11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPiaţa Craioviţa, altfel

Piaţa Craioviţa, altfel

Au trecut deja trei săptămâni de la modificările efectuate în piaţa craioveană de la Bigul Nou. Reorganizarea pusă la cale de SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL nu s-a limitat doar la o cosmetizare a spaţiului – spălat, igienizat, vopsit, ci a fost una de amploare, soldată inclusiv cu o reaşezare a comercianţilor

„Am decis să nu mai facem favoritisme“

„Piaţa a fost sectorizată în aşa fel încât să delimităm clar producătorii agricoli de societăţile comerciale. Astfel, primele 50 de mese – deci aproape jumătate din total – dinspre sectorul de lactate au fost arondate producătorilor agricoli. Următorul sector cuprinde societăţile comerciale specializate în desfacerea legumelor şi fructelor, iar la ultimele mese, către tonetele de ouă, au fost aşezaţi comercianţii de produse preambalate“, a explicat Gabriel Şerban, directorul general al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Reamenajarea s-a lăsat şi cu ceva scandal, din partea câtorva comercianţi care n-au mai primit acelaşi număr de mese pe care îl avuseseră iniţial. Potrivit conducerii, nemulţumiţii erau, în general, bişniţari.
„Era o femeie care avea zece mese în piaţa de la Big, toate primite pe un singur certificat de producător, plus alţi câţiva care obţinuseră tot la fel câte trei-patru, pe vremea fostei conduceri a pieţelor. Când am făcut reorganizarea, am decis să trecem printr-un filtru toţi comercianţii, ca să scăpăm de bişniţari, aşa că nu le-am mai dat pe un certificat de producător decât o masă, cel mult două. Era de aşteptat să nu le convină, dar am decis să nu mai facem asemenea favoritisme“, a declarat Bogdan Apostol, director executiv al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.

„E mai bine aşa“

Mesele au primit şi o nouă aşezare, rândurile fiind formate de-a latul pieţei, nu de-a lungul ei, ca până acum. Mai mult decât atât, aleile au fost lăţite, permiţându-le cumpărătorilor să circule lejer printre tarabe. În schimb, s-a micşorat spaţiul din spatele tarabelor, acolo unde stă vânzătorul cu marfa lui. Schimbările au fost bine primite de cumpărători, însă i-au nemulţumit pe comercianţi.
„E mai bine aşa cum au aşezat mesele. Spaţiul e mai mare, poţi să treci uşor cu sacoşele printre mese. Până acum, dacă aveam geanta cu cumpărături, nici nu reuşeam să intru pe rândurile din mijloc, unde erau preţurile mai mici, pentru că era prea strâmt şi aglomeraţie mare. Trebuia să cumpăr de la cei de pe margine, care aveau preţuri mai mari. Acu’ pot să merg liniştită la oricare tarabă“, a spus pensionara Doina Cernăuţeanu. „Parcă e mai frumos acu’, da’ e strâmt rău între mese. Abia ne mişcăm şi unii n-au loc de marfă. Măcar o juma’ de metru mai mult spaţiu să fie lăsat în plus între mese…“, s-a plâns Paraschiva Trancă, producător agricol din Işalniţa.
În prezent, angajaţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL lucrează la întocmirea unui regulament şi pentru Piaţa din Craioviţa Nouă, aidoma celui din Piaţa Centrală, prin care vânzătorii de la societăţile comerciale vor fi obligaţi să poarte halate, iar preţurile trebuie să fie afişate fără echivoc, cu cifre de aceeaşi înălţime atât înainte, cât şi după virgulă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII