21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLista de plată, afişată pe jumătate

Lista de plată, afişată pe jumătate

Pentru a nu mai exista discuţii cu privire la calculul cotei la întreţinere şi cheltuielile de la asociaţie, reprezentanţii proprietarilor şi angajaţii sunt obligaţi ca, pe lângă arhicunoscuta „listă de plată“, să afişeze şi „baza de calcul“. Un astfel de formular pe care trebuie să-l folosească asociaţiile este prevăzut în Ordinul MFP nr. 1969/2007 privind aprobarea reglementărilor pentru persoanele juridice fără scop lucrativ. Majoritatea asociaţiilor de proprietari din Craiova nu fac cunoscută şi această listă mult mai explicită şi care le-ar scăpa de discuţiile pe care le au cu locatarii nemulţumiţi, care solicită explicații despre unele costuri care li se par „umflate“. Există şi excepţii în rândul asociaţiilor de proprietari craiovene, care au găsit o formulă de compromis, adică afişează un „hibrid“ între lista de plată şi baza de calcul. Însă, administratorii le arată proprietarilor numai rezultatul total, de exemplu, pentru apă caldă sau salarii/remuneraţii. Un astfel de exemplu este Asociaţia de proprietari nr. 15 Rovine, dar şi Asociaţia nr. 1 Horezului.
„Asociaţiile de proprietari au obligaţia ca, pe lângă lista cu sumele repartizate ce trebuie achitate de către proprietari, să afişeze şi baza de calcul a contribuţiei la cotele de întreţinere. Acolo unde inspectorii noştri au făcut control şi au descoperit această lipsă în listele cu cheltuieli i-au avertizat pe reprezentanţii respectivelor asociaţii să facă un afişaj corect“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Nu e timp, nu e hârtie

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari găsesc diverse scuze pentru a nu duce la îndeplinire o atribuţie impusă prin lege, încălcând în acest fel drepturile proprietarilor recunoscute prin Legea nr. 230/2007, conform căreia orice proprietar are posibilitatea să solicite şi să i se pună la dispoziţie date cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculul şi destinaţia acestora. „Nu este imposibil, dar este costisitor. Asta înseamnă şi hârtie, şi bani. Volumul de muncă este mult mai mare şi listele de plată trebuie afişate în cinci zile. Asociaţiilor la care cenzorii de la Uniune efectuează cenzoratul le spunem să afişeze şi această bază de calcul“, a declarat preşedintele UJALP Craiova, Dan Remus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII