24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalHuidu este cercetat pentru ucidere din culpă

Huidu este cercetat pentru ucidere din culpă

Realizatorul TV Șerban Huidu a părăsit, ieri-după-amiază, Spitalul Județean Brașov, plecând cu o mașină privată, fără a fi văzut de jurnaliști. Tot ieri, au fost transferate soția sa și bona copiilor. Directorul medical al Spitalului Județean Brașov, Adrian Albota, a spus că starea de sănătate a lui Șerban Huidu „nu necesita în mod obligatoriu“ transportul cu o ambulanță, alegerea unei ambulanțe pentru transportul în Capitală rămânând la latitudinea realizatorului TV. Transferul soților Huidu și al bonei copiilor acestora de la Spitalul Județean din Brașov la București s-a făcut exclusiv la solicitarea acestora la Spitalul Universitar din București, potrivit directorului medical al unității brașovene, Adrian Albota. „Pacienții nu sunt în pericol, dar e dreptul acestora să aleagă unitatea spitalicească unde vor să fie tratați“, a spus Albota. El a precizat că toți cei trei pacienți sunt în stare bună, nefiindu-le pusă viața în pericol, însă transferul lor nu putea fi refuzat. Adrian Albota a spus că realizatorul TV are un traumatism cranian minor, grad I, și o contuzie toracică, însă starea sa este bună, precizând însă că starea psihică a acestuia este „mai dificilă“. „Este un om șocat care se simte vinovat“, a precizat medicul.
Realizatorul TV Șerban Huidu a provocat, duminică, în jurul orei 11.55, la ieșirea din localitatea brașoveană Timișul de Sus, un accident după ce a pătruns cu mașina pe contrasens și a lovit un autoturism Dacia Logan în care se aflau trei persoane care și-au pierdut viața. Șerban Huidu se afla la volanul unui autoturism de teren Mercedes și circula dinspre Capitală spre Brașov. El se afla în mașină împreună cu soția sa, cu cei doi copii, de doi și patru ani, și cu bona acestora.

Retragerea permisului din motive medicale

În decembrie 2010, Huidu a suferit un grav accident la schi, în Austria și mulți se întreabă acum de ce nu i s-a retras dreptul de a conduce după acel incident în urma căruia Huidu a avut nevoie de luni bune ca să-și revină. Legea prevede ca totul trebuie să plece de la medicul de familie care, când constată că o anumită persoană ar putea fi inaptă să șofeze, trebuie să o trimită la analize de specialitate pentru a se vedea dacă într-adevăr este inaptă.
„Medicul de familie, atunci când constată că o persoană din evidența sa, care posedă permis de conducere, prezintă afecțiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătății publice emis conform alin. (2), va solicita examenul de specialitate necesar, iar în cazul în care s-a stabilit că persoana este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat poliției rutiere pe raza căreia medicul își desfășoara activitatea“, prevede un alineat al art. 22 din OUG nr. 195/2002. Permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă medical sau psihologic poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură, mai prevede Codul Rutier. Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituțiile medico-legale.
Reprezentanții Poliției Rutiere spun că nu au primit nici o sesizare cum că Huidu ar fi inapt de a șofa și adaugă că nu au în atribuții sarcina de a verifica dacă Huidu era sau nu apt să conducă în continuare. Poliția a adăugat ieri că sistemul de retragere a permisului de conducere funcționează, dovada fiind și faptul că 420 de persoane au rămas fără dreptul de a conduce în 2011 din motive medicale.

Huidu are și acum dreptul de a conduce

Și după accidentul de duminică Huidu are în continuare dreptul de a conduce, fiindcă deține o dovadă înlocuitoare a permisului, dovadă care este valabilă 15 zile și se poate prelungi cu câte 30 de zile de către procuror sau judecător, când dosarul ajunge în instanță. Acest lucru se poate face pe tot parcursul procesului și este justificat de faptul că până nu e dată o hotărâre definitivă nu este considerat vinovat.
Poliția a anunțat că Huidu este cercetat în prezent pentru ucidere din culpă, riscând între unu și opt ani de închisoare. Chiar și dacă va fi condamnat cu suspendare, lui Huidu i se vor interzice o serie de drepturi până când condamnarea va fi ștearsă din cazier, după reabilitare.
Dacă va fi condamnat, chiar și cu suspendare, i se va anula permisul de conducere și va putea să susțină iar examenul de conducere după reabilitare, dacă e declarat apt medical.
Poliția a mai comunicat ieri că Huidu a primit de-a lungul timpului 14 sancțiuni pentru nereguli comise în trafic, dintre care două au constat în suspendarea permisului în 2005, respectiv 2009.
Anul acesta au decedat peste 1.530 de persoane din cauza unor accidente rutiere produse în țară, numărul fiind cu 13% mai mic decât în perioada similară din 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

59 COMENTARII