22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEchipamente noi pentru ISU Gorj cu sprijinul Consiliului Judeţean

Echipamente noi pentru ISU Gorj cu sprijinul Consiliului Judeţean

Consiliul Judeţean Gorj susţine dotarea cu echipamente şi autospeciale de intervenţie şi descarcerare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Recent, în dotarea structurilor ISU din Târgu Jiu, Motru şi Turceni au intrat trei autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă – FRAP. În perioada următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj va mai primi patru autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, precum şi alte echipamente necesare la intervenţii. Dotarea pompierilor şi specialiştilor în protecţie civilă cu maşini şi echipamente noi este realizată de Consiliul Judeţean Gorj cu fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul proiectului intitulat „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgență în regiunea Sud Vest Oltenia“. Acesta este implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia (ADI SV), formată din judeţele Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

Participanţi la un proiect regional

Prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3, Regiunea de Dezvoltare Sud – Vest Oltenia beneficiază de o alocare financiară totală de 13,94 milioane de euro, destinată îmbunătăţirii capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul regiunilor de dezvoltare. Scopul proiectului este reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Valoarea totală a proiectului este de 49.069.000 de lei, din care, valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională este de 34.965.714,28 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 5.347.697,48 lei. Contribuţia la proiect a Consiliului Judeţean Gorj – membru al ADI SV Oltenia, este de 1.624.394,12 lei, din care: cheltuieli eligibile 152.475,63 lei, cheltuieli neeligibile 23.400 lei, TVA 1.448.518,49 lei. Prin proiect se vor achiziţiona 44 de echipamente specifice. Dintre acestea, judeţul Gorj beneficiază de opt echipamente, astfel: patru autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă; o autospecială pentru descarcerări grele; trei autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă – FRAP. Echipamentele achiziţionate vor fi repartizate în localităţile în care există organizate structuri de intervenţie subordonate Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv: Târgu Jiu, Motru, Turceni, Novaci, Hurezani.

Susţin în continuare profesionalizarea ISU

Autorităţile judeţene susţin şi înfiinţarea unui centru de intervenţii cu sediul în incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Acesta ar asigura o mai bună coordonare în cadrul intervenţiei echipajelor în diferite zone din judeţ. „Iniţial, acest centru trebuia să fie realizat la Bârseşti, dar noi nu putem să asigurăm finanţarea pentru că nu este un imobil care să ne aparţină, ci a fost oferit de o societate comercială. În general, este foarte bine că o parte din fondurile europene se concentrează pe ceea ce înseamnă asigurarea securităţii vieţii persoanelor. Este foarte important să scadă cât mai mult timpii de intervenţi şi mult mai important este ca echipamentele să îi ajute pe cei care intervin şi să le uşureze activitatea. De cele mai multe ori, echipamentele de lucru performante ajută la salvarea de vieţi. Protejarea vieţii atunci când au loc incendii, accidente sau altfel de evenimente trebuie să fie o prioritate şi Consiliul Judeţean susţine orice demers de dotare a ISU Gorj cu maşini şi echipamente, mai ales dacă sunt de ultimă generaţie, cum este cazul primelor trei autospeciale care au intrat în dotarea ISU Gorj, prin intermediul proiectului, şi care provin din Germania“, a precizat Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS