10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncepe festivalul liceenilor talentaţi

Începe festivalul liceenilor talentaţi

A XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni – LicArt – începe pe 1 octombrie

LicArt este cel mai mare concurs de creaţie din România, adresat exclusiv liceenilor. Finanţat de Comisia Europeană, prin programul Tineret în Acţiune, şi desfăşurat sub directoratul omului de cultură şi jurnalistului Radu Herjeu, el oferă tinerilor talentaţi ocazia de a se face remarcaţi şi de a câştiga premii considerabile.

Reguli generale de participare

Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni – poezie, fotografie şi teatru – pe parcursul a şapte luni, în perioada 1 octombrie 2011 – 30 aprilie 2012, excepţie făcând secţiunea de teatru, pentru care lucrările trebuie înscrise până pe 31 martie 2012. Important de reţinut este că înscrierile se pot face exclusiv pe site-ul festivalului, www.licart.ro. Regulamentul se bazează, în mare, pe câteva lucruri foarte simple: corectitudine, respect şi, nu în ultimul rând, talent. Pentru secţiunea de poezie, liceenii vor putea participa în concurs cu minimum trei poezii proprii. Textele trebuie scrise cu diacritice şi sunt acceptate doar în limba română. La fotografie, subsecţiunile sunt acelea de fotografie alb-negru, portret şi una cu o tematică diversă. Participanţii se pot înscrie la oricare din aceste categorii (la una, două sau la toate trei) cu minimum trei fotografii pentru fiecare. Cei ce doresc să-şi înscrie trupa de teatru trebuie să ştie că un liceu poate înscrie mai multe trupe, dar nici un actor nu are voie să facă parte din mai mult de o trupă. Pot participa şi grupuri independente, singura condiţie fiind ca toţi membrii lor să fie liceeni. Durata unei piese trebuie să fie între 45 şi 100 de minute, timp în care juriul va lua în considerare omogenitatea trupei, talentul actoricesc, limbajul scenic şi armonizarea interpretării. Totodată, câştigătorii acestei secţiuni la ediţia trecută nu mai pot concura anul acesta. Taberele de creaţie sunt şi ele o componentă importantă a Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni. Aici, tinerii care vor reuşi să fie nominalizaţi pentru Marea Finală vor participa la diverse workshopuri şi se vor întâlni cu nume importante ale culturii româneşti, de la care vor învăţa lucruri noi despre poezie, fotografie sau artă teatrală.

Comunitatea LicArt – fără limită de vârstă

Începând de anul acesta, conducerea LicArt a decis să creeze şi o comunitate a talentelor în general, fără a se limita doar la elevii din clasele IX-XII. Ea este deschisă tuturor iubitorilor de artă, indiferent de vârstă. Cei înscrişi în comunitate pot posta trei creaţii pe săptămână, la secţiunile de poezie, fotografie, grafică sau proză, cu posibilitatea de a discuta pe baza lucrărilor înscrise de membrii ceilalţi. Regulamentul complet al Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni poate fi accesat pe site-ul www.licart.ro. Doritorii se pot familiariza cu regulile de bun-simţ ale organizatorilor, care doresc o competiţie corectă, în care cei într-adevăr talentaţi se pot face cunoscuţi în lumea artistică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS