6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCurg penalităţile la impozitele locale neplătite

Curg penalităţile la impozitele locale neplătite

Cine nu şi-a plătit până la 30 septembrie impozitul pe casă şi pe maşină va fi somat,
apoi executat silit de Direcţia Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova

De la jumătatea lunii octombrie încolo, craiovenii care nu şi-au achitat impozitul pe locuinţă şi/sau pe maşină vor primi acasă somaţii de plată, emise de Direcţia Impozite şi Taxe din cadrul primăriei, informează directorul instituţiei, Sorin Marcu. Până în prezent s-au încasat 90 de milioane de lei sub formă de impozite şi taxe locale, din totalul de 114 milioane de lei care trebuie încasate pe anul 2011. Persoanele care nu achită impozitul pe locuinţă nici după ce primesc somaţiile trebuie să se aştepte la alte forme de executare silită, prima fiind poprirea pe salariu. „Dacă, în termen de 15 zile de la primirea somaţiei, omul tot nu îşi plăteşte impozitul, atunci trecem la alte forme de executare, cum ar fi popriri pe conturi, pentru veniturile sale, iar dacă nu are venituri, atunci se trece la scoaterea bunurilor la licitaţie. Punem sub sechestru apartamentele celor care nu plătesc“, a precizat directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe, Sorin Marcu.

Penalităţile: 2% pe lună

Celor care nu au achitat nici un ban din impozitul aferent acestui an li se aplică penalităţi de 2% din suma restantă, pentru fiecare lună de întârziere. Din luna aprilie şi până acum, aceste penalităţi de 2% pe lună s-au aplicat persoanelor care nu plătiseră până la finele lunii martie măcar jumătate din impozitul pe anul în curs. De acum încolo li se aplică 2% pentru întregul impozit aferent anului în curs, a spus directorul Sorin Marcu.

Insolvenţa, o problemă

Dacă persoanele fizice sunt totuşi mai conştiincioase şi îşi achită în mare parte impozitele locale, nu acelaşi lucru se poate spune despre firme. „Au fost foarte multe firme care au intrat în insolvenţă şi până la terminarea procedurii nu putem să le executăm silit, iar după finalizarea procedurii nu prea mai avem ce să le luăm, pentru că au băncile ipotecă de prim rang“, a arătat Marcu. 

Rău-platnicii nu pot fi scoşi în stradă

Orice metode de executare ar încerca municipalitatea, rău-platnicii care nu au nici un venit nu pot fi scoşi din locuinţe. Potrivit legislaţiei româneşti, scoaterea la licitaţie a locuinţei unei familii poate fi făcută doar dacă i se oferă acesteia în compensaţie o locuinţă în care să stea. Oamenii care nu au bani de impozite nu pot fi scoşi în stradă, pur şi simplu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII