12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBucătărie modernă la Spitalul de Urgenţă Craiova

Bucătărie modernă la Spitalul de Urgenţă Craiova

Spitalul de Urgenţă Craiova are, începând de astăzi, unul dintre cele mai moderne blocuri alimentare. Firma care se ocupă cu pregătirea hranei bolnavilor din spital, după ce serviciul alimentar a fost externalizat, avea obligaţia să modernizeze bucătăria şi locul de depozitare a alimentelor într-o perioadă de cel mult 120 de zile de la preluare.
Prin urmare, Elcomex, firma care prepară masa persoanelor internate aici, începând cu 1 iulie, a investit aproape un milion de euro pentru renovarea întregului bloc alimentar şi dotarea acestuia la standarde europene. „Am refăcut tot blocul alimentar. Când am venit aici, am găsit vase ruginite, spaţii de depozitare improprii, mulţi şobolani şi gândaci. Acum, toate vasele sunt de inox, dotările sunt conform normelor europene. Lucrează 42 de angajaţi, atât proprii, cât şi angajaţi ai spitalului pe care i-am preluat. Aceştia nu au acces în bucătărie decât după ce îşi lasă hainele la vestiar şi fac duş. Produsele sunt depozitate în spaţii frigorifice special amenajate. Zilnic, pregătim 27 de meniuri, în funcţie de diagnostic, tratament, regim“, a precizat Doru Mitrache, reprezentantul firmei. Costurile unui meniu sunt diferite în funcţie de diag­nostic: pentru un bolnav de diabet meniul zilnic costă 11 lei, în timp ce pentru un bolnav HIV meniul costă 12 lei, dar ponderea o are meniul de șapte lei. Chiar şi medicii pot lua masa aici contra cost, iar medicii de gardă – gratuit. Spitalul decontează pentru fiecare porţie de hrană zilnică cota prevăzută de HG nr. 429/2008 plus 2,41 lei de bolnav/zi. Ceea ce înseamnă o scădere la jumătate a costurilor anterioare, după cum susţine reprezentantul firmei Elcomex. „Dacă înainte spitalul cheltuia între 400.000 şi 600.000 de lei pentru hrana alocată bolnavilor, acum suma s-a redus aproape la jumătate, adică la 350.000 de lei“, a spus Mitrache. Această modernizare a însemnat totodată şi dotarea celor 27 de oficii ale spitalului cu veselă, farfurii, tacâmuri, precum şi recipientele şi cărucioarele cu care se transportă hrana bolnavilor în secţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII