10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReabilitare în ritm de melc

Reabilitare în ritm de melc

Primăria Craiova şi-a propus să anvelopeze 175 de blocuri în perioada 2010-2014, însă până în prezent n-a trecut de faza întocmirii şi avizării documentaţiei necesare

Guvernul a aprobat săptămâna trecută, printr-o hotărâre, normele de aplicare a Legii nr. 153/2011 privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor. Cei interesaţi de refacerea elementelor de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor sau teraselor care, prin nivelul avansat de degradare prezintă pericol public, pot beneficia de credite bancare acordate de instituţii de credit/finanţatori, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, pentru executarea lucrărilor de intervenţie la anveloparea clădirilor de locuit deţinute. „Sunt normele la legea prin care am prevăzut în această vară posibilitatea ca faţadele degradate ale clădirilor să poată să fie reabilitate de primării din fondurile publice, din fondurile comunităţii, sau de proprietari, accesând credite cu dobânzi subvenţionate şi garantate 100% de către stat, pe o durată de cinci ani, în aceleaşi condiţii în care se pot accesa credite pentru reabilitarea termică a clădirilor“, a precizat ministrul Elena Udrea după şedinţa de guvern în care a fost adoptat acest act normativ.
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului a precizat că executarea lucrărilor de intervenţie la anveloparea clădirilor de locuit se finanţează din surse proprii ale beneficiarilor de credit, reprezentând 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie, iar 90% se asigură din credite bancare, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Perioada de rambursare a creditului este de maximum cinci ani de la recepţia lucrărilor şi creditul poate fi contractat atât de către asociaţiile de proprietari (prin hotărârea a minimum 90% din membrii asociaţiei de proprietari), cât şi de proprietarii de locuinţe unifamiliale.

Planuri mari, perioadă scurtă

Potrivit reprezentanţilor guvernului, principalii beneficiari ai acestui act normativ vor fi cei interesaţi să-şi reabiliteze termic locuinţele, fie ele blocuri sau imobile unifamiliale. În Craiova, în perioada 2009-2010, municipalitatea a trimis către asociațiile de proprietari 658 de documentații pentru înscrierea în programul de reabilitare termică, deci câte o documentaţie pentru fiecare bloc interesat să apeleze la anveloparea cu bani de la stat. Doar 254 de blocuri şi-au manifestat din nou interesul pentru anvelopare, restul fie făcându-şi izolaţia termică cu fonduri proprii, fie renunţând. Ulterior, alte şapte blocuri s-au retras din program, astfel că au rămas doar 247 de contracte de mandat semnate de președinții de asociații. 175 dintre ele au fost selectate de Primăria Craiova în vederea derulării programului de reabilitare. În anul 2010, în urma unei licitații deschise, s-a încheiat un acord-cadru, pe o perioadă de patru ani, cu Asocierea SC Drum Concept SRL București – SC Proiect București SA, pentru prestarea serviciilor de expertizare tehnică, audit energetic, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și proiect tehnic pentru cele 175 de blocuri vizate în Craiova. Reabilitarea lor termică se află încă în faza întocmirii hârtiilor, fiind slabe speranţe să fie efectuată în acest an. „În prima etapă, în baza acordului-cadru, s-a încheiat pentru 30 de blocuri din Craiova un contract subsecvent pentru prestarea serviciilor de expertizare tehnică, audit energetic, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și proiect tehnic. Până în prezent, pentru cele 30 de blocuri s-au făcut expertiza tehnică și auditul energetic, fiind în derulare procedura de avizare a lucrărilor de intervenție, a precizat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU