16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecată pentru carderii lui Lale

Judecată pentru carderii lui Lale

La sfârșitul lunii august, ofiţerii BCCO Craiova, sub coordonarea procurorilor DIICOT, în urma unei acţiuni de amploare, reţineau mai multe persoane implicate în infracţiuni cu carduri de credit. Luni, după încheierea cercetărilor în acest dosar, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a zece inculpaţi – Cosmin Camen, zis Lale, Ilie Pară, zis Elvis, Gabriel Vanghelie, Marcel Petrovici, zis Cântar, Nicolae Stănescu, poreclit Boabă, Ionel Gherganu, Narcis Cîţă, Cosmin Ionescu, zis Beni, Ştefăniţă Mandă, zis Pepa, şi Emil Vladu. Toţi sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, falsificare a unor instrumente de plată electronică, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică sau efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Totul a început cu Vladu şi Mandă

Pe 26 octombrie 2009, Alpha Bank – Agenţia Craioviţa Nouă a sesizat ofiţerii BCCO din Craiova despre faptul că, în urmă cu o noapte, au fost efectuate 86 de tranzacţii, în valoare de 28.800 de lei cu 63 de carduri falsificate. În noaptea de 26 spre 27 octombrie, poliţiştii au supravegheat zona, fiind depistat la acelaşi bancomat Ştefăniţă Mandă, care efectua retrageri frauduloase de numerar, folosind carduri falsificate. Acesta era însoţit de Emil Vladu, iar în maşina cu care circulau au fost găsite zece carduri falsificate, coduri pin şi suma de 11.600 de lei.
În apropierea bancomatului din Craioviţa Nouă a fost depistat şi Ilie Pară, care a încercat să fugă de poliţişti cu un Audi A6, însă a fost prins. Asupra lui nu au fost găsite carduri contrafăcute ori alte probe, însă oamenii legii au bănuit că este implicat în retragerile frauduloase, mai exact că el le plasase cardurile false. Mandă şi Vladu au fost trimişi în judecată şi ulterior condamnaţi pentru faptele comise, iar procurorii DIICOT au continuat cercetările faţă de Ilie Pară.
Oamenii legii au stabilit că, încă din anul 2009, Cosmin Camen a format un grup infracţional organizat cu scopul de a copia datele cărţilor de credit, clonarea acestor carduri şi efectuarea de retrageri frauduloase. În activitatea de „tras“ cu cardul au intrat, pe rând, şi ceilalţi inculpaţi, fiecare având roluri clar determinate.
De montarea aparaturii pe POS-uri din diferite magazine din Italia s-a ocupat Beni, care se ascundea în magazine înainte de terminarea programului. Cu datele astfel obţinute au fost clonate 115 carduri, care au fost folosite între 25 octombrie şi 7 noiembrie la bancomate din Craiova şi Bucureşti.

Prejudiciu de 50.000 de euro

Anchetatorii au solicitat date băncilor şi au stabilit că toate cele 115 carduri fuseseră emise de unităţi bancare italiene, motiv pentru care în ianuarie 2010 au fost cerute autorităţilor italiene numele posesorilor de drept ai cardurilor. Autorităţile din Italia au comunicat în mai 2011 că informaţiile de pe respectivele carduri au fost copiate prin montarea unor aparate pe bancomate sau POS-uri. După ce au fost reinscripţionate datele pe „clone“, tranzacţiile frauduloase au fost făcute în România, cuantumul total al prejudiciului fiind stabilit la circa 50.000 de euro.
Procurorii DIICOT au mai precizat că activitatea grupului condus de Camen a început practic în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2009, la ATM-ul Alpha Bank – Agenţia Craioviţa Nouă. Stănescu, Vanghelie şi Petrovici sunt cei care au retras 28.800 de lei de pe 63 de carduri contrafăcute. Alte 13 carduri de acelaşi fel au fost folosite în aceeaşi noapte, de Vanghelie şi Stănescu la BRD – Agenţia Groapă. După ce au fost prinşi Mandă şi Vladu, informaţiile de pe cele zece carduri găsite la ei au fost rescrise pe altele, trei dintre acestea fiind utilizate mai târziu în Bucureşti de Narcis Cîţă. De altfel, după prinderea celor doi, întreaga activitate a grupului a fost mutată în Bucureşti, unde s-au făcut restul retragerilor frauduloase de numerar.
Procurorii au mai consemnat în rechizitoriul prin care i-au trimis pe inculpaţi în judecată că „săgeţile“ făceau tranzacţii înainte şi după ora 1.00 a României (ora 00.00 a Italiei), pentru că există o limită maximă zilnică de retragere de numerar de 250 de euro, în acest fel putând fi făcute două retrageri într-un interval scurt cu acelaşi card.
Pe lângă alte probe, procurorii au depus la dosar şi imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale ATM-urilor în care apăreau Pară, Vanghelie, Stănescu, Gherganu, Petrovici şi Cîţă în timp ce retrăgeau diverse sume de bani cu carduri clonate. „Coroborând întreg materialul probator, s-a constatat că liderul grupului este inculpatul Camen Cosmin, zis Lale, acesta fiind persoana care a încredinţat cardurile în vederea efectuării tranzacţiilor frauduloase, fiind totodată şi beneficiarul final al sumelor ridicate“, au mai consemnat anchetatorii în rechizitoriu.

Confiscări

Pentru restituirea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de 1.000 de euro şi 400 de dolari, ridicate de la domiciliul lui Gherganu, şi asupra unui Audi A8, cu numărul de înmatriculare DJ-88-LAL, proprietatea lui Costinel Camen, însă ridicat de la fratele său, Cosmin Camen. În plus, s-a dispus confiscarea de la inculpaţi a bunurilor dobândite în urma săvârşirii faptelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII