11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHinova, lacul lebedelor siberiene

Hinova, lacul lebedelor siberiene

Peste 100 de lebede siberiene poposesc de aproape zece ani pe apele Dunării în zona comunei Hinova – Ostrovu Corbului.
Specialiștii susţin că este vorba de aşa-zisele lebede de iarnă, care au venit aici din Siberia, unde este mult mai frig, după care, în primăvară, se vor întoarce înapoi. Directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Mehedinţi, Nicolae Popa, a explicat că lebedele nu vor pleca în ţările calde, ci vor ierna aici, pe malul Dunării, întrucât iernile sunt blânde, datorită influenţelor mediteraneene.
„Aceste lebede sunt de iarnă, vin din Siberia, pentru că acolo e deja iarnă grea, iar la noi e o climă cu influenţă mediteraneană şi cu ierni mult mai blânde. Tocmai de aceea aceste păsări nu vor pleca în ţările calde, ci vor ierna aici. Anual, vin în jur de 1.000 de lebede să ierneze în Mehedinţi. În primăvară, se vor întoarce înapoi în Siberia“, a explicat directorul AJVPS Mehedinţi, Nicolae Popa.
Localnicii s-au familiarizat cu lebedele siberiene, care în urmă cu aproximativ o săptămână au venit să ierneze aici. Nimic nu le lipseşte în Mehedinţi, au hrană, apă, dar şi admiratori. Trecătorii opresc maşinile pe marginea drumului să le admire sau să le fotografieze.
„Sunt foarte frumoase. Am stat câteva minute să le admir cum plutesc pe Dunăre. Se vede că se simt bine aici“, a spus un admirator. Lebedele sunt ocrotite prin lege, iar în această perioadă poliţiştii de frontieră au datoria să protejeze şi, dacă este cazul, să salveze păsările.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS