11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon cu un ochi râde, cu altul plânge

Solomon cu un ochi râde, cu altul plânge

În timp ce constructorii Sălii Polivalente l-au anunţat oficial pe primar că vor încheia lucrările cu o lună întârziere, cei de la Centrul Multifuncţional sunt deja cu trei luni în avans

Vizita de ieri a primarului Antonie Solomon pe şantierele Craiovei poate intra în seria „una caldă, alta rece“. În timp ce la Sala Polivalentă edilul afla că lucrările vor întârzia cu „doar“ o lună, la Centrul Multifuncţional constructorii îi comunicau că sunt în avans cu cel puţin trei luni.

Lista lui Gaţu

Imediat ce a ajuns la Polivalentă, Solomon l-a „scos la lecţie“ pe Toni Bălăcescu, reprezentantul constructorului Concas Buzău pe acest şantier.
„Am primit o notă de la domnul Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), prin care mi se atrăgea atenţia că nu e în regulă cu Sala Polivalentă, că sunt câteva aspecte care trebuie rezolvate, pentru ca sala să poată găzdui competiţii internaţionale. V-aş ruga să-mi răspundeţi la aceste probleme!“, l-a pus în temă edilul pe Bălăcescu.
Prima din cele 14 probleme ridicate de preşedintele FRH se referă la întocmirea de urgenţă a unui inventar al lucrărilor şi a unui grafic de execuţie care să respecte termenul de punere în funcţiune, un necesar de resurse, materiale şi finanţări.
„Asta aş vrea să văd şi eu. Aveţi o asemenea evaluare?“, a întrebat primarul.
„Avem“, a răspuns cu jumătate de gură Bălăcescu.
„Finalizarea urgentă a instalaţiilor de încălzire şi ventilare“, era altă problemă ridicată de Gaţu. „Se lucrează“, a răspuns reprezentantul constructorului.
„Lipsa racordurilor la utilităţi“ şi „Urgentarea execuţiei exterioare, adică platforme şi căi de acces“, au fost alte două chestiuni aflate pe lista lui Gaţu. Răspunsul constructorului a fost acelaşi: „Se lucrează“.

Probleme şi justificări

Altă problemă ridicată de Gaţu privea lipsa spaţiilor de intrare, a căilor de acces şi a locurilor speciale pentru spectatorii cu dizabilităţi. În aceste privinţe, preşedintele FRH era prost informat. „Există trei căi de acces, cu două rampe, cu lifturi interioare şi chiar şi locuri în sală pentru cei dizabilităţi. Ba chiar vor fi şi toalete speciale pentru spectatorii cu dizabilităţi“, a explicat reprezentantul Concas Buzău.
Alt aspect, mult mai spinos, a rămas însă în coadă de peşte. Gaţu pomenea în scrisoarea sa către primarul Solomon despre faptul că rampele scărilor exterioare de acces şi evacuare spectatori au panta prea înclinată şi nu respectă raportul treaptă/contratreaptă. Bălăcescu s-a apărat, susţinând că rampele sunt făcute după un proiect care a primit toate aprobările şi avizele necesare.
Cristian Gaţu a fost nemulţumit şi de faptul că „structura de rezistenţă – stâlpi, grinzi – este placată la interior cu rigips, care, în timp, în unele zone cu afluenţă de spectatori se va degrada“, propunând „placarea cu materiale rezistente la uzura mecanică“, şi de frontoanele laterale, care sunt construite tot din rigips, ce poate ceda atunci când mingea va lovi în el. Constructorii au explicat încă că acolo va fi amplasată o plasă de protecţie, care nu va permite mingii să intre în contact cu peretele. Cât despre grinzi şi stâlpi, reprezentantul constructorului a susţinut că sunt tencuite cu materiale rezistente, iar despre stâlpii de rezistenţă de la intrare, vizibil acoperiţi cu plăci de ghips-carton, Bălăcescu a susţinut că asta se întâmplă doar „în spaţiile tehnice, acolo unde nu au acces spectatorii“.
La fel de uşor s-au găsit explicaţii pentru „fisurile multiple, netratate corespunzător, din zona de joc, peste care se va monta parchetul special“, sesizate de fostul handbalist, dar şi despre tabela electronică, deşi preşedintele FRH ar fi vrut două.

„Suntem de râsul ţării!“

Cea mai mare problemă o constituie la Sala Polivalentă „fixarea cu constructorul a unui termen-limită de dare în folosinţă a sălii“, aşa cum arăta Cristian Gaţu în scrisoarea sa.
„Când credeţi că vom putea să inaugurăm, în sfârşit, această sală?“, a întrebat Solomon.
Termenul este 15 martie 2012, i-a comunicat reprezentantul constructorului, spre nemulţumirea primarului, care, cu câteva săptămâni, în urmă îşi luase angajamentul în faţa Elenei Udrea că sala va fi gata pe 15 februarie. Edilul s-a arătat foarte rezervat chiar şi în privinţa noului termen, ameninţându-i pe constructori: „O zi în plus nu acceptăm! E păcat să-i păcălim în continuare pe craioveni. Alţii îşi fac stadioane de zeci de mii de locuri, iar noi nu terminăm o sală polivalentă în atâţia ani? Suntem de râsul ţării! În 18 ani n-am reuşit să facem o sală polivalentă. Nici meşterului Manole nu i-ar fi luat atâta. Dar dacă e nevoie, găsim şi noi vreo doi pe care să-i îngropăm aici, să intre în istorie, iar sala să fie terminată la timp“.

„Sunt convins că aceşti constructori vor termina cu un an înainte“

Primarul a observat ieri un imens contrast faţă de lucrările de la Polivalentă, atunci când a ajuns pe şantierul Centrului Multifuncţional din Romaneşti.
„Aici se lucrează în stil nemţesc. Fiecare ştie ce are de făcut, nu ca la Polivalentă. Eu sunt foarte mulţumit de ce se întâmplă aici, la Centrul Multifuncţional şi sunt convins că aceşti constructori vor termina cu un an înainte“, a spus Solomon.
Clădirea a fost gândită pe modelul pavilionului central al Romexpo din Bucureşti – o imensă sală de expoziţii în centru, acoperită de o cupolă semisferică, aflată la o înălţime de 24 de metri. De jur împrejur va fi un inel ce se va ridica pe două etaje, cuprinzând birouri, spaţii expoziţionale şi de conferinţe. Clădirea va fi dotată cu patru lifturi panoramice pe partea interioară şi încă patru pe exterior, plus alte câteva lifturi de marfă pentru accesul utilajelor şi al exponatelor.
Potrivit contractului încheiat de municipalitate cu asocierea firmelor Recon, Mitliv şi Romelectro, lucrările, începute pe 15 iunie 2011, ar trebui încheiate după 30 de luni, adică în decembrie 2013. Cu toate astea, constructorii i-au promis ferm primarului că vor termina în cel mult 24 de luni. Ieri, cei trei reprezentanţi ai constructorilor (Marian Petcu – Recon, Cornel Diţescu – Romelectro şi Liviu Cioană – Mitliv) au anunţat că investiţia ar putea fi predată la cheie cu un avans şi mai mare, adică prin… toamna anului 2012! Totul depinde de vreme, de optimizarea activităţilor şi de efectuarea la timp a plăţilor, care, din cauza avansului faţă de planificarea iniţială, a ajuns să pună în dificultate Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Constructorii speră că pe 1 martie 2012 sau cel târziu pe 1 mai 2012, să fie terminată structura de rezistenţă, astfel încât să poată fi montată şi cupola de sticlă, în condiţiile în care, potrivit planificării iniţiale, montarea cupolei era planificată abia pentru luna decembrie 2012. De fapt, firma Popeci Utilaj Greu a început deja confecţionarea cupolei.
„Angajamentul nostru este ca la 30 decembrie să fie gata placa peste parter, cea pe care am început deja să o turnăm. Vrem să avansăm şi cu stâlpii de la etajul întâi, astfel încât acum avem un avans de trei luni faţă de grafic şi putem avea patru luni avans până la sfârşitul acestui an“, a anunţat reprezentantul Recon, Marian Petcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII