17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGDF Suez, pusă la zid de un craiovean

GDF Suez, pusă la zid de un craiovean

Compania ar fi decis să folosească o instalaţie privată fără acordul proprietarului

 GDF Suez Energy România, distribuitorul de gaze naturale în Oltenia, este acuzat de un craiovean că vrea să-şi însuşească instalaţia de gaze executată pe cheltuiala proprie fără să-i ceară acceptul. Ioan Sârbu locuieşte în blocul U 8 din cartierul Lăpuş, în zona afectată de explozia din 2006 a unui punct termic din cauza acumulărilor de gaze. După cum povesteşte, omul şi-a instalat o centrală de apartament pe gaze în anul 1999, realizând lucrarea până la etajul I, la care locuieşte.
„După explozia din 2006, distribuitorul de gaze a realizat o nouă instalaţie la nivel de scară, dar fără racorduri. Din motive pe care nu le cunosc, lucrările au fost stopate la acest stadiu, neexecutându-se deci racordarea apartamentelor“, a spus Ioan Sârbu. În acest timp, trei locatari de la etajele 4 şi 7 au solicitat aprobarea instalării unor centrale de apartament. În această fază, existau două posibilităţi: fie realizarea unor racorduri noi, fie conectarea celor două instalaţii, cu acordul proprietarului lucrării, Ioan Sârbu. Craioveanul spune că a aflat cu stupoare că GDF Suez a decis joncţionarea celor două instalaţii fără să i se ceară acordul. „Nu am fost contactat pentru parafarea unei înţelegeri. Pe 2 noiembrie, o echipă a distribuitorului s-a prezentat la uşa apartamentului meu anunţându-mă că vor opri alimentarea cu gaze pentru executarea lucrărilor de branşare a celor două instalaţii din bloc. Locatarului de la etajul 7 i s-a transmis pe 14 iulie 2011 avizul favorabil pentru montarea propriei centrale, pentru că s-a decis să joncţioneze cele două instalaţii. Este clar că au luat o asemenea decizie fără măcar ca eu să fiu înştiinţat“, a spus craioveanul. „GDF va încasa bani de la locatarii blocului U 8 pentru alimentarea cu gaze folosindu-se de un bun care nu-i aparţine. Ar fi prea mult dacă, în schimb, aş pretinde doar să mi se ceară acceptul?“, se întreabă proprietarul instalaţiei.
La sesizarea GdS, reprezentanţii GDF Suez spun că situaţia „va face obiectul unei analize“ în cadrul societăţii, „în urma căreia se vor lua măsurile necesare în conformitate cu legislaţia în vigoare“. Compania informează că „în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra instalaţiilor de utilizare, acesta revine clienţilor care au suportat costurile de proiectare şi execuţie“, iar „orice racordare ulterioară la o instalaţie de utilizare, proprietatea unui client, se face cu respectarea legislaţiei în vigoare, pe baza acordului proprietarului/proprietarilor instalaţiei de utilizare a gazelor naturale la care se realizează racordarea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII