17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnări în dosarul lui Paul Valută

Condamnări în dosarul lui Paul Valută

Tribunalul Timişoara s-a pronunţat vineri în dosarul fraudei de 2,2 milioane de euro de la o sucursală a BRD din Craiova şi i-a condamnat la închisoare pe cei şase inculpaţi. Aceeaşi instanţă a dispus încetarea procesului penal faţă de Jahani Farid, cunoscut ca Paul Valută, care a murit în ianuarie 2009, după ce timp de aproape zece luni a fost în refuz de hrană în penitenciar.

Craioveanul de origine iraniană Jahani Farid a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în luna mai 2008, alături de alte şase persoane, pentru comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, spălare de bani, constituire în grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase prin utilizarea instrumentelor electronice de plată. Paul Valută a fost arestat pe 25 februarie 2008 de poliţiştii Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, la cererea procurorilor DIICOT din Timişoara, care aveau informaţii că a fost implicat într-o fraudă de 2,2 milioane de euro comisă de Mihaela Rosana Biţu, o funcţionară a BRD Craiova.
Funcţionara a fost arestată pe 5 februarie 2008, după ce s-a dovedit că a transferat şi ridicat fără autorizaţie echivalentul a 2,2 milioane de euro din conturile CEZ Distribuţie Craiova, utilizând fără drept parola de acces a directorului sucursalei bancare.
După arestarea Mihaelei Biţu, aceasta a declarat în faţa anchetatorilor că Farid a ameninţat-o şi constrâns-o să sustragă parola directorului şi să facă tranzacţia, Paul Valută fiind arestat în februarie. Ulterior, în acelaşi dosar au mai fost arestate preventiv alte patru persoane – cetăţenii turci Osman Tunc şi Ors Sami, dar şi timişorenii Doru Meosu şi Paul Vasile Mînzu. În urma extinderii cercetărilor, oamenii legii l-au reţinut şi pe Eugen Florescu, un afacerist craiovean, care ar fi fost „creierul“ fraudei, dar şi cel care le-a spus „asociaţilor“ din Timişoara şi Bucureşti să deschidă conturile în care au fost transferaţi banii. Anchetatorii de la DIICOT Timişoara au stabilit că o parte din banii furaţi din conturile băncii ar fi trebuit să ajungă la Farid, la care Eugen Florescu avea o datorie de aproape un milion de euro. După tranzacţia frauduloasă, jumătate din sumă a fost transferată în contul lui Osman Tunc, acesta fiind arestat în timp ce aştepta să ridice banii de la o bancă din Bucureşti. Diferenţa de bani a intrat într-un cont al lui Doru Meosu, deschis la o agenţie din Timişoara.   Pe 1 februarie, Meosu a reuşit să ridice în numerar suma de 1,5 milioane de lei, pe care i-a dat-o lui Paul Vasile Mînzu. În final, cele 1,5 milioane de lei au ajuns la un alt inculpat, Ors Sami.

Între cinci ani şi şase luni şi 11 ani de închisoare

În luna mai 2008, cei şase inculpaţi au fost trimişi în judecată, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Timiş. Încă din luna martie a aceluiaşi an, în timp ce era arestat preventiv, Paul Valută a refuzat să mănânce şi să se ridice din pat, starea sa de sănătate înrăutăţindu-se treptat. În decembrie a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Timişoara, iar pe 17 ianuarie 2009 a decedat în urma unui stop cardiorespirator. Procesul a continuat, iar vineri instanţa s-a pronunţat.
Funcţionara BRD, Ors Sami şi Osman Tunc au fost condamnaţi la câte cinci ani şi şase luni de închisoare. Doru Meosu a primit şase ani de puşcărie, Paul Vasile Mînzu – şapte ani şi trei luni, iar Florescu Eugen – 11 ani. În plus, instanţa a dispus încetarea procesului penal faţă de Jahani Farid. Sentinţa dată de judecătorii din Timişoara nu este definitivă, putând fi atacată la instanţele superioare cu apel şi recurs.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII