită autorizaţia“, a precizat Silviu Poenaru, şef serviciu în cadrul ITM Dolj.
Depozitul de 40 mp exista şi conţinea cele 1.000 kg de artificii permise, de provenienţă chinezească. În spatele unor pereţi despărţitori, poliţiştii şi inspectorii ITM au descoperit însă al doilea depozit, mult mai mare, în care se mai aflau vreo… 100 de tone de materiale pirotehnice – de la cele mai mici petarde, cu unul sau trei focuri, până la bateriile de rachete pentru focuri mari de artificii!
Din cauză că o mare cantitate de substanţe pirotehnice era într-un spaţiu restrâns, aflat la mică distanţă de o staţie de extracţie şi pompare a gazului metan, „exista pericolul unei explozii, care să producă nu doar pagube materiale, ci şi pierderea unor vieţi omeneşti“, a afirmat comisarul Florea Mitran, din cadrul Direcţiei AEST din Poliţia Română.
Şi asta nu e tot. „Din cercetări a rezultat faptul că patronul societăţii comerciale mai deţinea două tone şi jumătate de astfel de materiale la un restaurant din Craiova“, a declarat agent Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. O importantă cantitate de materiale cu regim strict de depozitare din cauza potenţialului lor exploziv erau ţinute nelegal chiar în incinta restaurantului Le Baron de pe strada Vasile Alecsandri, la mică distanţă de locul unde clienţii luau masa.

Repercusiuni penale

Întreaga cantitate de materiale pirotehnice, evaluată la 70.000 de euro, a fost ridicată de poliţişti în vederea confiscării. Oamenii legii au încărcat marfa în mai multe camioane ale Jandarmeriei şi au transportat-o în depozitul autorizat Atlas, situat pe strada Toporaşi, la marginea cartierului Craioviţa Nouă.
În cauză s-a constituit un dosar penal, pentru nerespectarea regimului materialelor explozive. „Persoanele responsabile vor fi cercetate penal, urmând ca încadrarea juridică a faptei să se facă după definitivarea cercetărilor“, a spus Amelia Căprărin.
Cazul va fi anchetat împreună cu ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, întrucât din primele cercetări a reieşit că pentru o parte din marfă nu existau facturi.
În plus, firma riscă să-şi ia adio de la organizarea jocurilor de artificii. „În urma celor constatate, această firmă nu va mai obţine avizul pentru funcţionarea depozitului respectiv“, a declarat inspectorul ITM Silviu Poenaru.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII