11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalComandament în trei pentru deszăpezirea Craiovei

Comandament în trei pentru deszăpezirea Craiovei

Programul pentru deszăpezire aşteaptă să fie avizat de consilierii locali. În fapt, mare parte din activitatea de deszăpezire îi revine firmei SC Delta ACM93 SRL, care are un contract pe patru ani cu SC Salubritate Craiova SA, iar acest sezon este cel de-al treilea. Prin urmare, din totalul de utilaje folosite la deszăpezirea urbei, 53 aparţin firmei Delta, deci grosul banilor intră în conturile respectivei societăţi. Şi asta, fiindcă operatorul căruia i s-a delegat activitatea de curăţare şi transport al zăpezii de pe străzile Craiovei nu deţine utilajele necesare, un motiv în plus să subcontracteze activitatea de deszăpezire firmei Delta.
„Ştiu că în iarna trecută Delta a încasat pentru deszăpezire 3,7 milioane din totalul de 5,5 milioane de lei. Pentru această iarnă, nu putem estima costurile. În acest moment suntem în faza de licitaţii pentru refacerea stocurilor de nisip, sare şi clorură de calciu. La sare mai avem pe stoc aproximativ 400 de tone, dar estimăm că ne sunt necesare 2.350 de tone. Preţul de achiziţionare fără TVA este de 160 lei/t. Nisip avem în stoc 300 mc şi avem nevoie de peste 3.000 de tone. Preţul de achiziţie este de 29,9 lei/mc. Estimăm să achiziţionăm peste 100 de tone de clorură de calciu, iar preţul este de 1.425 lei/t fără TVA. În privinţa utilajelor, acestea vor ajunge în Craiova undeva la finalul lunii noiembrie. Până la 1 decembrie, Salubritatea va acţiona singură dacă ninge“, a spus administratorul SC Salubritate Craiova SRL, Flavius Sirop.
Preţurile pentru curăţarea şi transportul zăpezii de pe străzile oraşului au fost aprobate prin HCL nr. 342/2011. Acestea au mai crescut față de vechiul sezon rece. Aşadar, locuitorii Băniei vor plăti pentru o multifuncţională cu lamă şi „sărăriţă“ peste 204 lei/oră dacă aceasta va şi avea de lucru, iar pe timp de noapte, peste 210 lei/oră. Chiar dacă nu are activitate şi rămâne „în aşteptare“, firma care deţine utilajul primeşte 90,74 lei/oră pe timpul zilei şi 96,78 lei/oră pe timpul nopţii. Tarifele pentru o automăturătoare cu lamă trec de 100 lei/oră. Mai precis, 177,23 lei/oră într-o zi de lucru şi 183,26 lei/oră pe timp de noapte. Aşteptarea costă şi ea bani, respectiv 87,33 lei/oră pe timp de zi şi 93,37 lei/oră pe timp de noapte. Preţurile au fost aprobate la pachet de consilierii locali în urmă cu o lună, împreună cu celelalte costuri percepute de Salubritate.

Şi Regia acționează pe sectorul ei

La deszăpezirea oraşului va contribui şi RAADPFL, regie a primăriei, dar cu precădere pe spaţiile verzi.
„Vom fi implicaţi în acţiunea de curăţare, debarasare a zăpezii cu aproximativ 80 de oameni şi în jur de zece utilaje. Vom acţiona în grădinile centrale ale oraşului, parcuri şi alei. Celelalte activităţi de execuţie revin Salubrităţii. Costurile în iarna trecută s-au ridicat la vreo 700.000 de lei“, a spus Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU