8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalvaţi de masa de la Cantina de ajutor social

Salvaţi de masa de la Cantina de ajutor social

Peste 100 de persoane din Târgu Jiu, cu o situaţie financiară precară, mănâncă de la cantina de ajutor social în fiecare zi. Miercurea şi vinerea, asistaţii primesc mâncare de post. Hrana este preparată de o firmă din municipiu şi adusă la cantină, asistaţii luându-şi mâncarea acasă. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu, peste 80% dintre cei care mănâncă de la cantină sunt copii din familii foarte numeroase şi de cele mai multe ori dezorganizate. „E o familie care are nouă copii. Îi cred când îmi spun că, dacă nu ar avea mâncarea de la cantină, ar muri de foame. Avem 118 persoane care iau masa aici. Vin părinţii, cu vasele lor de acasă, şi iau mâncarea pentru toţi membrii care s-au înscris. Primesc trei feluri de mâncare şi o pâine de fiecare membru“, a spus Lizica Pârvu, şefa cantinei. Masa zilnică pentru un asistat costă şase lei.

Săraci şi nemâncaţi

A avea ce pune pe masă a devenit o problemă serioasă pentru multe familii de romi din cartierele mărginaşe ale municipiului.
Mulţi dintre cei care vin să ia mâncarea de la cantina de ajutor social sunt cetăţeni de etnie romă, cu foarte mulţi copii şi posibilităţi financiare reduse. Săraci şi fără un loc de muncă stabil, asistaţii social din Târgu Jiu vin zilnic la cantină. „Dacă nu am primi mâncarea de la cantina de ajutor social nu am avea ce pune pe masă. Nici eu, nici soţul nu avem serviciu şi muncim cu ziua când găsim ceva. Avem trei copii şi tare bine îmi prinde mâncarea asta“, a spus Raluca Bonculescu, o târgujiancă de 29 de ani. Pentru Antoaneta Bălăceanu, de 24 de ani, traiul zilnic a devenit o povară. Sunt zile în care nu ştie unde să îşi mai caute un loc de muncă. „Mă descurc foarte greu, mai ales că soţul este în închisoare. A furat fier vechi pentru că nu aveam bani şi l-au prins. Avem doi copii. Parcă vine din rai mâncarea asta de la cantină“, a spus femeia.
• Mihaela Floroiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS