8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMuzeu retrocedat, demolat pe bucăţi?

Muzeu retrocedat, demolat pe bucăţi?

După ce a câştigat în instanţă terenul şi imobilele în care a funcţionat Muzeul de Etnografie din Slatina, Corneliu Paraschivescu, noul proprietar al locului, vrea să preia terenul doar eliberat de sarcină. Deși Paraschivescu trebuia să semneze procesul-verbal de predare-primire încă din 15 octombrie, acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum, cu toate că acesta insistase, după intrarea în posesie a hotărârii judecătoreşti definitive, ca evacuarea inventarului muzeului să se facă foarte repede.
Potrivit declaraţiei directorului Muzeului de Istorie şi Artă Olt, Laurenţiu Guţică-Florescu, noul proprietar ar refuza să semneze actele de predare-primire deoarece ar fi vrut ca terenul din jurul Casei Deleanu să fie eliberat de sarcină, adică să fie demolate clădirile ce adăposteau fostele depozite muzeale, birourile angajaţilor, laboratorul de conservare-restaurare, cabinele de pază şi observatorul astronomic, lucru ilegal, deoarece edificiul este monument istoric, iar Legea nr. 422 nu permite demolarea clădirilor care au acest statut și nici pe a celor din imediata vecinătate.

Conducerea Muzeului de Istorie l-a înştiinţat pe preşedintele CJ

Directorul muzeului, Laurenţiu Guţică-Florescu, l-a înştiinţat pe preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, despre această situaţie încă de joia trecută, când s-a finalizat transferul pieselor de patrimoniu, notificându-i faptul că instituţia muzeală nu mai asigură paza obiectivului.
Întrebându-l pe avocatul lui Corneliu Paraschivescu, Daniel Ispas, cum stau lucrurile în acest caz, acesta a dat un răspuns laconic: „Mobilele vor fi preluate“, fără, însă, a preciza când se va întâmpla acest lucru.
De reamintit că imobilul cunoscut sub numele de Casa Deleanu, împreună cu o suprafaţă de 550 mp, a fost retrocedat în 2005, iar în septembrie anul acesta a fost restituit restul de 2.820 mp, pe care sunt ridicate depozitele, birourile şi celelalte clădiri pe care Corneliu Paraschivescu ar vrea să le demoleze cu mâna altuia, respectiv a Muzeului de Istorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII