3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPremiată la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Premiată la Olimpiada Internaţională de Astronomie

După ce a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică şi Olimpiada Naţională de Ştiinţe, o elevă din Dolj a reuşit să câştige medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Elevii excepţionali ai Doljului continuă să aibă rezultate la olimpiadele internaţionale. Ştefania Sterpu, elevă la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, a reuşit, la cei 14 ani ai săi, să obţină medalie de bronz la juniori, la Olimpiada Internaţională de Astronomie, care s-a desfăşurat, în perioada 22 – 30 septembrie 2011, la Alma-Ata, în Kazak-hstan. Acesta a fost primul rezultat internaţional din istoria participărilor judeţului Dolj la olimpiadele de astronomie şi astrofizică. Pentru a obţine acest rezultat, deoarece astronomia nu se studiază în şcoală, Ştefania s-a pregătit, timp de patru ani, cu profesorul Octavian Georgescu. „Mi-a plăcut mereu să descopăr lucruri noi şi mi s-a părut interesant să descopăr lucruri noi despre univers. În clasa a VI-a am mers la un Cerc de astronomie la Palatul Copiilor şi atunci am descoperit că-mi place mult această ştiinţă. Acum studiez la CN «Carol I», unde se organizează un Cerc de astronomie coordonat de domnul profesor Octavian Georgescu“, a declarat Ştefania Sterpu, elevă în clasa a IX-a.

 „În timpul liber fac lucruri obişnuite“

Ştefania s-a calificat şi anul trecut la olimpiadă. „Am participat şi acum doi ani, şi anul trecut la Olimpiada de Astronomie, dar nu la cea internaţională. Acum doi ani, în clasa a VI-a, am luat menţiune şi m-am calificat în lotul lărgit, iar anul trecut am luat premiul doi la naţională şi m-am calificat în lotul lărgit, dar nu am putut participa la internaţională pentru că este o limită de vârstă de 14 ani, iar eu nu împlinisem încă vârsta asta“, a explicat adolescenta. Pe lângă premiul III la această olimpiadă, în 2011 a mai obținut un premiu I la Concursul Național de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei“ de la Tulcea, o mențiune la Olimpiada Națională de Fizică şi la Olimpiada Naţională de Știinţe. „Astronomia nu e o materie grea, dar se bazează foarte mult pe fizică şi matematică“, a adăugat Ştefania, care a explicat că îi mai plac fizica, biologia, chimia, dar şi lucruri care nu sunt legate de şcoală. Adoră să deseneze, dar şi să asculte muzică. „În timpul liber fac lucruri obişnuite – ies cu prietenii şi citesc. Îmi place să citesc romane SF“, a precizat olimpica.

Cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Anul acesta, Ştefania Sterpu nu a fost singura reprezentantă a țării noastre care a reuşit să obţină premii şi medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie. La juniori, doi români din Baia Mare (Paul Drăghiş şi Tudor Suciu) au reuşit să obţină medalia de argint. La seniori, România a luat medalie de argint (prin Sebastian Dumitru din Bucureşti) şi medalie de aur (Mihai Răcoreanu, din Galaţi, care s-a pregătit singur pentru această olimpiadă). Anul acesta este pentru prima dată în istoria participării la Olimpiada Internaţională de Astronomie când românii obţin un set de cinci medalii, câte una pentru fiecare elev participant. Acest lucru face ca, în prezent, România să fie a treia ţară din lume la astronomie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII