17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSemafoare cu probleme la Ford

Semafoare cu probleme la Ford

Intersecţia din faţa uzinei craiovene de autovehicule nu poate fi semaforizată pentru că unul dintre trotuarele străzii Henry Ford este al municipalităţii, iar celălalt aparţine de comuna Malu Mare

De mai multă vreme, conducerea fabricii Ford din Craiova insistă pe lângă primărie să găsească o soluţie pentru reglementarea circulaţiei în dreptul uzinei, pentru a înlesni intrarea şi ieşirea dinspre fabrică atât pentru maşinile cu marfă, cât şi pentru autoturismele angajaţilor. Dând curs solicitării constructorului american de automobile, municipalitatea a scos la licitaţie în luna august realizarea unui studiu de fezabilitate pentru această investiţie.

Semafoare, că nu-i loc de giratoriu

Cum era de aşteptat, specialiştii din primărie s-au gândit mai întâi la un sens giratoriu, dar au renunţat destul de repede la un asemenea gând, pentru că varianta nu ar fi fost convenabilă pentru tirurile pline cu autoturisme.
„Traficul rutier de pe strada Henry Ford va creşte considerabil odată cu dezvoltarea capacităţii de producţie a societăţii Ford, acest lucru impunând reglementarea circulaţiei pe această stradă, în dreptul accesului spre parcarea Ford. Având în vedere că realizarea unui sens giratoriu în această zonă nu este posibilă din cauza spaţiului insuficient, soluţia optimă pentru reglementarea circulaţiei în zona menţionată este cea de semaforizare, soluţie propusă şi de Comisia de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale“, se menţiona în caietul de sarcini întocmit de Serviciul de transport public local şi siguranţa circulaţiei din cadrul Direcţiei Investiţii şi Servicii Publice a Primăriei Craiova. „Este o investiție pe care noi, ca autoritate locală, am decis să o suportăm în sprijinirea activității fabricii Ford, care asigură mii de locuri de muncă pentru oamenii din acest oraș, care achită taxe și impozite locale. Lucrarea nu va depinde foarte mult de vreme, astfel că ar putea fi executată și în anotimpul rece. Traficul a crescut de la o perioadă la alta în perimetrul fabricii, va crește în continuare și este nevoie de un astfel de sistem de semaforizare, care vine în sprijinul tuturor. Ținem permanent legătura cu cei din conducerea companiei Ford și avem întâlniri periodice, în care ne expun probleme lor. Noi îi ajutăm cu tot ceea ce depinde de instituția pe care o conduc, în măsura în care este legal“, a declarat Antonie Solomon, primarul municipiului Craiova.

Strada e în Craiova, trotuarul e în Malu Mare

Firma care a câştigat licitaţia privind realizarea acestui studiu de fezabilitate, dar şi proiectul tehnic pentru semaforizarea intersecţiei de la Ford se confruntă însă cu o problemă neaşteptată. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, până acum au fost deja prezentate două variante de semaforizare, însă nici una nu a fost agreată de poliţiştii de la Circulaţie, astfel că va urma în curând o a treia variantă. Motivul este pe cât de hilar, pe atât de greu de surmontat. „Cele două variante prezentate până acum nu au rezolvat o problemă: trotuarul din partea opusă fabricii Ford nu este al Craiovei, ci se află pe teritoriul administrativ al comunei Malu Mare. Drept urmare, Primăria Craiova nu poate amplasa acolo nici un semafor, întrucât nu are voie să facă o investiţie pe raza altei localităţi“, a explicat inspectorul de poliţie Alin Apostol, reprezentantul Biroului Rutier Craiova în cadrul Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei.
Ar fi nevoie aici de o conlucrare cu autorităţile din comuna Malu Mare, dar până acum nimeni de la Primăria Craiova nu s-a gândit la aşa ceva.
„Nu mă opun să se facă o asemenea investiţie, dar până acum nimeni nu ne-a cerut părerea în această privinţă. Pe de altă parte, noi nu ne putem permite să suportăm din bugetul comunei partea de semaforizare care s-ar afla pe raza comunei Malu Mare, cel puţin nu în cursul acestui an. Şi apoi, nu este în interesul comunei noastre să facă o asemenea investiţie, care are utilitate doar pentru Craiova“, a spus Alexandru Dicu, primarul din comuna Malu Mare.
Rămâne acum de văzut cum se vor gândi specialiştii să semaforizeze intrarea de la Ford în aşa fel încât să nu amplaseze nici un semafor pe trotuarul comunei Malu Mare. Mai în glumă, mai în serios, singura variantă la care se gândesc acum angajaţii Primăriei Craiova ar fi aceea a semafoarelor… suspendate! Cert este că municipalitatea vrea o soluţie cât mai rapidă, pe care să o pună în practică chiar din acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII